DJ’lik çok pratik gerektiren bir iş

Güncelleme Tarihi:

DJ’lik çok pratik gerektiren bir iş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2022 09:50

Ankara’nın önde gelen DJ’lerinden Levent Özkazanç, altı yıl önce kurduğu akademi ile 26 yıllık meslek tecrübelerini öğrencilerine aktarıyor. Akademinin öğrencileri arasında profesyonel DJ olmak isteyen gençler de var, ameliyattan çıkıp iki saat müzik yaparak rahatlamak isteyen cerrahlar da. Özkazanç, “DJ’lik çok pratik gerektiren bir iş” diyor.

Haberin Devamı

Başkentte Gençlerbirliği altyapısında futbol oynadığı dönemde milli takıma seçilen, önünde başarılı bir futbol kariyeri bulunurken yeşil sahaları bırakıp kabine geçen Levent Özkazanç, 26 yıldır çaldığı müziklerle eğlenceseverleri coşturuyor. Ankara’nın yanı sıra İstanbul’un ve Türkiye’nin dört bir yanındaki gözde eğlence mekânlarında DJ’lik yapan Özkazanç, bu tecrübelerini altı yıl önce kurduğu OXODJ Akademi’de de öğrencilerine aktarıyor. Akademi bünyesinde şarkıların mix ve masteringinin nasıl yapıldığının öğretildiği prodüksiyon eğitimleri de veriliyor.

DJ’lik çok pratik gerektiren bir iş


36 SAATLİK EĞİTİM VAR

DJ’lik eğitiminin 36 saat sürdüğünü belirten Özkazanç, bu süreci şöyle anlattı: “Hiç bilgisi olmayan birini bir mekânda çalabilecek seviyeye gelene kadar eğitiyoruz. Çoğu akademide 12-16 saatlik eğitimler veriliyor. Ama bu kadar kısa sürede DJ olmak mümkün değil. DJ’lik çok pratik gerektiren bir iş. Burada verdiğimiz eğitimlerin yanı sıra mekânlarda ve etkinliklerde de çalabilecekleri imkânlar sunuyoruz. Çünkü sadece burada alınan eğitimlerle mekân yada organizasyon sahibinin beklentilerini karşılamanız mümkün değil. Biz yıllardır bu işi yapıyoruz ve DJ’in neye maruz kalabileceğini de iyi biliyoruz. O yüzden tüm bunlara hazırlıklı hale gelinceye kadar eğitim veriyoruz.”

DJ’lik çok pratik gerektiren bir iş


EĞLENDİRMEYİ BİLMEK ÖNEMLİ

DJ’in işinin eğlenceyi dorukta tutmak olduğunu ifade eden Özkazanç, “Her şarkının dakikada vurduğu ritim sayısı farklı. Bazı şarkılar dakikada 120 kere vurur, bazıları 123. Bu iki şarkıyı üst üste koyduğunuz zaman, ritimler kaçmaya başlar. Bizim burada işimiz, bu şarkıların hızını eşitlemek. Hızını eşitledikten ve doğru tonlamaları yaptıktan sonra birleştiriyoruz. Bu, bir sonraki şarkıya akıp geçmesini sağlar, dinleyen şarkının nasıl geçtiğini anlamıyor. Eğlendirmeyi ve ortamın enerjisine göre çalmayı bilmek çok önemli. Bu da bol pratikle öğrenilebilecek bir şey” dedi.

KİMİNİN ÇOCUKLUK HAYALİ KİMİNİN HOBİSİ

Ankara’nın DJ’lik yapmak için doğru adres olduğuna değinen Özkazanç, şunları söyledi: “Mesela İstanbul’da 180’nin üzerinde akademi var. Ankara’da ben açtığımda tektik. Sonrasında birkaç tane daha açıldı. Bizim eğitmen kadromuzda 9 tane hocamız mevcut. İstanbul, Samsun, Diyarbakır, Karabük, Denizli gibi dört bir yandan öğrencilerimiz var. Orta yaş üstü o kadar çok insan geliyor ki, kimilerinin çocukluk hayali, kimilerinin de hobisi. Ameliyattan çıkıp stres atmak için buraya gelen ve iki saat stüdyoda müzik yapan cerrah öğrencilerimiz var mesela. Ama yeni nesil bunu profesyonel yapmak istiyor.”

ANKARA’DA TÜRKÇE MÜZİK DÖNEMİ

Ankara eğlence sektöründe son yıllarda yeni nesil meyhane akımının olduğuna değinen ünlü DJ, “Mekânlarda daha çok Türkçe müzikler çalınıyor. İyi şarkılar çıkmadığı için eski şarkıların remixleri yapılıyor. Özellikle 80’ler ve 90’lar şarkıları çok fazla çalınıyor. Ben o jenerasyondan gelen biri olarak 90’lı yıllarda bu kadar çok 90’lar çalmadım. Bu şarkıların bu kadar basit ve çok tüketilmesinden memnun değilim. İçeride 80’ler çalıyor ama kabindeki DJ, 2000’li. ‘Nasılsa insanlar eğleniyor’ diye şarkının ruhunu bilmeden çalıyor. Artık mekân sahipleri de kalite arayışında değil” diye konuştu.

DJ’lik çok pratik gerektiren bir iş


BU YAZ ANKARA GECELERİNİ ISITAN 10 ŞARKI

Haberin Devamı

1-Derya Uluğ - Kanunlar Gibi
2-Hande Ünsal - Daha İyi
3-Edis - Martılar
4-Sefo - Tutsak
5-Murda & Hadise - İmdat
6-Level C5 - 10 numara
7-Uzi - Arasan da
8-Sefo - Isabelle
9-Tan - Hata (2022 Remix)
10-Hande Ünsal - Son Perde

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!