Diyabet ve Çölyak’ta askerlik krizi

Güncelleme Tarihi:

Diyabet ve Çölyak’ta askerlik krizi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2010 00:00

Kendisi de diyabet hastası olan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, diyabet ve çölyak (gluten alerjisi) hastalarının, askerlikten muafiyet konusunda ciddi sorun yaşadıklarını belirtti.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, askeri hastanelerin rapor verebilmek için “‘Önce diyeti bozun, hastalığı gözleyelim, öyle rapor verelim’ diyorlar. Bu hastaların komaya girmesi demek” dedi.

Üskül, Hürriyet’e, bu konuda komisyona binlerce başvuru geldiğini söyledi. Üskül, konuyu Milli Savunma Bakanlığı’na yazıyla ilettiklerini, kendilerine gelen yanıttan tatmin olmadıklarını anlattı. Üskül, sorunun çözümü için Milil Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le ikinci bir görüşme yaptığını, bu kişiler için tam teşekküllü devlet hastanelerinden alınan raporun geçerli olmasını istediklerini bildirdi. Üskül, şunları söyledi:

“Birinci derece diyabet ve çölyak hastaları, askerlikten muaf olmak için rapor almaya gittiklerinde ‘rejiminizi bozun, izleyelim. Öyle rapor verilim” ediyorlar. Rejimlerini bozarlarsa ya komaya girecek, ya rahatsızlanacak, ya da ölecek.

Diyabet hastalığı ile ilgili benim de katıldığım iki büyük kongrede bu konu gündeme geldi. Türkiye’de 6 milyon diyabet hastası var. Bir milyon çölyak hastası olduğundan sözediliyor. Bunların ne kadarı birinci derece diyabet bilmiyorum ama önemli bir kitle. Milli Savunma Bakanı ile konuştum. ‘Tekrar konuyu inceleyeceğim’ dedi. Bu konuda kamuoyu oluşturmak gerekir.”

‘Çölyak’ hastalığı nedir

“Yaşam boyu devam eden tek gıda alerjisi” olan “çölyak” hastalığı, karın ağrısı ve şişlik gibi şikayetlerle ortaya çıkıyor.
Genellikle kalıtsal olarak ortaya çıkan ve özenli davranılmadığı takdirde hayati tehlike içeren çölyak hastalığı, ömür boyu diyet yapmayı gerektiriyor. Çölyak hastalarında, buğday, arpa, çavdar ve bir dereceye kadar da yulafta bulunan bir protein olan ‘gluten’e karşı alerji oluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!