Dİreksiyonda kadın eli

Güncelleme Tarihi:

Dİreksiyonda kadın eli
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2022 16:05

Satı Karaboğa, Sevcan Güven ve Nazan Çelik... Üçü de direksiyon başında, kadınların her işin üstesinden gelebileceğinin birer örneği.

Haberin Devamı

Ankara’nın tek kadın dolmuş şoförü 42 yaşındaki Satı Karaboğa, evde anne ilçede ise kaptan şoför. Çubuk’ta yaklaşık 1.5 yıldır dolmuş şoförlüğü yapan Karaboğa, trafikte ailesi, çalışma arkadaşları ve yolcularından tam not alıyor. topluyor. Mesleğe geçim sıkıntılarından dolayı başladığını aktaran Karaboğa şunları söyledi: “Dolmuşa binen yolculardan olumlu tepkiler alıyorum. Işıklarda durduğumda da selam verirler, el sallarlar. Meslektaşlarımla aramız çok iyi. Bu durakta 48 dolmuş var, en az 100 erkek var etrafımda. Hepsiyle abla, kardeş gibiyiz. Kadınlar istediklerinde her şeyi yapabilir. Mustafa Kemal Atatürk, Sabiha Gökçen’i göklere çıkarmadı mı? Bırakın biz de yerde pilot olalım. Kadınların üzerinden ellerini çeksinler. Kadınlar isteseler her şeyi yapabilir. Keşke kadın dolmuşçular çoğalsa. Ankara genelinde sadece ben varım. Büyük araç kullanan kadınları görünce ben de seviniyorum.”

Dİreksiyonda kadın eli


KADININ GÜCÜ HERŞEYE YETER

Haberin Devamı

Polatlı’da beş yıldır okul servisi şoförlüğü yapan 33 yaşındaki Sevcan Güven, şoförlüğe başlamadan önce çevresinden gelen olumsuzlar tepkilere aldırmadan kadınların da bu mesleğini yapabileceğini gösterdiğini söyledi. Güven, “‘Sen kadınsın, kadından şoför mü olur’, dediler. Ben anneyim. Aracıma binen her çocuklara anne şevkati ile bakıyorum. Kadınlar yapamaz hiçbir şey beceremez diye bir şey yok. Bence kadının gücü her şeye yeter. Kadınlar güçlüler. Biz bu gücü kendimizde gördüğümüz sürece her şeyin üstesinden gelebileceğimize eminim. Özellikle aileler çok destekliyorlar. Caddeden geçerken alkışlayan kadınlar görüyorum. Kadın-erkek ayrımı diye bir şey yok. Erkeğin yapabildiği işi kadın da yapabilir. Kadınlar bu gücü kendilerinde görmeliler.”

Dİreksiyonda kadın eli


BİZLER İSTERSEK BAŞARIRIZ

Türkiye’nin dört bir yanına yolcu taşıyan 57 yaşındaki uzun yol şoförü Nazan Çelik, 27 yıldır direksiyon başında. İşini büyük bir aşkla yaptığının altını çizen Çelik, şöyle devam etti: “Küçük bir çocukken gördüğüm kadın şoförden etkilendim. 27 yıldır uzun yol şoförlüğü yapıyorum. Taşıdığım yolcular hiç tedirgin olmuyor. Benim hiç ‘Kadın bizi götürebilir mi, götüremez mi’ diyen yolcum olmadı. Hiç bunu hissetmedim. Uzun yıllar olduğu için yolcu gözlemliyor. Eskisi gibi değil artık, arkamda oturan 40 kişinin çoğu şoför. El hareketlerine bakıp ‘Gider bu’ diyor. Garajdan çıktığında koyuyor kafasını koltuğuna. Sonradan ilk defa gördüğünü ve tedirgin olduğunu ifade ediyor. Çalıştığım firmayı tebrik ediyor. Biz kadınlar istersek başarırız” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!