Dileğimiz dilenmek değil eğitilmek ve çalışabilmek

Güncelleme Tarihi:

Dileğimiz dilenmek değil eğitilmek ve çalışabilmek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2007 00:00

Türkiye Körler Federasyonu Başkanı HasanTatar, engellilerin dilenmek istemediğini belirterek, çalışmak istediklerini söyledi.

Başkan Yardımcısı Eyüp Doğan ise görme engellilerin istihdam sorunu olduğunu belirterek, bir yılda kamuda istihdam edilen engelli oranının yüzde 9.40 olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE Körler Federasyonu Başkanı Hasan Tatar, "Biz dilenmek, birilerinin yardımıyla geçinmek, birilerinin bağışlarına muhtaç olmak istemiyoruz. Biz eğitilmek ve çalışmak istiyoruz. Sağlık ve sosyal hizmet haklarımızı istiyoruz" dedi.

Altı Nokta Körler Derneği Konferans Salonu’nda düzenlenen Genel Kurul toplantısında konuşan Tatar, engeliler konusunda ivedilikle çözülmesi gereken sorunlar olduğunu söyledi. Engellilerin dilenmek, birilerinin yardım ve bağışlarıyla geçinmek istemediklerini belirten Tatar, eğitilmek ve çalışmak istediklerini kaydetti. Sağlık ve sosyal hizmet haklarından diğer yurttaşlar gibi yararlanmak istediklerini ifade eden Tatar, "Kentlerin en ücra köşelerine kadar, binaların en yüksek katlarına kadar rahatlıkla girip çıkmak istiyoruz. Biz diğer yurttaşlardan farklı bir şey istemiyoruz. Diğer yurttaşlarla eşit insanlar olarak görülmeyi ve acınacak değil, yardımcı olunacak, toplumun diğer kesimleriyle eşit haklara sahip, onurlu, başı dik yurttaşlar olmak istiyoruz" diye konuştu.

İSTİHDAM YÜZDE 9.40 Türkiye Körler Federasyonu Başkan Yardımcısı Eyüp Doğan ise, engellilerin ciddi biçimde istihdam sorunu olduğunu söyledi. Bir yıl içinde kamu kurumlarında istihdam edilen engelli oranının yüzde 9.40 olduğunu belirten Doğan, bunun yüzde 36’sının ortopedik engellilerden oluştuğunu kaydetti. Kamu kurumunda istihdam edilenlerin yüzde 26’sını iç organlarından rahatsız olan öteki engellilerin oluşturduğunu iddia eden Doğan, "Sağır ve dilsizler yüzde 10-15, görme engelliler yüzde 11-12, zihinsel engelliler ise yüzde 2 oranında istihdam ediliyor. Özel sektörde ise zihinsel engellilere hiç yer verilmiyor. Bu konuda ciddi çalışmalar yapılması gerekir" diye konuştu.

İKİ GÖZÜ OLMAYANA YÜZDE 85 Tatar ayrıca, Özürlüler Yasası çerçevesinde çıkarılan yöneltmeliklerde bazı sorunlar olduğunu öne sürdü. Tüm engellilerin hastanelerden genel bir sakatlık kapsamı adı altında raporlandığını anlatan Tatar, iki gözü olmayan görme engelliye "yüzde 85 sakat" raporu verildiğini iddia etti. Daha önce muhtaç yardımı alan engellilerin çok zor durumlara düştüğünü savunan Tatar, "Engellilere ödenen harçlıklar kesildiği gibi, çok büyük meblağlarda, faiziyle birlikte bu paralar geri istenmeye başlandı. 18 yaşından küçük olanlara ödenen maaşlarda ancak anne babasının da muhtaç olması halinde veriliyor. Bir kişinin bu maaşı alması için muhtaç oğlu muhtaç olması lazım" dedi.

Odaya isyan bayrağı açan emlakçı bin yandaş arıyor

BAHÇELİ’DE emlakçılık yapan Mustafa Gürol, Ankara Tüm Emlakçılar Odası (ATEM) yönetiminin artık esnafın ihtiyaçlarına cevap veremediğini iddia ederek yeni bir meslek odası için kuruluş çalışmalarına başladığını öne sürdü. Gürol, ATEM’in küçük esnafı korumak yerine büyük emlak firmalarının yanında olduğunu belirterek şu iddiaları dile getirdi: "Kanunlara göre böyle bir oluşum içine girebilmem için bin kişiye ihtiyacım var. Ben ATEM gibi küçük esnafı hiçe sayan politikalar üretmeyeceğim. Kiracılar ve ev sahipleri derneğini de kurarak sadece emlakçıları değil herkesi kucaklayacağım. Ankara Emlakçılar Odası’nı kurmak için tüm sıkıntıda olan esnafımızı desteğe çağırıyorum."

GEREKİRSE AÇLIK GREVİ YAPARIM : Ankara Tüm Emlakçılar Odası’nın artık esnafın ihtiyaçlarına cevap vermekten yoksun kaldığını öne süren Gürol, "eğer yeni odamızı kurabilirsek esnafımıza devletin kanunlarının yıkıcı değil yapıcı olması için gereken her türlü desteği sağlayacağım. Gerekirse haklarımızı korumak ve sesimizi duyurmak için meclisin önünde açlık grevi de yaparım" dedi. Gürol, müşterilerine toka ettirmeyi çok iyi bilen emlakçıların artık birbirleriyle toka etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

HAYAL DÜNYASINDA YAŞIYOR: Mustafa Gürol’un çıkışlarını yanıtlayan Ankara Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Ali Taylan ise Gürol’un önce kendi işyerini kayıt altına alması gerektiğini söyledi. Gürol’un da korsan olarak çalıştığını ifade eden Taylan "bu şahsın elinde kayıtlı çalıştığını çalıştığını gösteren hiçbir belge yoktur. Ne yapmaya çalıştığını da anlayamıyoruz. Ne odamıza kayıtlı ne de vergi veriyor. Meslek odamız Ankara’nın en çağdaş kurumlarından bir tanesidir. Odamıza kayıtlı 3 bin emlakçı var. Arkasında binlerce esnaf olduğunu söylüyor ama yalnız olduğunun ve ne yaptığının farkında değil. Kendisi hakkında savcılığa suç duyurusunda da bulunacağız" dedi. Yasalara göre bir ilde tek bir meslek odası kurulabilieceğini de kaydeden Taylan, Kayıtsız çalışan Gürol’un çıkışlarının dikkate alınmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!