Devlet Opera ve Balesi’nden yeni sezona merhaba

Güncelleme Tarihi:

Devlet Opera ve Balesi’nden yeni sezona merhaba
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2013 11:02

DOB, 2013-2014 sanat sezonununda 93 eserden oluşan repertuvarıyla perdelerini açıyor. Bu sezon ilk kez sahnelenecek eserler arasında, “Lüküs Hayat” opereti, “Kanlı Nigar” müzikali, “Kerbela” balesi yer alacak. Sahnenin vazgeçilmezlerinden Verdi’nin “Attila” operası, J.Strauss’un “Yarasa” opereti ve Mozart’ın “Sihirli Flüt” operası da bu sezonun önemli yapıtları arasında bulunuyor.

Haberin Devamı

Devlet Opera ve Balesi (DOB), 2013-2014 sanat sezonununda 93 eserden oluşan repertuvarıyla perdelerini açıyor. DOB, yaz aylarında yüzde 100 dolulukla gerçekleştirdiği uluslararası organizasyonların ardından, Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya ve Samsun’daki yerleşik sahnelerinde, birbirinden önemli opera ve bale eserleri ve müzikalleri sanatseverlerle buluşturmaya devam edecek. Ulusal operayı güçlendirerek, Türk kültürünün uluslararası alanda kendine özgü yer edinmesi için Türk bestecilere önem veren DOB’un, repertuvarında yerli eserler önem kazanıyor.

LÜKÜS HAYAT

Bu sezon ilk kez sahnelenecek eserler arasında, 1933 yılında Cemal Reşit Rey’in bestelediği “Lüküs Hayat” opereti, Sadık Şendil’in eseri üzerine Cem İdiz’in bestelerini yaptığı “Kanlı Nigar” müzikali, Can Atilla’nın bestelediği “Kerbela” balesi, Hasan Niyazi Tura’nın “Aspendos Yüzyılların Aşkı” balesi, müzikleri Serdar Yalçın’a, reji ve koreografisi Uğur Seyrek’e ait “Tangopera” müzikali yer alacak. Dünya Prömiyeri gerçekleştirilecek metni ve librettosu Şadi Erdoğan’a, müzik düzenleme ve bestesi Ali Aykaç’a ait olan “Anadolu Sihri” müzikli oyunu da repertuvarın ilgi çekici yerli eseri olacak. Ayrıca tüm opera evlerinde her zaman yerini almış G. Verdi’nin “Attila” operası ile operet dünyasının başyapıtlarından J. Strauss’un “Yarasa” opereti Ankara’da, W. A. Mozart’ın peri masalı üzerine müziklerini yazdığı “Sihirli Flüt” operası Samsun’da seyirciyi selamlayacak.

Haberin Devamı

DÖNÜŞÜM ESERLERİ

Kısıtlı kaynaklarla gerçekleştirilen ve büyük bir emek ile ortaya çıkan yapımların daha etkin bir biçimde kullanılması ile diğer şehirlerdeki sanatseverlerin de bu eserlerden faydalanmasına olanak tanıyan “Dönüşümlü Repertuvar Sistemi” ile bu yıl 15 eser yeniden seyircinin karşısına çıkacak.
Bu kapsamda Mersin DOB yapımı “Carmen” operası, tüm dekor ve kostümü ile bu sezon Ankara, “Madam Butterfly” operası ise İzmir sahnelerine taşınacak. Geçen sezon Ankara DOB’da prömiyeri gerçekleşen “Karyağdı Hatun” operası bu yıl Mersinli seyirciye ‘merhaba’ diyecek. Antalya DOB tarafından sahnelenen “Batı Yakası Hikayesi” müzikali ise bu sezon Samsun’da izlenebilecek.

Haberin Devamı

ANKARA DOB’UN PROGRAMI

Büyük Hun İmparatoru Attila’nın efsanevi hayatını konu alan operayı seyirciyle buluşturmaya hazırlanıyor. Nesillerden nesillere korku, hayranlık ve merakla aktarılan ve efsaneleşen Attila, Giuseppe Verdi’nin bestelediği “Attila” ile sahne alacak.
Librettosu ve bestesi Alman besteci Richard Wagner’e ait “Ren Altını” operası, müziği ve fantastik bir diyarda geçen konusuyla dikkat çekici eserlerden biri olacak.
Dünya Prömiyeri de gerçekleştirilecek olan “Kont Dracula” balesi de dünyanın en ünlü korku ikonlarından Dracula’yı, Bujor Hoinic’in bestesi, Romen koreograf Razvan Mazilu’nun koreografisiyle baleseverlerin karşısında olacak. Leo Delibes’in “Coppelia” adlı balesi de Mehmet Balkan koreografisiyle sahneye taşınacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!