Devlet arıcılığı desteklerse sahte bal üretimi durur

Güncelleme Tarihi:

Devlet arıcılığı desteklerse sahte bal üretimi durur
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2012 00:00

Küçük yaşlardan beri arıcılıkla uğraşan emekli polis memuru Hasan Başbuğ, vatandaşların piyasada sıkça rastlanan sahte balları nasıl tanıyacaklarını Ankara Hürriyet’e anlattı. Başbuğ, gerçek balın kaşıktan akarken kendini yukarıya çektiğini söyledi.

Haberin Devamı

ESERTEPE’de 600 kovanıyla bal üretimi yapan Hasan Başbuğ, eşi ve çocuklarıyla birlikte uzun yıllardır arıcılıkla uğraşıyor. Yazın Ankara’da çalışan aile, kış aylarında ise kovanları Marmaris’e taşıyor. Başbuğ, arıcılığın masraflı ve meşakkatli bir meslek olduğunu vurgulayarak, vatandaşları piyasadaki sahte ballara karşı uyarıyor.

İnsanı da öldürür

Devletin arıcılara destek vermediği sürece sahte balın önüne geçilemeyeceğini söyleyen Başbuğ, insan sağlığını tehlikeye atan sahte ballar hakkında şunları söyledi:
“Arılara glikoz veriyorlar. Bu madde sayesinde arı çok bal veriyor fakat şişip ölüyor. Arıyı öldüren madde insanı da öldürebilir. İnsanlar sahte balı fark ediyor ama yine de satın alıyor. Gerçek bal kaşıktan akarken kendini yukarıya çeker. Vatandaşlar balı kokusundan da anlayabilir, balın kokması gerekir. ‘Gerçek bal boğazı yakar’ diye bir inanış var, bu doğru değil.

Haberin Devamı

İyi ve ucuz bal mümkün

Merdiven altında kimyasal maddeler kullanılarak makinayla bal üretiliyor. Bu üretim yerleri tespit edildiğinde sadece kapatılıyor. Herhangi bir cazai yaptırım olmadığı için de merdiven altı üretimin önüne geçilemiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu işi bilenleri işin başına getirirse, bal üretiminde dünya birincisi olabiliriz. İyi ve ucuz bal devletin desteğiyle sağlanabilir. Böylelikle insanlar sahte bala rağbet etmez.”

Arılar yolda ölüyor

Hasan Baştuğ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın kamyonlar için yaptığı kantar uygulamasının arıcılığı olumsuz etkilediğini söyledi. Mevsime göre arıları uygun yerlere götürerek gezgin arıcılık yaptığını söyleyen Başbuğ, “Arıları taşıdığımız kamyonları tartmak için yolda durduruyorlar. Arıların ölmemesi için bizim durmadan ilerlememiz gerekiyor. Motorun titreşimi kesilince arılar dibe çökerek bala batıyor. Biz bu yüzden yol boyunca yemek için bile durmuyoruz. Ulaştırma Bakanlığı’nın nakliye konusunda yardımına ihtiyacımız var” dedi.

Arı sokmasına arı sütü

Her bölgenin kendine özgü arı ırkının olduğunu dile getiren Başbuğ, “Akdeniz bölgesine özgü kraliçe arıyı İçanadolu bölgesindeki arıcılara satıyorlar. Bu iklime ayak uyduramayan arılar kış aylarında ölüyor. Akdeniz kraliçe arısı bu bölgede satılmazsa arı ölümleri de olmaz” diye konuştu. Arıların içinde büyüdüğünü ve bir çok sokma vakasıyla karşılaştığını söyleyen Hasan Baştuğ, arı alerjisi olanlara da ilginç bir ilaç önerdi. Baştuğ, erkek arı larvasından elde edilen arı sütünün, alerjiye iyi geldiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!