Deri kanserine karşı ben haritası

Güncelleme Tarihi:

Deri kanserine karşı ben haritası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2011 00:00

Deri yüzeyinin 100 kat büyütülerek incelenmesiyle oluşturulan ben güneş ışınlarının zararlı etkilerinin artmasıyla giderek daha fazla kişide rastlanan deri kanserinde erken tanı imkanı sağlıyor.

UZMANLARA göre, güneş ışınlarının zararlı etkilerinin artmasıyla giderek daha fazla kişide rastlanan deri kanserinde erken tanı, deri yüzeyi incelenerek oluşturulan ben haritası sayesinde mümkün olabiliyor.

Medicana International Ankara Hastanesi dermatoloji uzmanı Dr. Banu Öztürk Başsoy, “Ben haritası ile benlerdeki şüpheli değişimlerin izlenmesinin tanı ve tedavide büyük fayda sağladığını belirterek, deri yüzeyindeki tüm yapıların 100 kat büyütülerek incelenmesini sağlayan yöntemin, pek çok cilt hastalığının, özellikle de deri kanserlerinin erken teşhisinde güvenilir bir yöntem olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün, son 25 yılda deri kanserlerinin görülme sıklığının dört kat arttığı uyarısında bulunduğuna işaret eden Başsoy, deri kanserlerinin gelişiminin, yaşam boyunca alınan güneş ışığının toplam dozu ve güneş yanıklarıyla yakından ilişkili olduğunu belirtti.

Pratik, ucuz ve kolay ulaşılabilir

Deri yüzeyi mikroskopisi olarak adlandırılabilecek dermatoskopinin, pratik, ucuz, kolay ulaşılabilir bir yöntem olduğunu ve hasta açısından hiç bir yan etkisinin bulunmadığını vurgulayan Başsoy, şunları söyledi:

“Dijital dermatoskopik inceleme yapılacak hastanın öncelikle ben haritası oluşturulur. Ardından dermatoskop olarak adlandırılan cihaz ile bütün benlerin görüntüleri alınır ve kaydedilir. Böylece bir sonraki kontrolde elde edilecek görüntüyle birebir karşılaştırma şansı sağlanır. Şüpheli değişiklikler matematiksel olarak hesaplanarak bir indeks oluşturulur. Bu indeks, tanıda ve tedavinin planlanmasında oldukça faydalıdır. Bundan sonraki takip süreçleri ise risk değerlerine göre belirlenir.”

Güvenilir yöntem

Dermatoloji uzmanı Dr. Banu Öztürk Başsoy, “Derinin yüzeyindeki tüm yapıların 100 kat büyütülerek incelenmesini sağlayan dermatoskopi, pek çok cilt hastalığının, özellikle de deri kanserlerinin erken teşhisinde güvenilir bir yöntem” dedi.

Saç ve tırnakta da başarılı sonuçlar elde ediliyor

DERMATOSKOPİNİN sadece melanomun erken tanısında değil, diğer tüm iyi ve kötü huylu deri kanserlerinin, saç ve tırnak hastalıklarının ayırıcı tanısında da kullanıldığını ifade eden Başsoy, bu cihazla saçlı deride kıl köklerinin varlığı ve yapısını inceleyen trikogram da yapılabildiğini, trikogramın, tüm saçlı deri hastalıklarının ayırıcı tanısında çok başarılı olduğunu bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!