Dereceye bak değişimi yap

Güncelleme Tarihi:

Dereceye bak değişimi yap
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2021 00:40

Ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu çarşamba günü başlarken, uzmanlar zorunluluğu bulunmayan hususi araç sürücülerini, “Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde kış lastiği daha güvenli” diye uyarıyor ve “Lastik değişimi için kar yağmasını beklemeyin” tavsiyesi yapıyor.

Haberin Devamı

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu çarşamba günü başlıyor. 1 Nisan 2022’ye kadar devam edecek uygulama kapsamında kurala uymayan araçların sürücülerine 846 lira ceza kesilecek. Uzmanlar ise yük ve yolcu taşımacılığı yapmayan ve uygulamadan muaf tutulan hususi araç sahiplerine de güvenli sürüş için kış lastiğine geçmeleri tavsiyesi yapıyor. Sıcaklıkların 7 derecenin altına düştüğü havalarda kış lastiğinin daha güvenli olduğunun altını çizen Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, “Trafikte ticari araçlar kadar özel araçlar da risk taşımaktadır. Bu yüzden kış lastiği konusunda çok dikkatli olunması gerekir. Hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü bölgelerde trafiğin daha güvenli olması için herhangi bir zorunluluğa ihtiyaç duymadan kış lastiğine geçilmesini tavsiye ediyoruz” dedi. Apaydın’ın uyarı ve tavsiyeleri şöyle oldu:

Dereceye bak değişimi yap


EMNİYETLİ SÜRÜŞ SAĞLAR

Haberin Devamı

“Havanın soğumasının ardından normal lastikler (kış lastiği olmayanlar) sertleşir ve yola tutunması zorlaşır. Kış lastikleri ise özel hamuru ve yüksek silika oranı sayesinde 7 derecenin altında da yumuşaklığını ve dayanıklılığını korur. Damarlı sırt yapısı ve derin dişleri sayesinde erimiş karlı ve çamurlu suyu daha iyi tahliye eder. Kış şartlarında daha emniyetli sürüş sağlar ve daha kısa mesafede durur. Gizli buzlanma, yağışlar, yolların kayganlaşması gibi risk faktörleri ülkemizdeki tüm araçları etkiliyor. Kış aylarında kaza yapma riski yaza göre daha fazladır.

Dereceye bak değişimi yap


TRAFİĞİ DE OLUMSUZ ETKİLİYOR

Karlı ve buzlu havalarda yaşanan kazalar genellikle birden fazla aracın çarpışması şeklinde (zincirleme) meydana geliyor. Bu sebeple ticari ya da özel araç demeden tüm vatandaşlarımız kış lastiği kullanımına dikkat etmeli. Kış lastiği kullanılmaması nedeniyle yaşanan kazalar kent trafiğini de olumsuz etkiliyor. Bunu Ankara’da birçok kez tecrübe ettik. Trafikteki araçların hem kendi hem de çevresindekilerin can güvenliği için tavsiyelere dikkat etmesinde fayda var.”

Dereceye bak değişimi yap


KAR LASTİĞİ YOK KIŞ LASTİĞİ VAR

Haberin Devamı

ATO Ankara Ticaret Odası Lastik, Jant, Akü Toptan ve Perakende Satış Servisi Meslek Komitesi Başkanı Fatih Çalışkan ise kış lastiği takılması için kar yağışlarının beklenmesinin doğru olmadığını söyledi. Çalışkan’ın Ankaralılara önerileri şöyle oldu:

Dereceye bak değişimi yap


“Kış lastikleri için ‘kar yağdığında takılır’ gibi bir algı var, bu doğru değil. Genelde halk arasında kar lastiği tabiri yaygın halde kullanılmaktadır. Bu tabir de sanki bu lastiklerin kar yağdığı zaman takılması gerektiği gibi bir algı oluşturuyor. Halbuki kar lastiği yoktur, kış lastiği vardır. Kış lastikleri 7 derece ile daha düşük sıcaklıklarda sertleşmeyi önleyen yumuşak bir bileşime ve karlı, buzlu yollarda tutunmayı artırıcı kılcal desenlere sahiptir. Bu nedenle kar yağmadan, havalar 7 derecenin altına indiğinde veya olası bir buzlanmayla karşılaşmadan önce kış lastikleri aracımızda takılı olmalı. Bir sabah uyandığımızda olumsuz hava koşulları nedeniyle trafikte tehlike yaşamamak adına tedbirli davranmamız, işi şansa bırakmamamız gerekiyor.”

Dereceye bak değişimi yap


KALİTESİZ LASTİK RİSK DEMEKTİR

Oto lastik ustası Sinan Saydan ise lastikçilerde havaların soğumasıyla birlikte yoğunluk yaşanmaya başladığına dikkat çekti ve lastik değiştirecek kişilere ‘randevu alıp gelin’ çağrısı yaptı. Saydan, lastik değiştirirken ve seçerken dikkat edilmesi gerekenler konusunda şu tavsiyeleri verdi: “Sırf fiyatı uygun olduğu için ucuz ve kalitesiz bir lastik seçimi yapmak sonrasında aracınızın performansını ve sürüş kalitesini olumsuz etkiler. Kalitesiz lastik güvenliğiniz için risk demektir. Lastikler janttan sökülürken işçilik çok önemlidir. Profesyonel olmayan bir işçilik, çıkarılan lastiğin yapısının, modelinin bozulmasına sebep olacaktır. Benzer şekilde montaj esnasında balans ayarı da işi bilen kişilerce yapılmalıdır. Araca takılırken bijon anahtarıyla ya da havalı makine yardımı ile lastiklerin yerine iyice oturduğu mutlaka kontrol edilmelidir. Eğer lastik vida dişlerinde sorun tespit edilirse, mutlaka yenilenmelidir.”

BAKMADAN GEÇME!