Denizsiz Başkent’in göçmen martıları

Güncelleme Tarihi:

Denizsiz Başkent’in göçmen martıları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2012 00:00

Yenimahalle’deki Balıkçı Hali’nde kasalardan düşen balıklarla beslenen martılar, akşam saatlerinde de Mogan Gölü’ne gidiyor.

SAHİL kentlerinin gürültülü canlıları martılar, denize kıyısı olmayan Başkent semalarında da boy gösteriyor. Martılara simit atacak vapuru olmayan Ankaralıları şaşırtan balıkçıl kuş sürülerinin, kente geliş öyküsü de bir hayli ilginç.

Hamsi kamyonunda yolculuk

Yenimahalle’de bulunan Balıkçı Hali’ndeki kasalardan düşen ve çürüyen balıklar, Başkent’in martıları için ziyafete dönüşüyor. Halde çalışan Seyhan Uçan isimli balıkçı, martıların genellikle hamsi kamyonlarının üzerinde Ankara’ya geldiğini söylüyor. Uçan’ın verdiği bilgiye göre, martılar, yaz ayları ile birlikte kentte balık azalınca Ankara’yı terk ediyor.

Kiloları iki katına çıkıyor

Mustafa Yüksel adlı diğer bir balıkçı ise, “Martılar, Ekim ayında hamsi kamyonlarını koklayarak İstanbul’dan Ankara’ya geliyor. Kışı geçirdikleri Başkent’e ulaşmak için yaklaşık 400 kilometre yol katediyorlar. Akşam üstüne dek hal çevresindeler. Daha sonra Mogan Gölü’ne doğru gidiyorlar. Sardalya mevsiminin sonuna kadar burada oluyorlar Ankara’ya 700 gram olarak gelen martı, sezon sonunda 1 buçuk kiloya ulaşıyor” diye konuştu. Sabah 4’te balık kamyonlarının kokusunu alan martıların hale geldiğini söyleyen Yüksel, kuşların en sevdikleri balığın sardalya ve hamsi olduğunu belirtiyor.

Balıkçılar memnun

Martıların hale herhangi bir zararının olmadığını kaydeden balıkçılar, kuşların çevrelerinde olmasından memnun, “Bize bir zararı yok, Burada balıkçılığın olduğunu hissettiriyorlar, Biz de balık satarken motive oluyoruz. Bize deniz kokusu getiriyorlar” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!