Denizsiz Ankara’nın sualtı şampiyonları

Güncelleme Tarihi:

Denizsiz Ankara’nın sualtı şampiyonları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2007 00:00

ODTÜ Spor Kulübü Su Altı Sporları (SAS) Su Altı Hokey takımı Türkiye Şampiyonu oldu. SAS, 8 yıldır şampiyonluğu kimselere kaptırmayan Cadde Bostan’ın elinden şampiyonluğu alarak şeytanın bacağını kırdı.

ODTÜ Spor Kulübü Su Altı Sporları (SAS) Su Altı Hokey takımı Türkiye Şampiyonu oldu. Dünya bayanlar Serbest Dalış 1.si Yasemin Dalkılıç’ı bünyesinden çıkartan ve milli takımda birçok oyuncusu olan SAS, 8 yıldır şampiyonluğu elinden bırakmayan Cadde Bostan’ın elinden şampiyonluğu alarak şeytanın bacağını kırdı.

Türkiye Su Sporları Federasyonu (TSSF) tarafından Eylül ayında Balıkesir’de yapılan Su Altı Hokeyi 1.Lig Play-Off maçlarında erkeklerde Türkiye Şampiyonu oldu.

Türkiye’de 1999 yılından bu yana düzenlenen yarışmaya, ODTÜ ilk defa 2003 yılında katılmaya başladı. 8 yıldır aynı takımın şampiyon olduğu bu şampiyonada ilk defa bir başka takım birincilik aldı.

Dünya bayanlar Serbest Dalış 1.si Yasemin Dalkılıç’ı bünyesinden çıkartan ODTÜ SAS bünyesinde milli takımda su altı hokeyinde üç, serbest dalışta dört sporcusu bulunyor. SAS, şimdi de Türkiye’de bir ilk olacak serbest dalış el kitabı çıkartma çalışmalarına başladı.

Su Altı Hokeyi sanılan aksine Türkiye’de oldukça yaygın bir spor. Türkiye’de 40 su altı hokey takımı bulunuyor. Her yaşta başlanabilecek ve kilonun avantaj sayılabileceği nadir sporlardan. Su altı hokeyi su ve kara antremanlarıyla birlikte sıkı bir çalışma düzeni gerektiriyor.

Bünyesinde Serbest Dalış, Su Altı Hokeyi ve Monopalet disiplinlerini barındıran ODTÜ SAS, Türkiye’de su altı sporlarını daha iyi tanıtmayı, sevdirmeyi ve geliştirmeyi amaçlıyor.

Avrupa ve dünyaya açılmak için finansman beklediklerini söyleyen ODTÜ SAS Su Altı Sporları Takımları Akademik Danışmanı ve Milli Takım Antrenörü Levent Ucuzal, "Hedefimiz şampiyonluğumuzu devam ettirmek. Burası sosyal bir mekan ve kişilik geliştirme ortamı. Kulüplerden farklılığımız tüzüğümüzün olması. Serbest dalışta eğitim almış bayanlardan oluşan Bayan Su Altı Hokey takımı kurduk. Turnuvalara katılacağız." dedi.

Dünya şampiyonu ODTÜ’den

Dünya bayanlar Serbest Dalış 1.si Yasemin Dalkılıç’ı bünyesinden çıkartan ODTÜ SAS bünyesinde milli takımda su altı hokeyinde üç, serbest dalışta dört sporcusu var. Şimdi de Türkiye’de ilk olacak serbest dalış el kitabı çıkartma çalışmalarına başladı.

SU ALTI HOKEYİ NASIL OYNANIR?

Su altı hokeyi, 2 metre derinlikte bir havuzun dibinde 6’şar kişiden oluşan takımlar ile oynanır. Takımların amacı, karşı takımın kalesine "puck" (pak) adı verilen ağır bir diski kısa sopalar ile kaydırarak atmak. Pak buz hokeyinde kullanılan paklara benzemekle birlikte genellikle kurşun ya da benzeri ağır malzemelerden yapılıyor. Bu ağırlık pakın havuz dibinde durmasını sağlıyor.

Oyuncular dalış maskesi, palet ve şnorkelin yanı sıra korunma amaçlı özel başlıklar ve eldivenler kullanıyorlar. 1950’li yıllarda ortaya çıkmış bir su altı sporu olan su altı hokeyi, bugün dünyanın pek çok yerinde ilgi toplamakta. Dünya Su Altı Etkinlikleri Federasyonu (CMAS) her iki yılda bir ülkemizin de katıldığı bir Su Altı Hokeyi Dünya Şampiyonası düzenliyor. ODTÜ Sualtı Hokeyi takımı, 2003 yılı içerisinde ODTÜ ögrencileri tarafından kuruldu.

ODTÜ Spor Kulübüne bağlı olarak çalışmalarını sürdürmekte olan takım 2004 yılında Konya’da düzenlenen 2. Lig Sualtı Hokeyi müsabakalarında Türkiye 3.sü olma başarısını gösterdi. Herkese açık olan eğitimlerin antrenmanları ODTÜ kapalı yüzme havuzunda sürmekte. Ayrıntılı bilgi http:/sas.metu.edu.tr internet sitesinden alınabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!