Deniz yok martı var

Güncelleme Tarihi:

Deniz yok martı var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2014 01:07

Sahil bölgelerinde yaşayan balıkçıl kuş türü martıların, denizi olmayan Başkent’teki sayıları arttı. Kıyı kentlerinden yola çıkan balık kamyonları üzerinde Ankara’ya gelen martılar, Balık Hali’nde besleniyor, Gençlik Parkı’nda konaklıyor.

Haberin Devamı

Üç bir tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’nin kıyı bölgelerinde yaşayan martılar, kış döneminde Ankara’ya göç etmeye başladı. Özellikle Karadeniz sahilindeki kentlerden Başkent’e balık taşıyan kamyonların peşine takılan kuşlar, Gençlik Parkı’nda boy gösteriyor. Sabah saatlerinde Yenimahalle’deki Balık Hali'ne giden kuşlar, buradaki balık atıkları ile besleniyor. Şanslı olanlar ise hal eshafının kendilerine verdiği deniz canlılarını tüketiyor. Öğle saatlerinde Gençlik Parkı’na uçan martılar, havuzdaki yavru balıkları avlıyor, fıskiyeler üzerine tüneyip dinleniyor.

HAMSİ VE SARDALYA

Sayıları kış aylarında artan martıların Başkent göçü, eylül ayında denizlerde avlanma yasağının sona ermesi ile başlayor. Karadeniz’de avlanan hamsileri taşıyan kamyonları takip eden kuşlar, yaklaşık 400 kilometre yol katederek Ankara’ya geliyor. Nisan ayında avlanma yasağının başlaması ile birlikte Balık Hali’nde yiyecek bulamayan martılar, Başkent’i terk etmeye başlıyor. Martıların en sevdiği balık türlerinin hamsi ve sardalya olduğunu belirten uzmanlar, Başkent’te göç etmelerinde küresel ısınmanın da etkili olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!