Demirlibahçe eskiyen yüzüne çare arıyor

Güncelleme Tarihi:

Demirlibahçe eskiyen yüzüne çare arıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2023 16:15

Kentini yaşayan gazete Hürriyet Ankara’da, söz muhtarlarda... ‘MAHALLENİN NABZI’ yazı dizimizde muhtarlar, mahalleleriyle ilgili ‘öneri talep ve şikâyetleri’ aktarıyor. Bu haftaki durağımız Mamak -Demirlibahçe Mahallesi...

Haberin Devamı

Mamak’ın Demirlibahçe Mahallesi muhtarı Seray Günyüz, adını bahçeli iki katlı evlerinden alan mahallenin zamanla eskiyen çehresi ve altyapısına değinerek, “Mahallemize hem ada bazlı kentsel dönüşüm hem de altyapı yenileme çalışması istiyoruz” dedi. Muhtar Günyüz, Demirlibahçe Mahallesi’nin öncelikli sorunlarını Mahallenin Nabzı’na anlattı:

Demirlibahçe eskiyen yüzüne çare arıyor

DEMOGRAFİK YAPIDA DEĞİŞİM VAR

“Demirlibahçe, yaklaşık 13 bin nüfusu ve 8 bin 183 seçmen nüfusuyla en eski mahallelerden biri. Merkezi bir konumda bulunuyor. Hem Altındağ’a hem de Çankaya sınırlarına yakın. Ulus, Kızılay gibi noktalara ise yürüme mesafesinde. Problemlerimize gelecek olursak, dışarıdan çok fazla göç alan bir mahalleyiz. Genellikle yabancı göçmenler (Iraklı Türkmenler) mahallemizi tercih etmekte. Öğrenci olarak da Nijeryalı, Özbekistanlı öğrenciler oldukça fazla. Yani diğer yıllara kıyasla mahallemizin demografik yapısında ciddi bir değişim var. Özellikle son beş yıldır mahallemizin çehresinde ciddi bir farklılık gözlemleniyor. Göçlerden dolayı mahalledeki genç nüfus başka mahallelere gitti kalan diğer mahalle sakinlerinin çoğu ise 65 yaş üstü. Yani evini satıp giden mahalle sakinlerimiz artıyor. Mahalle kültürü hâlâ hâkim fakat mahallemizin eski yapısını arar olduk.

MAHALLELİ BÜYÜK ZARARA UĞRUYOR

Haberin Devamı

Demirlibahçe eskiyen yüzüne çare arıyor



Mahallemizin en önemli problemlerinden biri de altyapı sıkıntısı. Geçtiğimiz iki hafta boyunca Ankara çok ciddi yağışlar aldı ve çoğu yer adeta göle döndü. Kot altında yaşayan mahalle sakinlerimizin evini su bastı. Birçok esnafımızın dükkânı sular altında kaldı. Uzgörenler Sokağı 59 numaraya kadar bizim mahallemiz sınırları içerisinde. O bölgede birçok iş yeri var. İş yerlerinin alt katlarında ise depoları bulunmakta. Haliyle yağmur suyu iş yerlerine kadar indiği vakit, esnaf da mahalle sakini de büyük zarara uğruyor. Özellikle Uzgörenler Sokağa daha geniş mazgalların konulması gerek. Özetle, binalar eskidiği gibi altyapı da eskiyor. Altyapıya neşter vurulması, yenilenmesi gerekiyor. ASKİ’ye de durumu bildirdik. Zamanında gelip müdahale ediliyor, mazgalların içi temizleniyor fakat biz geçici değil artık kalıcı çözümler istiyoruz. Gündeme alındığı söyleniyor ama hâlâ beklemedeyiz.

ADA BAZLI KENTSEL DÖNÜŞÜM TALEBİ

Haberin Devamı

Demirlibahçe eskiyen yüzüne çare arıyor



Mahalle eski bir yerleşim yeri olduğu için, binalarımız da eskidi. Nereden baksanız 60-70 yıllık binalar bulunuyor. Mahalleli binaların içinde asansör olmayışından, dışarıda ise park yeri bulamayışından yakınıyor. Park yeri olmadığından kaldırımlar çöküyor, istinat duvarları yıkılıyor. Mahallemize hem ada bazlı kentsel dönüşüm hem de altyapı yenileme çalışması istiyoruz. Mahallelinin de talebi bu yönde. Öte yandan binalarımız eski ama kira fiyatları yıldan yıla artış gösteriyor. Geçen sene 2 bin 500’den kiraya verilen daireyi şimdi aynı fiyata bulmanız çok zor. Şu anda kot altı dairenin kira bedeli bile 5 bini bulmuş durumda. Üniversitelere yakın bir mahalle olduğumuzdan bu durum en çok öğrencilerimizi zorluyor.”

Haberin Devamı

MAHALLELİ DE DERT YANIYOR

Demirlibahçe eskiyen yüzüne çare arıyor

Mahalle sakinlerinden Soner Gök, 1957 yılından beri ikâmet ettiği mahallesindeki altyapı sorununun giderilmesini talep ederek, “Özellikle Doğanbahçesi Sokağı’nda en ufak bir yağmur yağdığında, bahçelerimize kadar su taşıyor. Hemen ilerimizde BAŞKENTRAY bulunuyor. Yağmur sularının oraya kadar inmesi büyük risk oluşturur. Altyapı çilemize, acilen çözüm bekliyoruz” diyor.

Demirlibahçe eskiyen yüzüne çare arıyor

Demirlibahçe eskiyen yüzüne çare arıyor

Uzgörenler Sokağı’nda emlakçılık yapan Ali Öncel de “Binalarımız oldukça eskidi. Altyapı da aynı şekilde. Artık yağmur yağmasından korkar hale geldik” derken aynı yerde esnaflık yapan Aytekin Utkan ise, “14 yıldır buradayım hiç bu denli su baskını yaşamadım. Daha büyük mazgalların konulması gerekiyor” ifadelerini kullanıyor.

Haberin Devamı

Demirlibahçe eskiyen yüzüne çare arıyor

Demirlibahçe eskiyen yüzüne çare arıyor

Muhtar Seray Günyüz, cadde ve sokakların temizliğinde yetki karmaşası yaşandığını belirterek, “Bu durumun acilen giderilmesini talep ediyoruz” dedi.

Demirlibahçe eskiyen yüzüne çare arıyor

Muhtar Seray Günyüz, Uzgörenler Sokağı ile 129. Sokak’ta yolların yama dolu olduğuna dikkat çekerek, bir an evvel asfalt yenileme çalışmalarına başlanılması gerektiğini söylüyor.

BAKMADAN GEÇME!