Değnekle 30 ülke

Güncelleme Tarihi:

Değnekle 30 ülke
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2011 00:00

Ortopedik engelli Mustafa Akca’nın seyahat tutkusu tanımadı. Ankara’nın ilçelerini gezen Akca’ya Türkiye de yetmedi. Akca, bugüne kadar koltuk değneğiyle 30 ülke gezdi.

Haberin Devamı

ANKARA’da küçük yaşlarda ailesi tarafından verildiği yuvada çocuk felci geçiren ve 12 yaşından beri ortopedik engelli olan Mustafa Akca’nın seyahat tutkusu engel tanımadı. Bugüne kadar koltuk değneğiyle 30 ülke gezen Akca, “İleride düşüncem, Antartika ile Bering Boğazı’nı gezmek. Çok kimsenin ulaşamadığı yerleri görmek  istiyorum” dedi.
Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olduğunu belirten Akca, mezuniyetin ardından Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda memur olarak çalışmaya başladığını seyahat masraflarını karşılamak için de, memuriyetten arta kalan zamanlarında ek iş yaptığını söyledi.
İstanbul’dan aldığı cüzdan, çay süzgeci gibi ihtiyaç malzemelerini  Antalya’da, Ankara’da satttığını anlatan Akca, gelir elde etmeye başlamasıyla  birlikte Bulgaristan’dan başlamak üzere yabancı ülkeleri gezmeye başladığını  bildirdi. Ardından Romanya, Yunanistan ve diğer Avrupa ülkelerini gezdiğini  bildiren Akca, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

Keşfetmek istiyorum
“Avrupa’dan sonra Uzakdoğu ülkelerini Tayland, Endonezya, Malezya,  Singapur, Çin, Güney Kore, Japonya gibi ülkelere gittim. Daha sonra keşif ruhum  daha da depreşince, daha da uzaklara gitmem geriyordu. Avustralya, Yeni Zelanda,  Fiji Adaları’nı gezmeye başladım. Sonra Amerika kıtasını gezdim. ABD, Brezilya,  Arjantin, Şili, Paraguay, Uruguay’a gittim. Şimdiye kadar 30 ülke dolaştım. Önce  uzakları keşfetmeyi düşünüyorum. Henüz bitmedi uzaklar. İleride düşüncem,  Antartika ile Bering Boğazı’nı gezmek. Çok kimsenin ulaşamadığı yerleri görmek  istiyorum. Çünkü hem değişik bir destinasyon hem de çok az insanın gördüğü  bölgeler. Oraları daha çok keşfetmek istiyorum.”
Ekvator sertifikası
Ekvator çizgisini yürüyerek geçenlere verilen sertifikası da bulunan  Akca, sertifikanın hikayesini de, “Uzakdoğu seyahatim sırasında Endonezya’nın  Bornea Adasına gittim. Bornea Adasından Ekvator geçiyor. Burada, Ekvator  çizgisinin geçtiği yerde bir bina yapılmış. O bina içinde hem Kuzey hem Güney  Yarımküre geçilebiliyor. Kuzey ve Güney Yarımküreyi geçenler için ise bir  sertifika veriliyor. Bu, Ekvator’u yürüyerek geçtiğimizi ispatlıyor böylece” diye anlattı.
 
Web sayfası  kuracağım
Seyahatlerinde yavaş yavaş küçük notlar tutmaya başladığını, fotoğraf  arşivinin çoğaldığını kaydeden Akca, şu anda hazırlık aşamasında olduğunu, bir  web sayfası kuracağını, ileride de, “Bir Engellinin Dünya Seyahati” adlı bir  kitap yazmak istediğini aktardı.
Seyahatlerinin, hem Türkiye’de hem gittiği ülkelerde insanların dikkatini  çektiğini dile getiren Akca, “Bana, ‘Tek başına, bu halinle nasıl gidiyorsun?’  diye soruyorlar. Kamboçya’da bir Alman turistle karşılaştım, hayret etti.  Fotoğrafımı çekti, hatıra olarak saklayacağını söyledi. İnsanlar etkileniyor”  diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!