Define avcıları türbeyi talan etti

Güncelleme Tarihi:

Define avcıları türbeyi talan etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2017 14:55

Define avcıları, Gölbaşı Bağiçi Mahallesi’ndeki tarihi Seydi Yusuf Türbesi’ni talan etti. Mahalleli, mezarı da kazılan türbenin onarılarak korunmasını istedi. Büyükşehir Belediyesi ATAK Komisyonu, bir rapor hazırlayarak çalışma yapılması yönünde karar aldı.

Haberin Devamı

Define avcıları türbeyi talan etti

Gölbaşı Bağiçi Mahallesi’nde bulunan tarihi Seydi Yusuf Türbesi, 2005 yılından bu yana kaçak kazı yapan define avcılarının hedefinde.
Son olarak mezarı da kazılan türbe, 12 yılda neredeyse tamamen yıkıldı. Türbenin onarılarak korunmasını isteyen mahalle sakinleri, bu duruma tepki gösterdi. Farklı illerden türbeyi ziyaret için gelenlerin gördükleri manzara karşısında şoka uğradıklarını belirten Mahalle Muhtarı Mesut Doğan, şöyle konuştu:

Define avcıları türbeyi talan etti

Muhtar Mesut Doğan

Haberin Devamı

“Türbe uzun süredir bu durumda. Gece geldiklerini düşünüyoruz. Yakalasak gereğini yapar, jandarmaya bildiririz ama yakalayamıyoruz. Şehir dışından türbenin burada olduğunu bilenler ziyarete geliyorlar. Antalya’dan bile gelen oldu. ‘Biz türbeye gideceğiz’ diyorlar ama türbemiz define avcıları tarafından tahribat edilmiş durumda demek zorunda kalıyoruz. Gördüklerinde şok yaşıyorlar. Geçmişte onarılıp yollarının yapılmasıyla ilgili dilekçe vermiştik herhangi bir cevap gelmedi. Tarihi, eski bir türbe. Hem Gölbaşı’na hem Ankara’ya yakışmıyor. Onarılıp korumaya alınsa ve ziyarete açılsa çok iyi olur.”

Define avcıları türbeyi talan etti

ATAK KOMİSYONU RAPOR HAZIRLADI

Tarihi türbe ile ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi Ankara Tarihini ve Kültürünü Araştırma Komisyonu da (ATAK) bir rapor hazırlayarak çalışma yapılmasını kararlaştırdı. Raporda, türbenin 2005 yılından itibaren defineci istilasına uğradığı belirtilerek özetle şu ifadeler yer verildi:

2005’TEN BERİ TAHRİP EDİLDİ

“Yapılan incelemeler neticesinde Osmanlı’nın kuruluş yıllarında (14.YY) yaşamış Anadolu erenlerinden ve bölgede Türkmen iskanına öncülük eden Seydi Yusuf (Seyit Yusuf) hazretlerinin zaviyesi (Dergahı) tamamen yıkılmış, harap olmuştur. Günümüze ulaşan türbe ise 2005 yılından itibaren definecilerin uğrak yeri olmuş, kaçak kazılar yapılmış ve hazretin mezarı tamamen tahrip edilmiştir.

Haberin Devamı

Define avcıları türbeyi talan etti

KAYITLARDA DA BULUNUYOR

Zaviyesinin vakıf kayıtları Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ve Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivlerinde bulunmaktadır. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin yayınlarında da yer almaktadır. Ankara’mızın manevi mimarlarından Seydi Yusuf Hazretlerinin Türbesi ve zaviyesinin yeniden imar edilmesi yönünde gerekli çalışmaların yapılması komisyonumuzca uygun görülmüştür.” Rapor ekim ayı görüşmelerinde oy birliğiyle Meclis’ten geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!