Dart tutkusunun da Başkent’i Ankara

Güncelleme Tarihi:

Dart tutkusunun da Başkent’i Ankara
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2007 00:00

İngiltere yapılacak 2012 Olimpiyat Oyunları’nda resmi spor olarak yer alacak olan, Türkiye’de ise son 10 yılda hızla yayılan dart sporunun da Başkent’i Ankara.

Ankaralı dartçıların örgütlenmesi ile kurulan Ankara Dart Topluluğu’nun (ADT) önderliğinde bu sene yedincisi yapılan liglerde yaklaşık 600 sporcu mücadele veriyor. ADT ligleri sayı ve kriket olmak üzere iki ana dart branşında sürdürülüyor ve her iki ligde de birinci ve ikinci lig olmak üzere klasmanlar bulunuyor. Bu liglere katılmak isteyen dartçılar eylül ayında ADT’nin yaptığı duyurular doğrultusunda takımını kuruyor ve ADT’ye internet üzerinden başvuruda bulunuyor. ADT ayrıca Türkiye Süper Serisi Turnuvaları’na da yıl boyunca düzenlediği altı turnuva ile destek vererek Türkiye sıralamasının oluşmasında önemli bir rol oynuyor.

DART BARLAR ARTTI

Dart turnuvalarının ’Dart Bar’larda yapıldığını ve son yıllarda Başkent’te bu barların hızla arttığını söyleyen ADT Başkanı Özlem Öğütveren Gönül, "Bundan 10 yıl önce bir tane dart bar varken bu rakam şimdi 10’a çıktı" dedi.

Başkent’teki dart takımlarının pazartesi ve perşembe günleri ADT’nin düzenlediği fikstüre göre karşılıklı maçlar yaptığını belirten Gönül çalışmalarını şöyle anlattı:

"Ankara dışında benzer küçük organizasyonlar bulunmakla birlikte bu sporun Türkiye’deki merkezi Ankara. Dartın gelişebilmesi için Ankara dışında da organizasyonlar yapıyoruz. 2004 yılında Bocce Bowling ve Dart Federasyonu’nun kurulmasıyla birlikte dart kendi federasyonuna kavuşmuştu. Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu, 16 Ekim 2006 tarihinde Dünya Dart Federasyonu’na tam üye oldu."

Türkiye’de dart organizasyonlarıyla ilgili en geniş bilgiye www.darttr.com adresinden ulaşılabildiği gibi, federasyonun resmi web sitesi olan www.tbbdf.gov.tr adresinden bilgi alınabiliyor.

Yaygınlaştırmak için çalışıyorlar

Türkiye’de köklü bir dart liginin oluşmasını sağlamak için yedi yıldır faaliyet gösteren Ankara Dart Topluluğu’nün yönetimi (ADT) Özlem Öğütveren Gönül, Özalp Arı, Emre Toros, Doğu Çetin, Bahattin Güllü ve Ahmet Kılınç’tan oluşuyor.

artakalan neredeyse tüm zamanlarını Türkiye’nin en büyük katılımlı ligi olan Ankara Dart Ligi’nin organizasyon işlerine ayıran ADT üyeleri, Türk dart sporunun, köklerinin yer aldığı Ankara’dan tüm Türkiye’ye yayılması için çaba harcıyorlar. Yaklaşık 700 oyuncunun yer aldığı ADT-Efes Dark Ankara Dart Ligi’nin fikstürünün hazırlanmasından, haftalık maç sonuçlarının puan cetveline işlenmesi, bireysel istatistiklerin tutulması ve tam bir şölene dönen ödül töreninin organizasyonu gibi işlerle bir yılı geçiren ADT üyeleri, ligi bir sonraki yıl daha iyi düzeye çıkarabilmek için sezon kapanır kapanmaz kolları sıvıyor ve çalışmalara başlıyorlar.

Türkiye’de İstanbul dahil başka hiçbir şehirde örneği görülmeyen büyüklükte bir dart ligini her yıl başarıyla organize eden ADT üyeleri bu başarıyı, oyuncular ile maçların yapıldığı barların ihtiyaçlarını eşit oranda gözetmesine sportmenlik ve arkadaşlık ilkelerinden asla ödün vermemesine bağlıyor.

Dart nasıl oynanır

DARTIN günlük hayatın zihinsel yorgunluklarını atmak, iş okul ev stresinden uzaklaşmak için etkili bir araç olmasının yanında, zihinsel bir etkinlik olarak satranca benzediğini söyleyen Gönül, dartın nasıl oynandığını söyle anlattı: "Oyun, 301, 501, 701 gibi sayılardan düşerek ve sıfırlamak suretiyle bitirilir. Özel bir kural konulmamışsa çift katı halkası (sayı dilimlerinin dış halkası) vurularak oyun bitirilmelidir. Bu nedenle oyuncular 170 sayıya kaldıktan itibaren zihinsel olarak üç okla bitirme stratejileri geliştirirler. Oyuncu devamlı olarak zihinsel açıdan devam eden atışlarında oku nereye atacağını, atışta tam isabet sağlayamaması halinde hangi alternatifleri üreteceğini düşünür. Bunun dışında tahta üzerinde sonsuz sayıda oyun üretilebilir."

Avrupa’da destek dersi olarak veriliyor

DART sporunun hızla yayılmasını ADT Başkanı Gönül şöyle açıklıyor:

"Dart oynamak için gerekli olan ekipmanların diğer birçok spor dalına kıyasla az maliyetli. Dart oynamak için küçük bir alan yeterli. Özel bir giyim gerektirmiyor. En önemlisi de iyi bir oyuncu olabilmek için yaş, cinsiyet vücut özellikleri gerektirmemesi dart sporunun hızla yayılmasını sağlıyor."

Dartın Avrupa ve Amerika’daki okullarda destek dersi olarak verildiğini belirten Gönül şöyle devam etti:

"Dart sporunda kısa süre içinde karar verebilmek, uygulamayı planlamak, atış yapılamaz ise hem yaşanan yoğun moral bozukluğu ile baş edebilmek hem de bir sonraki atışın nasıl yapılacağını düşünmek gibi yoğun zihinsel faaliyetler önemli bir yer tutuyor."

Pirates Bar’ın işletmecisi Burak Özdemir de dart oynatmanın zevkli tarafını şöyle anlattı: "Dart içki içilirken yapılabilecek belki de tek spor. Turnuvalarda birbirlerini tanımayan insanlar kolayca kaynaşıyor.

Dart’ın hikayesi

DART sporunun kökleri 16. Yüzyıla kadar gitse de bugünkü halini yirminci yüzyılın başlarında alıyor. Dartın bir şans oyunu değil, beceri ve antreman oyunu olarak kabul edilmesinin ise ilginç bir hikayesi var. 1908’de İngiltere’de barlarda şans oyunlarının yasaklandığı dönemde, bir bar sahibi olan Anakin dartı bir şans oyunu olarak mekanında oynattığı için mahkemeye verilir. Bunun üzerine Anakin mahkemede kurdurduğu bir Dart tahtasına atışlar yaparak bunun bir şans değil beceri ve antrenman işi olduğunu kanıtlar.

Dünya Dart Federasyonu (WDF) halen 63 ülkenin üye organizasyonları ile bir çok önemli Dart faaliyetine ev sahipliği yapıyor. WDF, 2006 yılı içerisinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin yan kuruluşu olan GAISF’e müracaatta bulunarak yeni bir dönüm noktasına girdi. Dartın anavatanı olan İngiltere’nin 2012 Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapması nedeniyle, Olimpiyat Oyunlarının gösteri bölümünde yer dartın da alması planlanıyor.

Türk dartçının büyük başarısı

DART malzemeleri üreticisi Winmau, Türkiye distribütörü Bora Life ile beraber dartçı Emre Toros’a sponsor oldu. Winmau ve Bora Life, Toros’un üç yıllık uluslararası turnuva masraflarını karşılayacak. Toros’un bu süre içinde en az 12 uluslararası turnuvaya katılması öngörülüyor.

Toros’un iki Türkiye şampiyonluğu bulunuyor. Toros, 2004-2005 yılında oynadığı İsveç bölgesel liginde en değerli oyuncu seçildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!