Çocukların kaybolan düşleri

Güncelleme Tarihi:

Çocukların kaybolan düşleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2022 14:15

Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu’nun (MDT) sahneye koyduğu ‘Çocuklar Ağladığında’ adlı tiyatro oyunu, önceki akşam dünya prömiyeri yaparak sanatseverlerin karşısına çıktı.

Haberin Devamı

Eser, çocukların bu dünyada ne görüyorsa onu aktardığı, savaşlar, çıkar hesapları, maddi değerlerin pençesindeki çocukların düşleriyle birlikte, masumiyetlerini de kaybettiğine dikkat çekiyor. Yetişkinleri çocukların gözünden dünyaya bakmaya ve çuvaldızı kendilerine batırmaya çağıran oyun, farklı ve çarpıcı sahnelemesiyle göz dolduruyor. Konsept tasarımı ve koreografisi Özgür Adam İnanç tarafından gerçekleştirilen eserin müzikleri Fransa’da yaşayan sanatçı Selma Mutal’a, metni Füsun Ataman’a ait.

‘DÜŞLERİN GERÇEK OLMASINI İSTİYORLAR’

Çocuklar için bütün dünyanın bir oyun bahçesi olduğunu, yetişkinler o dünyayı neyle doldurursa çocuğun onu öğrenip ona maruz kalacağına ve onu yansıtacağını belirten Özgür Adam İnanç, eserle ilgili şunları söyledi:
“Bugün dünyada savaşlar, göçler, sürgünler, kayboluşlar ve şiddet var. Hangi yöne başımızı çevirsek yalnızlaşan, aidiyetini kaybeden, kavgacı, güvensiz, şiddete maruz kalan çocuklar görüyoruz. Onlara sunduğumuz tek gerçek, her şey gibi geleceğin de satın alınabileceği gerçeği. Oysa çocuklar bizden, düşlerin gerçek olabileceği bir dünya istiyorlar. Maddi değerlerin, çıkar hesaplarının, erk savaşlarının pençesindeki çocukların oyunları da düşleriyle birlikte masumiyetini yitirmekte. Dünyanın hali karşısında oyun bahçelerinin renkleri soldu, anneler bebeklerini avutamaz oldular, parkların büyüsü kayboldu. Sevgi ve güven, barış ve umut oyun bahçelerini yeniden rengarenk boyayabilir ve dünyanın renkleri yeniden canlanabilir. Yeter ki, çocuklar ağlarken bizden beklentilerinin aslında ne denli basit olduğunu hatırlayabilelim.”

Haberin Devamı

Çocukların kaybolan düşleri

 23 ve 29 Kasım’da tekrar sahneye konacak olan eser, sezon boyunca sanatseverlerle buluşacak.

BAKMADAN GEÇME!