Çiftçi kadınlardan ‘sıfır atık’la üretim

Güncelleme Tarihi:

Çiftçi kadınlardan ‘sıfır atık’la üretim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2019 14:07

Sıfır Atık Projesi’ni himaye eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’dan da randevu istediklerini bildiren Ar, Emine Erdoğan’ın kendilerini kabul etmesini beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Bâla ilçesindeki kadınlar, yöresel ürünleri sıfır atık prensibiyle kurdukları kooperatifle, minimum karbon ayak iziyle üretmeye başladı. Ürünlerini ‘Afşar Bala'm’ markasıyla satmaya başlayan kooperatif üyesi kadınlar, elektriklerini güneş enerjisinden sağlıyor, kimyasal gübre yerine solucan gübresi kullanıyor. Afşar Bala’m Kadın Kooperatifi Başkanı Figen Ar, şu bilgileri verdi: “Çevre bilincini geliştirmek istiyoruz. Atmosfere karbondioksit yaymıyoruz. Atıklarımızdan solucan gübresi üretiyoruz. Bu gübrelerle mahsullerimizi üreteceğiz. İyi tarım uygulamaları yapacağız. Kimyasal gübre kullanmıyoruz.

ÜRÜN TESLİMİ BİSİKLETLE

İlçe milli eğitim müdürlüğü ile kaymakamlık desteğiyle kasabadaki lisenin kullanılmayan bir binasını kooperatif için tahsis aldık. Binamızın ısınması için de tarımsal atıklardan elde edilen biokütle enerjisi kullanacağız. Ürünlerimizin teslimi için de araba yerine bisiklet aldık. Bu bisikletle çevreye zarar vermeden dağıtım yapıyoruz. Projemizle bisiklet kültürü gelişecek. Kadınlar tarafından üretilen, bakliyat, reçel, yufka, baklava, sarma, erişte gibi ürünleri tescil ettirdik. ‘Afşar Bala’m’ markasıyla satışa sunduk. Kooperatifimizin devamı için pazar bulmamız çok önemli. E-ticaret yoluyla ürün satmaya çalışıyoruz ancak komisyon oranları çok yüksek. Torku ve PTT’yle de görüşmelerimiz sürüyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!