CHP’li Murat Emir’den Kesikköprü iddiası

Güncelleme Tarihi:

CHP’li Murat Emir’den Kesikköprü iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2017 15:38

Geçmişte sağlığa zararlı olduğu yönünde tartışmalara neden olan Kesikköprü Barajı’ndaki Kızılırmak suyunun son günlerde Ankara’da musluklardan aktığı iddia edildi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Haberin Devamı

Kesikköprü Barajı’ndan günde yaklaşık 270 bin metreküp Kızılırmak ham suyunun 27 Temmuz’dan sonra bir haftalık süre içinde Kızılırmak-Ankara İletim Hattı’na pompalandığını ileri süren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. Son aylarda, Kesikköprü Baraj Gölü’nden Kızılırmak-Ankara İletim Hattı’na su pompalandığı iddialarının gündeme geldiğini ifade eden Emir, “İvedik İçmesuyu Arıtma Tesisi’ne yaklaşık 130 kilometre uzaklıkta olan ve yaklaşık 700 metrelik bir terfi yüksekliği gerektiren bu ana isale hattına pompalanan Kızılırmak ham suyunun arıtma tesisine hangi tarihlerde ve hangi miktarda ulaştığı, hangi oranda harmanlandığı konusunda net ve kesin bir veri bulunmamaktadır” dedi.

GÜNDE 540 BİN METREKÜP İDDİASI

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle iki ayrı soru önergesi veren CHP’li Murat Emir şunları söyledi: “Aldığımız duyumlar; temmuz ayının 27’sinden sonra, son bir haftalık süre içinde Kesikköprü Barajı’ndan günde yaklaşık 270 bin metreküp Kızılırmak ham suyunun pompalandığı yönündedir. Son birkaç aydır bu miktarın iki katının, yani günde 540 bin metreküpün Kızılırmak–Ankara Ana İsale Hattı ile iletildiği ifade edilmektedir. Kızılırmak suyunun paçallanması ya da belirli oranlarda harmanlanması sonucu konutlarımızın musluklarından akan içmesuyu şebeke suyunda, Kızılırmak suyunun koku, renk, tat gibi olumsuzlukların bulunmasının yanı sıra, sülfat, klor, sertlik ve bir takım ağır metallerin de standartları zorlayabileceği ve halkımızın sağlığını birincil düzeyde tehdit edeceği bilinmektedir.”

SALGINDA SORUMLU KİM OLACAK

Murat Emir, önergesinde şu soruları yöneltti: “2017 yılı içinde Kesikköprü Baraj Gölü’nden Kızılırmak-Ankara Su İletim Hattı’na su pompalanmış mıdır? Pompalanmışsa hangi aylarda kaç metreküp su basılmıştır? Kesikköprü Baraj Gölü’nden pompalanan suyun ne kadarı İvedik içmesuyu Arıtma Tesisi’ne ulaşmıştır? Ne kadarı tarım alanlarını ve yeşil alanları sulamakta kullanılmıştır? 2017 Temmuz ayının son haftasından bugüne kadar Kesikköprü Barajı’ndan su pompalanmış mıdır? Pompalandıysa kaç metreküp su verilmiştir? Kızılırmak-Ankara İletim Hattı’ndan İvedik İçmesuyu Arıtma Tesisi’ne pompalanan suyun sonucunda harcanan elektrik miktarı ortalama ne kadardır? Eğer Kesikköprü Baraj Gölü’nden Kızılırmak-Ankara Su İletim Hattı’na su pompalandıysa, ASKİ bu konuda Ankaralı hemşerilerimizi uyarmış mıdır? Halkımızın sağlığını hayati derecede yakından ilgilendiren bu durumda yaşanacak herhangi bir salgın hastalıkta sorumlu kim olacaktır?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!