Cezaevinden üniversiteye

Güncelleme Tarihi:

Cezaevinden üniversiteye
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2013 01:19

Ankara’da hükümlü 5 genç, cezaevi şartlarında hazırlanıp yaklaşık 2 milyon öğrencinin girdiği üniversite sınavını kazanmayı başardı.

Haberin Devamı

Cezaevlerinde hükümlü çocukların şartlarını iyileştirmeye çalışan Adalet Bakanlığı, Sincan Ceza İnfaz Kurumları kampüsünde hüküm almış çocukların
kampüs dışındaki okullarda yaşıtlarıyla eğitim görmesine olanak sağlayan farklı bir program uyguluyor.
Çocuk Eğitimevinde çeşitli suçlardan hüküm giymiş yaklaşık 120 çocuk tutuluyor. Herhangi bir ayrım gözetmeksizin kuruma kabul edilen çocuklara, yeteneği ve yaşına uygun eğitim programları uygulanıyor. Sosyal hizmet uzmanları, üniversite hayali kuran hükümlü çocuklara da yardımcı oluyor. Bu yıl LYS’ye hazırlanan hükümlü 5 genç, yaklaşık 2 milyon öğrenciyi geride bırakarak üniversite sınavını kazanmayı başardı.
Eğitimevinde tutuklu bulunan gençlerden B.Ş, Ankara’da bir üniversitenin eğitim fakültesini kazandı. Sosyal bilgiler öğretmenliği bölümünü tercih eden B.Ş’nin en büyük hayalı öğretmen olmak. Cezaevine ilk geldiğinde kendini çok kötü hissettiğini, o günleri hatırlamak bile istemediğini anlatan B.Ş, üniversiteyi kazanmasının tutuklu diğer arkadaşlarına örnek olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

HAYALİMDİ KAZANDIM

Cezaevinde eğitim birimindeki öğretmenler ve sosyal hizmet uzmanı danışmanların yönlendirmesiyle üniversite sınavına hazırlanmaya karar verdiğini
ifade eden B.Ş, eğitimevi yöneticilerinin kendisi için bir dershane ile görüştüğünü belirterek, “1 yıl boyunca cezaevinden dershaneye gittim. Buradaki öğretmenlerim de derslerime yardımcı oldular. Odamda, kütüphanede ders çalıştım ve hayalimdeki üniversiteyi kazandım” diye konuştu.

YAŞAMA DÖRT ELLE SARILDI

Gazi Üniversitesini kazanan U.Ö. ise liseyi cezaevinde bitirdiğini ve öğretmenlerinin desteğiyle hazırlandığı üniversite sınavını kazandığını belirtti. Mühendis olmak istediğini belirten U.Ö, “Eğitimevindeki sosyal imkanlar da
bizleri motive etti. Hayatım boyunca Anıtkabir’e gitmemiştim burada gittim. Çanakkale’ye gittik. Pikniğe, havuza gidiyoruz. Burası cezaevi değil, eğitimevi,
okul” dedi. Gençlerden biri Fırat Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümünü, diğeri
de Gazi Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümünü kazandı. Bir üniversitenin Lastik ve Plastik Teknolojileri bölümünü kazanan M.E. ise eğitimevinde hayatının değiştiğini, artık yaşama dört elle sarıldığını söyledi.

Haberin Devamı

GURUR DUYUYORUZ

Cezaevinde görevli sosyal hizmet uzmanı Derya Kolbaşı da 21 yıldır farklı cezaevlerinde çalıştığını, gençlerin toplumda hak ettiği saygın yere gelmeleri için arkadaşlarıyla el birliğiyle çalıştıklarını söyledi. Ankara Çocuk Eğitimevinin Türkiye’de çocuklara yönelik ilk açık ceza infaz kurumu olduğunu belirten Kolbaşı, şunları söyledi: “Hüküm almış çocuklarımız kuruma geldiği andan itibaren psiko-sosyal eğitim biriminde değerlendirilirler. Psikolojik durumlarına bakılır, madda bağımlılığı varsa tedaviye yönelik çalışmalar yapılır. Daha sonra buraya uyum süreci başlar. Bu sırada sosyal hizmet uzmanı ailesiyle ilgili bilgi edinir. Her çocuk gelişimine uygun bireyselleştirilmiş iyileştirilme sistemi dediğimiz bir sisteme tabi tutulurlar. Bu sistemde her çocuk kişilik özelliklerine uygun rehabilitasyon programına alınır. Gerekiyorsa çocuk okuma yazma kursuna başlatılır. Örgün eğitime devam edip sabah okula gidip akşam kuruma çocuklarımız da var. Bu öğrencilerimizden 5’i değişik üniversiteleri kazandılar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!