Çerkes sürgününün yıl dönümü anıldı

Güncelleme Tarihi:

Çerkes sürgününün yıl dönümü anıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2020 14:20

Çerkes sürgününün yıl dönümü anıldı

Haberin Devamı

ANKARA,(DHA)- ÇERKESYA Hareketi Eş Başkanı Hatko Schamis, Çerkes sürgününün yıl dönümü nedeniyle Ankara'da Rusya Büyükelçiliği önüne 'Rusya Çerkes soykırımını tanımalıdır' yazılı siyah çelenk bıraktı.
Çarlık Rusyası’nın, stratejik açıdan önemli gördüğü Kafkaslardan Çerkes halkını sürgüne göndermesinin üzerinden 156 yıl geçti. Rusya’nın Karadeniz sahiline inme politikası gereği Kuzey Kafkasya’yı ele geçirme amacıyla 1556’dan itibaren başlattığı Kafkas-Rus Çarlığı savaşı 308 yıl sürdü. Tarihin en acı olaylarından olan 'Çerkes sürgünü' ise 156 yıl önce Kafkas halklarının 21 Mayıs günü öz yurtlarını terk etmeye zorlanarak, ağır koşullarda büyük kayıplar verdikleri, hüzünle hatırladığımız bir trajedidir. Türkiye'nin çeşitli kentlerinde bulunan Çerkesler, sürgünün yıl dönümünde hayatını kaybedenleri andı.
Çerkesya Hareketi Eş Başkanı Hatko Schamis de Ankara'daki Rusya Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bırakarak, Rusya Federasyonunun bu soykırımı tanıması gerektiğini söyledi. Schamis "Her 21 Mayıs'ta olduğu gibi bugün de dünyanın her yerinde halkımızın geçmişte yaşadığı bu trajediyi üzüntüyle anıyor, Türkiye’nin konuyu Rusya Federasyonu ile görüşmesini, çözüm yolunda adımlar atılmasını istiyoruz. Çünkü kimliğimizi, dilimizi, kültürümüzü yitiriyor, asimile oluyoruz. Varlığımız tehdit altında. Ve artık gelecek korkusu olmadan yaşamak istiyoruz. Diğer Çerkes kurumları, dernekleri ve örgütleri gibi, biz de Covid-19 salgını nedeniyle çoğunlukla sosyal medyada sesimizi duyurmaya çalıştık. Biz de Çerkesya Hareketi olarak Rusya Federasyonu Büyükelçiliğine siyah çelenk bıraktık. Umudumuz ve özlemimiz, dünyanın sesimizi duyması ve Çerkes halkı olarak bir gün yeniden tarihi vatanımız Çerkesya'da, kardeşlerimizle, komşularımızla ve tüm dünya halkları ile barış içinde birlikte yaşamak" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!