Camiler itikaf için hazırlandı

Güncelleme Tarihi:

Camiler itikaf için hazırlandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2014 01:25

Ramazan ayının en önemli sünnetlerinden biri olan itikaf, kişinin sıradan davranışlardan uzaklaşarak, ibadet amacıyla belli bir şekilde camide kalması anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Modern hayatta yaşanan yoğunluk sebebiyle, kendisine zaman ayıramayan Müslüman için bulunmaz bir fırsat olarak da nitelendirilen itikaf, geride bırakılan yılın muhasebesini yapmak, geleceği daha verimli bir şekilde planlayabilmek, ramazan ayının manevi ikliminden daha fazla yararlanmak ve "Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi"ni tam olarak ihya edebilmenin yolu olarak da görülüyor. Ankara’da ilçelerle birlikte 645 camide itikafa girilebilecek. Kocatepe Camii, Hasan Tanık Camii, Abidinpaşa Ortatepe Camii, Yenimahalle Özelif Sitesi Camii itikaf için izin verilen ibadethaneler arasında yer alıyor.

SON DÖNEMDE İHMALE UĞRADI

Ankara Müftüsü Mefail Hızlı, ramazan ayı vesilesiyle hatırlanması gereken bir ibadetin de itikaf olduğunu vurguladı. Bu ibadetin son dönemlerde ihmale uğradığını dile getiren Hızlı, "İtikaf ibadetini Hazreti Peygamberin ramazanın son on gününde titizlikle yerine getirdiği bilinmektedir" dedi. İtikafın akıllı, ergenlik çağına gelmiş bir Müslüman'ın beş vakit namaz kılınan bir mescit ya da camide Allah'a daha yakın bir kul olabilme niyetiyle bir süre durması olarak tarif edilebileceğini ifade eden Müftü Hızlı, "İtikafta bulunan kişi zaruri ihtiyaçları dışında bulunduğu camiden dışarı çıkmaz" diye konuştu. Bu süreçte yeme, içme ve uyumanın camide yapıldığını belirten Hızlı, erkeklerin itikafı camilerde, kadınların ise evlerinin uygun bir yerinde yaptıklarını kaydetti. Ramazan dışında da caiz olmakla birlikte, itikafın yüzyıllardır bu ayda yapılmasına özen gösterildiğini vurgulayan Müftü Hızlı, şunları söyledi:

Haberin Devamı

İÇE DOĞRU YOLCULUK

"İtikaf, manevi bakımdan Müslüman'ın içe doğru bir yolculuğu demektir. Maneviyatını yükseltecek kişi için çok önemli bir fırsattır. Adeta manevi bir kampa çekilen Müslüman, okuduğu Kur'an-ı Kerim, tefsir, hadis ve diğer dini kitaplar, kıldığı namazlar, yaptığı dualar ve zikirlerle farklı bir atmosferi yaşar. Başkalarıyla konuşmadan geçirdiği saatleri ve günleri onun dünyayla alakasını azaltıp uhrevi bir aleme daha da yaklaştırır. Kendi iç dünyasını fark etmesini sağlar, kendini gözden geçirme ve otokritik imkanı bulur. Genelde Ramazan ayında gerçekleşen bu itikaf ibadeti, oruç, namazlar ve okunan sureler ve verilen zekat ve fitrelerle beraber düşünüldüğünde Müslüman'ın manevi bakımdan zirveye çıkmasına yardımcı olur. Her Müslüman'ın bu ibadeti hayatında en az birkaç kez yapmasının çok ciddi faydaları olacağı açıktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!