Çalıştı başardı

Güncelleme Tarihi:

Çalıştı başardı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2022 13:44

Özel bir aparatla yürüyebilen 21 yaşındaki serebral palsili Eda Dilşad Çelik’in hayatı, Altındağ Gençlik Merkezi bünyesinde aldığı eğitimlerle değişti. Yaptığı egzersizlerle kasları kuvvetlenen Çelik; önce yürümeye, sonra koşmaya ve en sonunda da tenis oynamaya başladı.

Haberin Devamı

Serebral palsi (beyin felci) ile dünyaya gelen Eda Dilşad Çelik (21), 19 yıl boyunca bacağındaki özel bir aparatla yürüyebildi. Yürüme problemi yaşayan genç kızın hayatı, Altındağ Gençlik Merkezi’nin kendisine ulaşmasıyla değişti. Gençlik merkezi bünyesinde çalışan Tuğba Gönenç antrenörlüğünde, aletli-aletsiz egzersizler yapmaya başlayan Çelik, önce yürümeye, sonra koşmaya ve en sonunda da tenis oynamaya başladı. Sporla kasları kuvvetlenen Çelik, desteksiz yürümeye başladıktan sonra ilk kez Anıtkabir’i ziyaret etti. Abidin Paşa’da ailesiyle birlikte yaşayan genç kız, sporla değişen hayatını Hürriyet Ankara’ya anlattı.

Çalıştı başardı

Haberin Devamı

EGZERSİZLERLE KASLARI KUVVETLENDİ

Çelik, “Yaklaşık 2,5 yıl önce liseden mezun oldum. Lise eğitimim bittikten sonra evde vakit geçirmeye başladım, okul hayatımın bitmesiyle sosyal hayatla iletişimim de kesildi aslında. Eve kapandım. Yürüyemediğim için dışarıya çıkmaya da utanıyordum. Bu süreçte Altındağ Gençlik Merkezi’nin bana ulaşmasıyla egzersiz programlarına başladım. Tuğba Hocam’ın (Gönenç) antrenörlüğünde yaptığım egzersizler sayesinde kaslarım kuvvetlendi. Önce yürümeye, sonra koşmaya ve en sonunda da tenis oynamaya başladım” diye konuştu.

‘ÖN YARGILARI KIRDIM’

Çelik, tenis oynamaya başlamadan önce ön yargılarla da karşılaştığını dile getirerek, “Yakın çevremden ‘nasıl oynayacaksın, düşersin’, ‘yapamasın’ diyenler oldu. Ama ben ‘yapamazsın’ diyenlerin aksine, başaracağıma inanarak çalıştım. Ve tüm bu süreçte kendisinden eğitim aldığım Tuğba Hocam (Gönenç) bana büyük destek oldu. Her düştüğümde beni yeniden ayağa kaldırdı” dedi. Çelik, kendisi gibi dezavantajlı olan akranlarına ise şu mesajı da verdi: “Dezavantajlarımız nedeniyle pes etmeyelim. Utanıp, dışlanma korkusuyla evlere kapanmayalım. Dışarıda çok güzel bir hayat var ve hepimiz bu hayattan keyif alarak yaşamalıyız.”

İLK İŞİ ANITKABİR’İ ZİYARET ETMEK OLDU

Haberin Devamı

Sporun hayatına sadece fiziki anlamda değil, sosyal anlamda da etki ettiğini söyleyen Çelik, “19 yıl boyunca desteksiz yürüyemedim. Egzersizler sayesinde yürümeye başladıktan sonra Ankara’yı da gezmeye başladım. İlk işim, benden desteğini hiç esirgemeyen Tuğba Hocam ile Anıtkabir’i ziyaret etmek oldu. Anıtkabir’e ilk kez, iki yıl önce gittim” dedi.

Çalıştı başardı

Eda Dilşad Çelik, egzersizler sayesinde desteksiz yürümeye başladıktan sonra hiç gitmediği Anıtkabir’i de ilk kez antrenörü Tuğba Gönençle birlikte ziyaret etti.

‘DÜŞTÜĞÜMÜZ YERDEN KALKARSAK HAYATA DEVAM EDEBİLİRİZ’

Gençlik ve Spor Bakanlığı Altındağ Gençlik Merkezi bünyesinde çalışan Beden Eğitimi Öğretmeni Tuğba Gönenç, egzersizlerin ve tenisin Eda Dilşad Çelik’in hayatını tümüyle değiştirdiğini söyledi. Üç yıldır engelli bireylerle çalışarak, onları sporla hayata kazandıran Gönenç, “Bugüne kadar yaklaşık 15 dezavantajlı bireyi sporla yetiştirdim. İki yıldır da Eda gibi serebral palsili, down sendromlu, otizmli ve epilepsi hastası çocuklarla çalışmalarımı sürdürüyorum. Eda’yla çalışmalara başlarken ilk hedefimiz, kaslarını kuvvetlendirmek oldu. Sporla kaslarını kuvvetlendirmeye başladıktan sonra Eda, önce dengede durmayı öğrendi, sonra yürümeye ve tenis oynamaya başladı” dedi. Gönenç, başarı için hem dezavantajlı bireylerin hem de ailelerinin ön yargılarını kırmak gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Aileler, korumacı duygularla çocuklarının düşeceğini, zarar göreceğini düşünebiliyor. Ama biz eğitimciler, başarıya aslında düşe kalka ulaşılacağını öğretiyoruz. Hepimiz düşebiliriz ama düştüğümüz yerden kalkarsak hayata devam edebiliriz.”

Haberin Devamı

Çalıştı başardı

Bahadır Gökhan Özçelik - Eda Dilşad Çelik - Tuğba Gönenç

‘MUTLULUK DUYUYORUZ’

Gençlik ve Spor Bakanlığı Altındağ Gençlik Merkezi Müdürü Bahadır Gökhan Özçelik, dezavantajlı bireylere destek olmaktan her zaman mutluluk duyduklarını belirterek, “Dezavantajlı gençlerimiz bizim için çok önemli. Onları sporla hayata kazandırmaya çalışıyoruz ve bu anlamda dezavantajlı çocuklarımıza her zaman destek olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!