Buzlu yolda eller cepte yürümeyin

Güncelleme Tarihi:

Buzlu yolda eller cepte yürümeyin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2008 00:00

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bir çalışma, buzlu yollarda en çok kadınların düşüp yaralandığını ortaya çıkardı. Kar yağışı ve buzlanma olan günlerde topuksuz ve kaymayan ayakkabı giyilmesini öneren uzmanlar, yürürken de ellerin ceplere sokulmaması uyarısında bulunuyor.

KIŞ aylarında kar yağışının ardından soğuk havanın etkisiyle buzlanan yol ve kaldırımlar yayalar için tehlike saçıyor.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı’nda 2005 Aralık-2006 Şubat döneminde yapılan çalışmaya göre, kış aylarında kar ve buzlanma nedeniyle kayganlaşan yol ve kaldırımlarda çok sayıda düşme ve kaza meydana geliyor. En çok da bina girişleri, basamaklar, park yerleri, temizlenmeyen ara yollar düşme tehlikesi yaratıyor. Düşme ve yaralanmalar, kar yağışının hemen ardından oluşan buzlanma sonucu meydana geliyor.

Çalışmanın yapıldığı Aralık-Şubat aylarını kapsayan 3 aylık periyotta, kar ve buzlanmaya bağlı düşme ve yaralanmalar nedeniyle acil servise başvuranların yüzde 57.4’ünü kadınlar oluşturdu. Hastaların yüzde 15.7’si acil servise kar yağışının meydana geldiği ilk gün başvurdu.

SADECE ANA YOLLAR DEĞİL

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Yard. Doç. Dr. Ahmet Demircan, kar yağışının ardından sadece ana yolların değil, ara sokaklar ve kaldırımların da temizlenmesi gerektiğini söyledi.

Ana yolların temizlenmesinin araç sürüşünü kolaylaştırdığını, ancak yayaların daha çok ara yollarla kaldırımları kullandığını hatırlatan Demircan, "Yerel yönetimler buna karşı gerekli önlemleri almalıdırlar" dedi.

Kar yağışı ve buzlanma olan günlerde topuksuz ve kaymayan ayakkabı giyilmesini öneren Demircan, yürürken de ellerin ceplere sokulmaması ve fazla yük taşınmaması gerektiğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!