Buzlanmaya yerli solüsyon

Güncelleme Tarihi:

Buzlanmaya yerli solüsyon
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2012 00:00

Ankara Çayırhan’da yol buzlanmasının önüne geçecek yerli solüsyon üretiliyor.

Haberin Devamı

Alkim Alkali Kimya Genel Müdür Yardımcısı Faruk Yüksel, “2 milyon dolarlık bir yatırımla yıllık solüsyon üretimi kapasitemizi yılda 40 bin ton kapasitelere kadar taşıyabilecek durumdayız. Bu da zaten Türkiye’de ihtiyacın büyük bölümünü karşılayacaktır” dedi.

Ham tuzdan pahalı

Solüsyonun ham tuzdan daha pahalı olduğunu, ancak buzlanma çözümleri için oldukça pratik kolaylıklar sunduğunu anlatan Yüksel, solüsyonun yıllarca yurt dışından ithal edildiğini ancak artık üretimin yerel imkanlarla yapıldığını söyledi. Kış koşullarında buzlanma çözümü için ürettikleri bir ürün olan doğal magnezyum klorür solüsyonuna ilişkin Yüksel, şunları söyledi:

Tek yerli üretim

“Biz aşağı yukarı 5 yıl önce Ar-Ge çalışmalarını tamamlayıp doğal magnezyum klorür solüsyonu üretimine geçtik. Tabii 5 yıl içinde de bunun satışını gerçekleştirdik. Türkiye’de başka üretim yok, tek üreticisi biziz. Daha önce kullanımı ithal kaynaklarıydı. Burada bizim Türkiye’deki üretimimiz, ithal ikamesi ve ekonomiye katkı anlamında çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

Yıllık üretim 8 bin ton

İstihdam anlamında Türkiye’deki bütçeye bağlantılı ithal girdi ikamesi anlamında çok önemli bir yer tutuyor. Bizim yıllık üretim kapasitemiz her ne kadar yıllık 8 bin ton olsa da bu ürünün üretimi ileriye yönelik yaygınlaşacak. Dolayısıyla bizim üretim kapasitemizinde muhakkak artması gerekecek. Rakam vermek gerekirse 2 milyon dolarlık bir yatırımla yıllık solüsyon üretimi kapasitemizi 40 bin tona kadar taşıyabilecek durumdayız. Bu da zaten Türkiye’de ihtiyacın büyük bölümünü karşılayacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!