Bunlar patlayıcı madde uzmanları

Güncelleme Tarihi:

Bunlar patlayıcı madde uzmanları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2007 00:00

Maden Mühendisleri Odası Sürekli Eğitim Merkezi’nin, A-B-C Sınıfı Ateşleyici Yeterlilik Belgesi için düzenlediği semirler MTA’da başladı.

MTA Kültür Salonlarındaki seminerlere, Türkiye’nin çeşitli illerinden A-B-C Sınıfı Patlayıcı Madde Ateşleyici Yeterlilik Belgesi sınavına girmek için müracaat eden kişiler katılıyorlar. Maden Mühendisleri Odası, A Sınıfı Belge için 47, B ve C Sınıfı belge için ise 179 olmak üzere toplam 226 kişinin etkinliğe katıldığını açıkladı.

ODTÜ’DEN DE DESTEK

Seminerlerin ilk gününde ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. H. Aydn Bilgin, patlatmalarda iş güvenliği dersi verdi. Yine aynı gün Orica-Nitro A.Ş. elemanlarından Metehan Derya ve Ümit Kılıç da, patlayıcı madde özellikleri, elektriksiz ve elektrikli ateşleme sistemlerini etraflıca anlattılar.

Nitromak A.Ş. elemanlarından Ekrem Elmacı ve H.Sinan İnal açık işletmelerde patlatma ile ilgili eğitimi ikinci gün verirken, son gün Metehan Derya ve Ümit Kılıç yeraltı patlatma yöntemleri, yeraltı patlatma elemanları, uygulamadaki hatalarını anlattılar. Galip Kalaycıoğlu da ocak gazları ve ölçme aletleri ile ilgili ders verdi.

Eğitimin amacı

ODA seminerler dizisine ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Katılımcılara sınav öncesi verilen bu eğitimle sektörümüzde, patlayıcı maddelerin ateşlenmesinde görev alacak olan kişilerin eğitilmesi, patlayıcı maddelerin kullanılması, güvenlik önlemlerine ait yeterli bilgi ile donatılması amaçlanıyor."

Ölümlü birçok kaza önlenecek

MADEN Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamaya göre , "Patlayıcı maddelerin ehil olmayan kişiler tarafından kullanılması sonucu her yıl ölümlü ve uzuv kayıplı kazalar meydana gelmekte, çok sayıda maddi hasara sebebiyet verilmektedir. Yine ehliyetsiz kişilerce yapılan patlatmalar sonucu maden ve taş ocağı işletmeleri ile yerüstü inşaat işlerinde istenilen verim sağlanamamakta, kaynak kaybına neden olunmaktadır. Bundan dolayı Maden Mühendisleri Odası bu seminerleri düzenlemeyi üç senedir sürdürmektedir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!