Bu valizde tarih var

Güncelleme Tarihi:

Bu valizde tarih var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2017 15:15

Ankara Sanat Tiyatrosu’nun yeni oyunu ‘Bir Valize Ne Sığar Ki’, 2017-2018 sanat sezonu boyunca Ankaralı tiyatroseverlerle buluşacak.

Haberin Devamı

 

Ankara Sanat Tiyatrosu’nun, Türkiye ve Yunanistan arasında 1923’te gerçekleşen mübadele sonrası Anadolu’nun belli yerlerinden Atina’ya yerleşen bir grup insanın hayatını anlatan ‘Bir Valize Ne Sığar Ki’ adlı oyunu, sezon boyunca sahnelenecek. İki perdelik oyunda, büyük mübadelenin yarattığı sosyopsikolojik sorunlar ve rembetiko kültürünün doğuşu anlatılıyor.
Yeşim Dorman’ın yazıp yönettiği ve oynadığı eseri; Hakan Güven, Bülent Yıldıran, Mehmet Ulusoy, Nalan Güreş Demirel, Sinem İslamoğlu, Yıldırım Şimşek ve Çağlar Deniz sahneye koyuyor. Ali Azapçı, Hazer Erdoğan ve Savaş Sami Kündüroğlu’ndan oluşan Rembetiko Orkestrası da, müzikleriyle eşlik ediyor.

ŞİMŞEK HIZI İLE SAHNEYE KOYDUK

Oyunun yönetmeni Yeşim Dorman, Arnavut kökenli bir ailenin mensubu olduğunu belirterek, eserle ilgili şunları söyledi:
“Kalabalık bir Arnavut ailenin en küçük torunu olarak köklerimi hep ilgi ve hasretle yaklaştım. ‘Bir Valize Ne Sığar Ki’ oyununu, 1923 mübadelesinde yurtlarından çıkarılanların hikâyesini bir şimşek hızı ile sahneye koyduk. Dünya kurulduğundan beri göçmen kuşlarının hiçbir yere yerleşmemeleri nasıl doğal tarzları ise biz insanların da toprağımızda yaşayıp gömülmeye ve kültür yaratmaya ihtiyacımız var. Göçmenlerin yaban kazlarının doğasında olmadıklarını, yurtlarından sürüldüklerinde evlerinin kokusunun hiç çıkmadığını bu oyunla anlatmaya çalıştık.”
Oyun, Türkiye ve Yunanistan arasında 1923 yılında Lozan’da imzalanan Türk-Rum Nüfus Mübadelesi Anlaşması sonrası, Anadolu’dan Atina’ya yerleşmek zorunda kalan bir grup insanın hayatını anlatıyor.

 

BAKMADAN GEÇME!