Bu miras yıpranmaz yıkılmaz

Güncelleme Tarihi:

Bu miras yıpranmaz yıkılmaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2022 15:30

‘Hacı Bayram Veli Müzesi’ Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla dün açıldı. Bakan Ersoy, “Hacı Bayram’ın mirası bu toprakların her bir taşına, medeniyetimizin mayasına sinmiştir. Bu miras eskimez, yıpranmaz, yıkılmaz” dedi.

Haberin Devamı

Altındağ Belediyesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğiyle Hamamönü bölgesinde hayata geçirilen ‘Hacı Bayram Veli Müzesi’, düzenlenen törenle açıldı. Müzenin açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yusuf Tekin, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ve çok sayıda davetli katıldı.

Bu miras yıpranmaz yıkılmaz

MİRASI DİMDİK AYAKTA KALACAKTIR

Bakan Ersoy, Hacı Bayram Veli’nin Ankara’yı kendine ocak kıldığını ve alazı ile bütün Anadolu’yu aydınlattığını belirterek şunları söyledi: “Hacı Bayram’ın mirası bu toprakların her bir taşına, medeniyetimizin mayasına sinmiştir. Bu miras eskimez, yıpranmaz, yıkılmaz. Çünkü varlığı maddede değil manadadır. Bu manayı hatırladığımız, yaşattığımız ve nesillerimize aktardığımız müddetçe mirası dimdik ayakta kalacaktır. İşte Hacı Bayram Veli Müzesi’ni böyle değerlendirmek, bu yapıya bir hatırlatıcı, hem geçmişimize hem geleceğimize verdiğimiz bir söz nazarıyla bakmak lazım.”

Haberin Devamı

ÖNEM GÖREN BİR İLİM ADAMIYDI

Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı da müzenin atalarımızın yadigârı olan önemli eserleri ve kültürel değerleri, gelecek nesillere sapasağlam ve yakışacak bir şekilde aktarabilmek amacını taşıdığını ifade etti. Rektör Yusuf Tekin ise “Hacı Bayram Veli hazretlerini salt din adamı olarak din adamlarının tekeline bıraktık. Hacı Bayram Veli dönemindeki Batı düşünürleri gibi siyasal düşünceye sahip, devlet yönetiminde fikirleri önem gören bir ilim adamıydı. Bu müze, Hacı Bayram Veli’nin bu yönünü öne çıkarmak için önemli” dedi.

Bu miras yıpranmaz yıkılmaz

21 PARÇALIK KOLEKSİYON

Müzede, Hacı Bayram Veli’nin tasavvuf anlayışı, ekolü ve yaşam felsefesi ile yaşadığı dönemdeki Ankara’nın hayranlık uyandıran kent tarihi ve ahilik kültürü ele alınıyor. Ankara Etnografya Müzesi'nde yıllardır koruma altında bulunan Hacı Bayram Veli Koleksiyonu, ilk kez bir müzede sergilenecek. Koleksiyonda, 2 adet boyundan geçmeli yün hırka, 1 adet murakka hırka, 1 adet önü açık hırka, 1 adet keçe külah, 1 adet Bayrami tacı, 1 adet 7 terkli Eşrefi tacı, 1 adet Himmetiye terksiz tacı, 1 adet tarikat sancağı ve dönemin şairlerinin Hacı Bayram Veli üzerine yazdığı şiirlerin bulunduğu levhalar ziyaretçiler ile buluşacak.

Haberin Devamı

BAKANDAN SERGİ TURU

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, müze açılışının ardından Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ni, Hamamarkası Bosna Hersek Çeşmesi önüne kurulan Beypazarı standını ziyaret etti. Ersoy, daha sonra Pari Sanat Galerisi, Emin Antik Sanat Merkezi, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi ile Kelime Müzesi’ni ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

BAKMADAN GEÇME!