Bu kuşları korumalıyız

Güncelleme Tarihi:

Bu kuşları korumalıyız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2008 00:00

Gölbaşı, "Korunması gereken kuş türleri"arasında yer alan balıkçıl, küçük balaban, dikkuyruk ile adından söz ettiriyor.

ÇEVRE ve Orman Bakanlığı tarafından "Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilan edilerek, koruma altına alınan doğa alanları biyolojik zenginliği ile göz kamaştırıyor. Bu alanlardan birinin de Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi olduğu bildirildi.

STRATEJİK ÖNEME SAHİP

Bölgedeki, "Sulak-Bataklık Alanlar" birçok canlı türünün yaşamını devam ettirebilmesi için stratejik öneme sahip. Mogan, Eymir gölleri ve sulak-bataklık alanları, 227 kuş türü tarafından barınma, üreme, konaklama amaçlı kullanılıyor. Türkiye’nin taraf olduğu Bern Sözleşmesi Annex II’de, "Kesinlikle Korunması Gerekli Türler Listesi"nde yer alan Alaca Balıkçıl, Küçük Balaban, Dikkuyruk ve Küçük Kerkenez, Mogan ve Eymir göllerinin faunası içinde yaşamlarını sürdürüyor. Alanda üreyen kuş türleri arasında, balaban, Macar Ördeği, elmabaş patka, pasbaş patka da yer alıyor. Flora açısından da hayli zengin olan bölgede, dikmen alıcı, düğün çiçeği, gelincik, badem, ölmez otu ve sınırlı bir alanda yayılım gösteren yanar döner Peygamber çiçeği yetişiyor.

Bİtkİ türlerİnİn 75’İ Türkİye’de

AVRUPA’da nesli tehlikede 36 memeli hayvan türünün 15’i , 72 kuş türünün 46’sı , 47 sürüngen türünün 18’i , 13 kurbağa türünün 5’i Türkiye’de yaşıyor. Türkiye’nin iklimi, jeoloji ve toprak yapısındaki farklılıklar, bitki örtüsünde zengin çeşitlilik meydana gelmesine olanak veriyor. Sulak, dağlık alanlar, kıyılar ve stepler, ülkenin yüzey örtüleri arasında önemli miktarlarda alan kaplıyor. Avrupa kıtasının tümünde bulunan bitki türlerinin yüzde 75’i Türkiye’de görülüyor. Türkiye florasının yüzde 33’ten fazlasında endemik tür boy gösteriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!