Bu halay ölüme davet

Güncelleme Tarihi:

Bu halay ölüme davet
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2021 23:36

Prof. Dr. İsmail Balık, tam kapanmadan bir gün önce Seymenler’de çekilen görüntüler için, “Bu kuralsızlık kendin ve çevren için ölüme davet” dedi ve gençlere “Kapanmaların ve kısıtlamaların sonunun gelmesi için koronavirüsle alay etmeyi bir kenara bırakıp, kurallara bağlı kalmamız şart” uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

Vaka sayılarının son bir ay içerisinde yaklaşık 16 kat artarak 100 binde 35’ten 100 binde 568’e çıktığı Ankara’da, özellikle genç nüfusun başını çektiği bir kesim pandemi yokmuşçasına, kuralsızca kabalıklara karışmaya devam ediyor. Vaka sayılarındaki artış nedeniyle tam kapanmanın başlamasına 1 gün kala, Seymenler’de çekilen fotoğraflarda bir araya gelen gençlerin çoğunun maske kullanmaması, dip dibe oturması hatta halay çekmesi görenleri şaşkına çevirdi. Ankara’daki vaka artışlarında en büyük etkenlerden birinin gençler arasındaki önlenemeyen hareketlilik olduğunu hatırlatan Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, fotoğraflar için, “Bu karelerde yer alan, ‘Ya son gün nasılsa kapanacağız’ diyerek rehavete kapılan, hatta koronavirüsle alay edercesine halay çeken arkadaşlar, bu virüsü o son buluşmalarında almış olabileceklerini ve bunu yakınlarına, ailelerine taşıyabileceklerini unutmasın” dedi. Prof. Dr. Balık gençlere, “Özgürlükleriniz kısıtlandığı için sıkılıyorsunuz. Ama kuralsızlık devam ederse özgürlüğümüze kavuşma süremiz daha da uzayacak. Bu yüzden havaların daha da güzelleşeceği günleri düşünerek bugünden tedbirlere sıkı sıkıya sarılın” çağrısı yaptı. Balık, gençleri şu 3 önemli konuda uyardı:

Bu halay ölüme davet


KAPANMAYI TATİL GİBİ GÖRME

Haberin Devamı

“Gençler tabi ki bahar havasının tadını çıkartmak istiyor. Ama koronayı unutmamalısınız. Açık hava da olsa mutant virüs nedeniyle risk artmış durumda. Kimse sizin arkadaşınızla buluşmanızı yasaklamadı. Ama mesafenizi koruyun, maskenizi takın ve açık alanda olun uyarıları yapıldı. Şimdi ise daha büyük kısıtlamaların olduğu tam kapanma süreci başladı. Lütfen bunu tatil olarak görmeyin. Çekirdek ailenizle geçirmeye, minimum düzeyde insanla fiziksel temas halinde olmaya çalışın.

BEN GENCİM YANILGISINA DÜŞME

Her kapıda bir bekçi olacak hali yok. Tedbirsizliğin sonucunda kısıtlamaların arttığını tecrübe ettik. Burada ‘Ben gencim’ deyip kenara çekilmek olmaz. Yoğun bakımlardaki genç nüfus da artmış durumda. Yaşımız ne olursa olsun sorumluluk alacağız, kurallara uymayan arkadaşımız hatta büyüğümüz olsa bile onu uyaracağız. Bu 17 günlük süreçte kuralları delmenin bir yolunu aramamalıyız. Kuralları delmeye çalışmak, ölmeye ve birilerini öldürmeye davetiye çıkartmak bir anlamda. Kendin olamasa bile bir yakının için risk alma. Çünkü vaka ve ölüm sayıları oldukça artmış durumda.

KENDİ TAM KAPANMANI UYGULA

Haberin Devamı

Hastalığı geçirmiş olsan bile bir daha geçirmeyeceğinin veya bir sonrakinin ilkinden ağır geçmeyeceğinin bir garantisi yok. Bunu özellikle gençler aklından çıkarmasın. 17 günde arkadaşların, ailen ve sevdiklerin için tam kapanma kurallarına bağlı kal ve buna ek olarak kendi risk gördüğün alanlarda kendine kurallar belirle. Bunun yanında bireysel kapanmamızla da tam kapanmaya destek olmamız şart. Seymenler’deki görüntüyü sitelerin bahçelerine, marketlerin önlerine taşımaya çalışmamalıyız. Bugün sosyal hayatımızdan taviz vermemiz ve bu virüsü ciddiye almamız, yarın bizi bekleyen özgürlüğe daha hızlı kavuşmamızı sağlayacak.”

Bu halay ölüme davet


DAHA FAZLA KİŞİ AŞILANABİLECEK

Haberin Devamı

Öte yandan, kent genelinde koronavirüse karşı aşılama uygulaması devam ediyor. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’nda yer alan verilere göre, 29 Nisan itibarıyla Ankara’da 1 milyon 108 bin 152 kişiye birinci doz aşı uygulanırken, 691 bin 582 kişiye ikinci doz aşıları yapıldı. Hürriyet Ankara’nın 13 Nisan’da ‘Aşılanmama inadı hızımızı kesiyor’ haberiyle gündeme getirdiği ‘Biontech ikinci dozları ötelenebilir’ önerisinin Bakanlık tarafından uygulanmaya başlandığına dikkat çeken Prof. Dr. İsmail Balık, şunları söyledi: “Biontech aşılarının ötelenmesi doğru bir karar oldu. 3 aya kadar ötelemenin sorun yaratmayacağını görüyoruz. Bu konuyu Hürriyet Ankara gazetesi aracılığıyla daha fazla kişinin aşılanabilmesi adına önermiştik. Bakanlık bu doğrultuda uygulama başlattı. Aşılar özelinde konuşacak olursak, Biontech 10 gün içinde tatmin edici bir koruma sağlıyor. Sinovac’ta ise ikinci dozdan 15 gün sora başlıyor tam koruma. Yani, Sinovac olanlar kendilerini ikinci dozdan 10 gün sora aşı yapılmış kabul edebilirler.”

Bu halay ölüme davet

Tam kapanmanın başlamasından bir gün önce Seymenler’de çekilen bu fotoğraflarda mesafe kurallarını hiç sayan gençler halay çekiyor. Koronavirüse aldırış etmeyen gençlerin büyük çoğunluğunda maske yok ya da çenesinin altında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!