Bu balıklar altın yumurtlayacak

Güncelleme Tarihi:

Bu balıklar altın yumurtlayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2011 00:00

Ankara Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmayla Mersin balığından, havyarlar içinde en değerli olan ve kilosundan 10 bin dolar kazanç sağlanabilen “siyah havyar” elde edilecek.

AÜ Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Atar, Mersin balığının geçmişinin çok eskilere dayandığını bu nedenle de “fosil” ya da “dinozor” balık olarak adlandırıldığını da söyledi.
250 milyon yıldır yaşadığı tahmin edilen Mersin balığının en önemli özelliğinin siyah havyar olduğunu belirten Atar, bunun da dişi Mersin balığından elde edildiğini bildirdi.
Atar, AÜ Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü tarafından, Eskişehir Çifteler’deki Araştırma ve Uygulama İstasyonu’nda bu balıklara ait türlerden çok sayıda yetiştirildiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“15 yıl önce bir araştırma kapsamında 450 Sibirya Mersin balığı yetiştirmeye başladık. Onlardan şu an istasyonumuzda yaklaşık 150 tane kaldı. Ayrıca, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yürüttüğü ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından desteklenen, ‘Türkiye’deki Mersin Balığı Popülasyonlarının İyileştirilmesi, Habitat Değerlendirilmesi ve Stok Takviyesi Projesi’ kapsamında, Devlet Su İşleri’nin Amasya Yedikır’da bulunan tesislerinde üretilenler, Sakarya, Yeşilırmak ve Kızılırmak’a bırakıldı. Biz de Ankara Üniversitesi olarak Bakanlıktan bu balıklardan talep ederek aldık ve istasyonlarımızda yetiştiriyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!