Bizde dahi var yer yok

Güncelleme Tarihi:

Bizde dahi var yer yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2008 00:00

BAŞKENT’te çoğu insanın haberdar olmadığı, üstün yetenekli öğrencilerin, okul dışında da eğitim gördüğü biri Çankaya’da biri Mamak’ta iki Bilim ve Sanat Merkezi var. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk Bilim ve Sanat Merkezi olan Çankaya’daki Yasemin Karakaya Bilim ve Sanat Merkezi bu sene üstün yetenekli öğrencileri kabul edemedi.

Sınavla seçilen, gelecekte keşifleriyle dünyayı değiştirebilecek büyük beyinlerin kabul edilememesinin sebebi ne?

Yer yokluğu...

Özel yetenekli öğrencilerin seçilerek eğitim gördükleri bu merkez bir İlköğretim Okulu’nun 50 metrekareyi geçmeyen iki odasına sıkışmış kalmış durumda. Merkezde eğitim gören öğrenci sayısı 528. Yani 50 metrekareye (Bunun yarısı yöneticiler için) 528 öğrenci...

Öğrenciler ilköğretim iki ve üçüncü sınıflarda girdikleri sınavlarla, bu merkezlerde ortaöğretim son sınıfa kadar okul harici vakitlerde eğitim görme imkanı buluyor.

Proje okulu yıllardır aynı ismi taşıyan ilköğretim okulunun küçük iki odasına sıkışmış durumda.

"HAKLISINIZ ÇÖZECEĞİZ"

Öğrenciler üstün yetenekli. Normal insanların IQ’ları 90-110 arasındayken, bu öğrencilerin IQ’ları 130 ve üzeri. Çabuk anlıyorlar, problemleri hızlı çözüyorlar, kapasiteleri normalin çok çok üzerinde.

Bunun yanında doğru eğitim ve imkan verilmediğinde çabuk sıkılıyorlar, dikkatleri dağılıyor ve kendilerine yabancılaşıyorlar. Öğrencilerin yarısı eğitime gelmiyor. Sebep ne?

Yer yokluğu...

Çocuklara uygun proje üretilemiyor. Öğretmenler ellerinden geleni yapsa da, sonuna kadar özveriyle çalışsalar da imkansızlıklar çocukların kapasitelerini göstermelerini engelliyor.

Okul Aile Birliği Başkanı Arzum Gülden Demirci aynı zamanda üstün yetenekli bir çocuğun da annesi. Çok uğraşmış, didinmiş... Milli Eğitim Bakanlığı, Kaymakamlık, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü... Herkes çok iyi karşılamış, "Haklısınız, çözeceğiz" demişler. Sonra çıt yok.

ÇOCUĞUMU GÖNDERMEYİ DÜŞÜNMÜYORUM

Arzum Gülden Demirci artık yorulmuş ve şimdilerde çocuğunu merkeze göndermemeyi bile düşündüğünü söylüyor. Çünkü çocuk sıkıldığını, daracık odada hiç bir şey yapamadığını annesine söylüyor. Çocuk üstün yetenekli.

Geleceğin büyük mühendisi, çaresiz hastalıklara çare bulacak doktoru, buluşlarıyla dünyayı değiştirebilecek bilim insanı...

Yasemin Karakaya Bilim ve Sanat Merkezi bölgesindeki Çankaya, Gölbaşı, Yenimahalle, Sincan ve Etimesgut’taki üstün yetenekli öğrencileri bu sene alamadı.

Üstün yetenekli öğrenciler küçük bir sınıfta ’eğitilemiyor’, yer olmadığı için yeni öğrenciler keşfedilemiyor. Sorun çözülene kadar Ankara Hürriyet olarak takipçisi olacağız.

Hü’Yok’fest

ÜÇ yıldır geleneksel olarak gerçekleştirilen, geçen yıl resmi olarak "uluslararası" statü kazanan "Hacettepe Üniversitesi Uluslararası Rock Festivali" HÜROCK Fest bu sene yok. Hacettepe Üniversitesi Rock Topluluğu, Hacettepe Üniversitesi eski yönetiminin festivale izin verdiğini, festival hazırlanmışken yeni yönetimin izinleri iptal ettiğini söyleyerek üniversite yönetimini suçluyor. Üniversite yönetimi ise festivalin ranta dönüştüğünü belirterek kendilerini savunuyor.

Hacettepe Üniversitesi Rock Topluluğu üyeleri üç yıldır başarıyla yaptıkları festivalde bu sene çıtayı yükselttiklerini, festivalde Anathema, Şebnem Ferah, Pentagram ve Hayko Cepkin gibi isimlerle anlaşılmış olduğu halde üniversitenin izin vermemesine bir hayli kırgınlar.

Topluluk üyeleri önceki yıllarda bilet satışlarıyla gerçekleştirdikleri festival için bu sene sponsor bulduklarını, sponsor desteğiyle de büyük isimlerin getirildiğini ancak iptal karşısında ellerinin kollarının bağlandığı belirtiyorlar. Öğrenciler 80 bin YTL’ye yakın bir tazminat yüküyle karşı karşıyalar.

RANT İDDİALARINA ÜZÜLÜYORUZ

ODTÜ Vişnelik Tesisleri’ni kiralayıp zararın bir kısmını karşılamayı hedefliyorlar.

Çok üzgün olan topluluk üyeleri üniversitenin kendilerine yönelik yaptığı ’rant elde ediyorlar’ eleştirilerine de karşı çıkarak, "Herkes bizim festivallerden zarar ettiğimizi biliyor. Geçen seneki kayıtlarda da bu görülüyor zaten" diyorlar.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, festivalin iptal edilmesi gibi bir durumun olmadığını belirtti ve olayı şöyle açıkladı:

"Bir iptal söz konusu değil. Ortada bize danışılmadan yapılmış bir hazırlık var. Biz inceledik. Öğrenci organizasyon şirketi kurmuş. Öğrenci topluluğunun amacını aşan bir durum var. Şimdi menfaati kesilen biri ’Üniversite festivali iptal etti’ diyor. Biz öğrencilerin topluluk aktivitelerine karşı değiliz. Aksine elimizden gelen desteği de veriyoruz. Ancak burada durum söylediğim gibi maksadını aşmış ve profesyonel bir hal almış."

Tarafların görüşleri böyle. Kim haklı kim haksız değerlendirmesi okuyuculara kalmış. Ortada tartışma götürmeyecek tek bir şey var. Bu sene HÜROCK Fest yok.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!