Bisiklet yolu için söz Büyükşehir'de

Güncelleme Tarihi:

Bisiklet yolu için söz Büyükşehirde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2015 15:50

Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi ortaklığında hazırlanan Ankara Ulaşım Ana Planı Projesi’nin Yürütücü Yardımcısı Prof. Dr. Hülagü Kaplan, “Başkent’te ihtiyaç duyulan bisiklet ana yolunu plan haline getirerek Büyükşehir’e sunduk. Uygulamanın bir an önce başlatılmasını ve plana saygı gösterilmesini bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Başkent’te gerçekleştirilen Sürdürülebilir Ulaşım İçin Yol ve Trafik Güvenliği Ulusal Kongresi’nin (ROTRASA) Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hülagü Kaplan, Büyükşehir Belediyesi ile Gazi Üniversitesi tarafından hazırlanan Ankara Ana Ulaşım Planı’nda, bisiklet kavramının tanınması gerektiğini savundu. 2014 yılı içinde hazırladıkları Bisiklet Ana Yolu Planı’nın Büyükşehir Belediyesi’ne sunduklarını anlatan Kaplan, yaklaşık bir yıldır bekleyen projenin hızlıca değerlendirmeye alıması gerektiğini kaydetti. Prof. Kaplan, Başkent için hazırladıkları Bisiklet Ana Yolu Planı’nın ayrıntılarını Ankara Hürriyet’e anlattı:

BİSİKLET KAVRAMI TANINMALI

“Planı 2014 sonunda Büyükşehir’e takdim ettik. Kent için bisiklet alt yapısı, bisiklet yolu, şeridi, park yerleri, toplu taşıma ile bütünleştirilmesi gibi ayrıntıların yer aldığı plan belediyenin elinde. Plan; sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve kamu kurumların katılımıyla toplantılar gerçekleştirilerek hazırlandı. Bisiklet algısını oluşturmak için kural koymamız gerekiyor. Kuralı oluşturmak içinde mekanda belirleme yapmak lazım. Bisikletin yolunu ve şeridini belirleyeceksiniz ki, ihlal edildiğinde kural dışı olgusu insanlar tarafından algılansın. Bisiklet yolu yokken, herkesin kullandığı bir güzergahta bisikletliye saygı beklemek hiçbir şeyi değiştirmez.

Haberin Devamı

MERKEZDEN BAĞLICA’YA UZANCAK

Türkiye’de başka bir örneği olmayan planda, kent merkezinde Bağlıca’ya doğru uzanan bir ana yol bulunuyor. Bu ana yol, etrafındaki 7 farklı üniversite kampüsünü birbirine bağlayacak. Ankara’da 300 bin aktif üniversite öğrencisi var. Bu gençler için güvenli bir yol oluşturulması gerekiyor. Planın ilk ayağı Dışkapı’daki Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Bağlıca’daki Başkent Üniversitesi’ne uzanıyor. İkinci ayakta ise Çankaya Üniversitesi’nin Yapracık tarafındaki kampüsüne kadar ulaştırılabilir. 200 metrelik bir bandın içinde, motorlu araç trafiğinden arındırılmış, bisikletliler için bir ana yol inşa edilmesi öngörülüyor. Bu çalışmalar için mevcut yollardan bir kısım alınabileceği gibi Eskişehir Yolu üzerinde kamulaştırma yapılarak da alan oluşturulabilir. Büyükşehir ana planı açıkladığında böyle bir güzergahın olup olmadığını göreceğiz. Hali hazırda bisikletli ulaşım için gecikmiş olan Başkent’te bu konuyu bekletmemek gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!