Birlikten 'erişilebilirlik' doğar

Güncelleme Tarihi:

Birlikten erişilebilirlik doğar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2023 10:18

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün bir kutlama günü değil, engelliliğe bakış açısını oluşturma ve farkındalığı artırma günü olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü... Yıllar geçiyor ancak engellilerin kentte karşılaştıkları birçok engel değişmiyor. Engelli vatandaşlar ise öncelikli olarak ‘erişilebilir bir kent’ istiyor. Erişilebilirliğin sağlanması adına özellikle yerel yönetim kadrolarında engelli bireylerin de olması gerektiğini savunan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, “Belediyeler elle ayakla değil, akılla yürütülür. Yerel yönetim kadrolarını hep birlikte paylaşabilirsek, erişilebilirlik sorununu da çözmüş oluruz” dedi. Hürriyet Ankara’ya konuşan Çelebi, hem 3 Aralık’ın önemini hem de kente dönük beklentilerini özetiyle şöyle anlattı:

Birlikten erişilebilirlik doğar

Haberin Devamı

3 ARALIK BİR KUTLAMA GÜNÜ DEĞİL

“3 Aralık bir kutlama günü değil, engelliliğe bakış açısını oluşturma ve farkındalığı artırma günüdür. Engelli vatandaşlarımızın yaşam boyu karşılaştıkları en büyük zorluk sahip oldukları sakatlıklar değil, sakatlıklarından kaynaklanan farklılığı bahane eden toplumun bazı kesimlerinin, engelli vatandaşlarımıza karşı geliştirdiği engelleyici tutumlardır. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve çözümler üretmek için çeşitli etkinliklerin hem ülkemizde hem de uluslararası alanda organize edildiği bir gün özelliği taşıyor. Bu tarih, yalnızca engelli bireyler için değil toplumun tüm kesimlerinde engellilik konusunda farkındalık oluşturulması ve bilinç düzeylerinin artırılması açısından büyük önem taşıyor. Bizler de farkındalık yaratmak amacıyla başlıca taleplerimizi dile getirmek isteriz. Önümüzde yerel yönetimler seçim süreci var. Bu süreçte her vatandaşımızın kullanacağı oy kıymetlidir fakat bu noktada engellilerimizin oyu da çok değerlidir. Hem merkezi hem de yerel yönetim kadrolarında engelli bireyler yer almalıdır. Bu nedenle siyasi liderlere, parti başkanlarına, belediye başkan adaylarına seslenmek istiyoruz. Ülkemizi hep birlikte yönetebiliriz, erişilebilirlik sorununu hep birlikte çözebiliriz. Yerel yönetimlerde de engelli bir belediye başkanı, başkan yardımcısı veya belediye meclis üyesi görmek istiyoruz. Belediyeler elle ayakla değil, akılla yürütülür. Yerel yönetim kadrolarını hep birlikte paylaşabilirsek erişilebilirlik sorununu da çözmüş oluruz. Kendi bakış açımızla, kendi gözümüzle kenti değerlendirebiliriz. Erişilebilirlik için yerel yönetimlerde biz de olmak istiyoruz, olmadığımız takdirde bunu sağlamak oldukça güç.”

Haberin Devamı

Birlikten erişilebilirlik doğar

SARI ÇİZGİLER YA YIPRANMIŞ YA DA SÖKÜLMÜŞ VAZİYETTE

Doğuştan görme engelli Rahim Ulukan, başkent Ankara’ya yönelik erişilebilirlik noktasındaki taleplerini şöyle dile getirdi:
“En basiti yolda yürürken bile zorlanıyorum. Görme engelliler için yapılan hissedilebilir yürüme yüzeyi yani sarı çizgiler bazı kaldırımlarda yok, bazı kaldırımlarda ise yıpranmış ve sökülmüş vaziyette. Bazen kaldırımda plansızca yapılan mantarlara çarpıyoruz ya da vatandaşlar araçlarını kaldırımlara park ediyor. Toplu taşıma araçlarının içerisinde ise durak bilgisi veren dijital ekranlar seslendirme yapmıyor, nereye geldiğimizi anlayamıyoruz. Metroda bazı asansörler çalışmıyor ya da çalışsa bile daha çok vatandaşlar kullanıyor, biz dışarıda bekliyoruz. Bu gibi sorunlarımızın bir an evvel çözüme kavuşmasını diliyor ve erişilebilirliğin sağlanmasını istiyoruz.”

Haberin Devamı

Birlikten erişilebilirlik doğar

BAKMADAN GEÇME!