Bilim insanları hububatı konuşacak

Güncelleme Tarihi:

Bilim insanları hububatı konuşacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2008 00:00

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) ve Uluslararası Hububat Bilimi ve Teknolojisi Birliği’nin (The International Association for Cereal Science and Technology-ICC) İstanbul’da düzenleyeceği konferansta, küresel ısınma sonucu hububat üretiminde karşılaşılan sorunlar tartışılacak.

Yeni hububat ıslah stratejilerinin ele alınacağı konferansta, ayrıca yeni ham maddelerden ve yeni teknolojilerden yararlanma, fonksiyonel gıdalar üretme, gıdaların zenginleştirilmesi için yeni bileşenler ve girdiler üretme ile tahılların alternatif kullanımları da masaya yatırılacak.

HÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Köksel, ICC’nin 1955’te kurulduğunu ve gıda üretimi ve güvenliği gibi konularda uluslararası standartlar çıkaran uluslararası bir kuruluş olduğunu söyledi.

500 DELEGE KATILACAK: ICC ile ortaklaşa 24-26 Nisan arasında İstanbul’da Wow Hotels-Convention Center’da düzenleyecekleri "Boğaziçi 2008 ICC Uluslararası Konferansı"na 25 ülke ve tüm kıtalardan yaklaşık 500 delegenin katılacağını bildiren Köksel, etkinliğin ICC’nin Türkiye’deki ilk toplantısı olduğunu söyledi. Köksel, konferansın araştırmacılara ve üreticilere, politika belirleyen ve yasal düzenlemeleri oluşturan kişi ve kuruluşlara, gıda üretimi, tahıl yetiştirme ve ıslahı, değirmencilik ve ekmek üretiminde çalışan endüstriyel kuruluşlara ve KOBİ’lere yönelik olacağını kaydetti. Türkiye’nin 1960’ta ICC’ye üye olduğunu belirten Köksel, Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmediği için 1992-2002 arasında kuruluşa gözlemci üye konumunda kaldığını ve 2002’de HÜ’nün desteğiyle tam üyeliğe geçtiğini anlattı.

YENİ TEKNOLOJİDEN YARARLANMA: Hububat endüstrisinin, Türkiye ekonomisi üzerinde büyük etkiye sahip olduğunu vurgulayan Köksel, "ICC, uluslararası analiz yöntemleri ile ulusal ve uluslararası ticareti desteklemektedir. Genel olarak ICC ile ilişkilerin ve ICC tarafından desteklenen uluslararası aktivitelerin hububat endüstrisini ve Türkiye ekonomisini olumlu yönde etkilemesi beklenmektedir" diye konuştu. Köksel, toplantıda, yeni ham maddelerden ve yeni teknolojilerden yararlanma, sağlık beyanları yasal çerçevesinde fonksiyonel gıdalar üretme, gıdaların zenginleştirilmesi için yeni bileşenler ve girdiler üretme ve tahılların alternatif kullanımlarının ele alınacağını söyledi.

Gıdada fiyat artışına tepki

DÜNYA ve Türkiye’de, hububat ve pirinç başta olmak üzere gıda fiyatlarında yaşanan ani artışlar, tüketici derneklerinin de tepkisine neden oldu.

Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, "Gıda konusunda dünyada yaşananlar; IMF, Dünya Bankası ve emperyalist gıda tekellerinin hükümetlere yaptıkları baskılar neticesinde benimsetilen politikaların bir sonucu" derken, gıdanın ulusal rantın nesnesi olmaktan çıkarılarak, acilen insan hakları ve Türkiye’nin çıkarlarına uygun, tarım, gıda ve tohumculuk politikalarının benimsenmesini istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!