Beyin göçünü tersine çevirdik

Güncelleme Tarihi:

Beyin göçünü tersine çevirdik
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2007 00:00

Patron Patrona köşemize bu hafta Bilkent Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı konuk oluyor. Prof. Dr. Doğramacı ile enine boyuna Bilkent Üniversitesi’ni konuştuk.

DOĞRAMACI, üniversitedeki 964 öğretim elemanından 232’sinin yabancı olduğunu ve yaklaşık 40 farklı ülkeden Bilkent’e geldiklerini söyledi. Yardımcı doçent, doçent ve profesör olarak görev yapan öğretim üyelerinin yüzde 85’inin yurtdışındaki görevlerinden ayrılıp Bilkent’e geldiğini belirten Doğramacı, "Bu bağlamda Bilkent Üniversitesi beyin göçünü tersine çevirmiştir" dedi.

n VELİ SARITOPRAK: Hocam Bilkent Üniversitesi’nin kuruluş öyküsünü kısaca anlatır mısınız?

n PROF. DR. ALİ DOĞRAMACI: Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi olan Bilkent Üniversitesi; İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı tarafından kurulmuştur. Eğitime başladığı 1986 yılından itibaren, her yıl üniversite giriş sınavlarındaki en başarılı öğrencilerin öncelikle tercih ettiği Bilkent Üniversitesi, dokuz fakültesi, iki yüksekokulu ve üç meslek yüksekokulu bünyesindeki 38 eğitim programı, 11 bin 500 öğrencisi ve 40 farklı ülkeden gelen öğretim üyeleriyle günümüzün öncü eğitim merkezlerindendir.

n Türkiye’deki diğer üniversiteler içinde yeriniz neresi? Dünyanın sayılı üniversiteleri içinde yeriniz neresi?

n Bilkent Üniversitesi, bilimsel araştırma ve yayınları ile kültür ve sanat etkinlikleri açısından Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen eğitim kurumları arasında yer almaktadır.

n Bilkent Üniversitesi’nin bilimsel çalışmaları hakkında neler söylersiniz?

n Bünyesinde yürütülen bilimsel araştırma çalışmaları ve öğretim üyesi başına düşen bilimsel yayın sayısı bakımından Türkiye’nin önde gelen eğitim kurumlarından olan Bilkent Üniversitesi, bilim, teknoloji ve sanatın üretildiği ve insanlık yararına sunulduğu dünyaca ünlü bir merkezdir. Bu sürecin önemli yapıtaşlarına güncel bir örnek olarak, bilimsel literatüre yeni sayfalar ekleyen Avrupa Birliği projeleri gösterilebilir.

Farklı ülkelerdeki eğitim kurumları, şirketler ve araştırmacıların ortak araştırma amaçları doğrultusunda birleşerek teklif ettikleri projeler, Avrupa Birliği tarafından yürütülen Çerçeve Programları’nda değerlendirilmekte ve bilim dünyasına yapacakları katkılar doğrultusunda para desteğiyle ödüllendirilmektedir. Bu programların 2004’te yürürlüğe giren altıncısında yer alan Bilkent Üniversitesi, 6. Çerçeve Programı kapsamında çeşitli ortaklıklarda yer almanın yanı sıra bazı projelerde Avrupa Birliği çapında liderlik ve koordinatörlük görevleri de üstlenmiştir. Bilkent Üniversitesi, nanoteknoloji, kablosuz haberleşme, üç boyutlu televizyon teknolojisi, moleküler biyoloji ve genetik ile optik teknolojiler gibi heyecan verici alanlara yayılan 14 proje kapsamında toplam 3 milyon avro düzeyinde araştırma desteği elde etmiştir.

HEDEF İLK 25

n 2010 yılı hedefleriniz ne? Cumhuriyet’in 100.yılında Bilkent nerede olacak?

n Cumhuriyetimizin 100.yılına geldiğimizde, Bilkent Üniversitesi bilim, sanat ve eğitim açısından yapılacak toplam değerlendirmelerde, dünyanın en önde gelen 25 üniversitesinden birisi olacaktır.

n Üniversiteyle ilgili akademik bilgiler (öğretim üyesi-öğrenci araştırma görevlisi bütçesi) verir misiniz?

n Yaklaşık 11 bin 500 öğrencisi bulunan Bilkent Üniversitesi’nde 964 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Öğretim elemanlarının 232 tanesi yabancı uyruklu olup yaklaşık 40 farklı ülkeden Bilkent’e gelmişlerdir. Öte yandan yardımcı doçent, doçent ve profesör olarak görev yapan öğretim üyelerinin yaklaşık yüzde 85’i yurtdışındaki görevlerinden ayrılıp Bilkent’e katılmışlardır. Bu bağlamda Bilkent Üniversitesi beyin göçünü tersine çevirmiştir.

ANADOLU’YA AÇILIYOR

n Bilkent Üniversitesi’ni Anadolu’ya yayma (eğitim hizmeti götürme projesi) hangi aşamadadır?

n Bilkent Üniversitesi ilk ve ortaöğretimde Bilkent Üniversitesi Hazırlık Okulu’nda (BUPS) kazanmış olduğu tecrübeyi Doğu Anadolu’ya götürmek için bu bölgede en üst düzeyde eğitim vermeyi amaçlayan okullar açmaya karar vermiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce kabul edilen 22.06.2006 tarih ve 5526 sayılı Kanunla Bilkent Üniversitesi’ne Erzurum, Malatya, Van ve Şanlıurfa illerinde eğitim bilimleri enstitüleri açma izni verilmiştir. Adı geçen illerde uluslararası kalite ve standartta eğitim vermesi planlanan ilköğretim ve ortaöğretim okulları açılacak olup, eğitim bilimleri enstitüleri bu okulları laboratuar okulları olarak kullanacaktır.

Bu okulların akademik bakımdan dünya çapında olmasının yanı sıra, tüm öğrencilerin sanat, beden eğitimi, spor ve toplumsal hizmet projeleri gibi etkinliklere aktif olarak katılmaları öngörülmektedir. Çağdaş eğitim yöntemleri ve olanakları ile donatılacak bu okulların, özgün bir öğretim programına sahip olmaları ve eğitim kalitelerinin dünyanın önde gelen akreditasyon kuruluşları tarafından değerlendirilmeleri esas olacaktır. Anılan okullarda, Bilkent Üniversitesi Senatosu’nca belirlenecek uluslararası sınavlarda başarılı olma koşulu da aranacak, tüm öğrencilere uluslararası bakalorya (IB) öğretim programı uygulanacak ve mezuniyet şartları uluslararası bakalorya diplomasını da kapsayacaktır.

4 bin kişilik yurt kapasitesi var

n Bilkent Üniversitesi yurt ve barınma imkanları, kültürel etkinlikleri, kütüphane, öğrencilere sunulan diğer imkanlar hakkında neler söylersiniz?

n Bilkent Üniversitesi yurtları, öğrencilere eğitim süreleri boyunca huzurlu ve temiz bir ortamda barınma olanağı sunmaktadır. Öğrencilerin temel ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilecekleri her türlü seçeneği sağlayan yurtların kapasitesi yaklaşık 4 bin kişidir. Tüm yurt odalarında şehirlerarası bağlantıya açık ve kampüs içerisinde ücretsiz kullanılabilen telefonlar bulunmaktadır. Yine bütün odalarda ücretsiz olarak yüksek hızlı internet erişimi sağlayan bilgisayar bağlantıları vardır.

Yurt binalarında dört kişilik, üç kişilik, iki kişilik ve tek kişilik odalara ek olarak çalışma ve dinlenme salonları, televizyon odaları, çizim odaları, masa tenisi ve bilardo odaları, mini mutfaklar ve çamaşır yıkama odaları yer almaktadır.

Bilkent Üniversitesi kampüsü, yıl boyunca birçok konser, festival, sergi ve söyleşinin yanı sıra Geleneksel Bahar Şenliği’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Tamamı öğrencilerden oluşan kadrosu ve profesyonel teknik donanımıyla Radyo Bilkent, FM bandında 96.6 MHz frekansından Ankara’ya yayın yapmakta ve internet aracılığıyla bütün dünyada dinlenebilmektedir.

12 farklı ülkeden 100 kadar sanatçının oluşturduğu Bilkent Senfoni Orkestrası, 800 kişilik Bilkent Konser Salonu’nda dünyaca ünlü solistler ve şeflerin konuk olduğu konserler vermektedir.

Yılda 60 bin araştırmacı ve öğrencinin ziyaret ettiği Bilkent Kütüphanesi, her yönüyle uluslararası akademik standartlarda hizmet veren bir kütüphanedir. 400 bin kitaplık zengin ve güncel bir koleksiyonu bulunan kütüphane, 30 binden fazla süreli yayın ve elektronik dergi ile pek çok veri tabanına üyedir. Bilkent Kütüphanesi’nde sanat konulu kitap, dergi ve referans kaynakları bulunan zengin bir Sanat Odası ve Türk Plastik Sanatlar Arşivi’nin yanı sıra çeşitli nota partisyonları da vardır.

Her dört öğrenciden birisi burslu

ÖĞRENCİLERİNE Kapsamlı Burs, Üstün Başarı Bursu ve Yetenek Bursu seçeneklerini sunan Bilkent Üniversitesi’nde bütün burslar karşılıksızdır. Kayıtlı öğrencilerin yaklaşık dörtte biri burslu olarak öğrenim görmektedir.

Öğrenciler, kampüse dağılmış çok sayıda laboratuvarda tamamı internete bağlı 4 binden fazla bilgisayarı yılın 365 günü, 24 saat kullanabilmektedir. Bu bilgisayarlar kampüs içerisinde çok hızlı bir yerel iletişim ağıyla birbirlerine bağlıdır. Bunlara ek olarak kampüs içerisinde pek çok noktada dizüstü bilgisayarlar için kablosuz internet erişimi sağlanmıştır.

Bilkent Üniversitesi öğrencileri, üç kapalı spor salonu, açık basketbol ve voleybol sahaları, kapalı basketbol, voleybol, hentbol sahaları, squash kortları, açık ve kapalı tenis kortları, çim ve halı futbol sahaları, koşu ve yürüyüş parkurları, en yeni aletlerle donatılmış kondisyon salonları, aerobik ve step salonları gibi geniş spor olanaklarından faydalanabilmek-tedir.

Bilkent Üniversitesi, öğrencilerin ilaç giderlerinin %80’ini karşılamaktadır.

Bilkent Üniversitesi Kariyer Yönlendirme ve İşe Yerleştirme Merkezi, öğrencilere mezuniyet sonrası planları konusunda destek sağlamakta, iş dünyası hakkında bilgiler vermekte ve hedefleri doğrultu-sunda işlere yerleştirilmelerinde yol göstermektedir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!