Beştepe yıldızı yeniden söndü

Güncelleme Tarihi:

Beştepe yıldızı yeniden söndü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2021 00:13

Kırmızı-siyahlılar, geçmişte övünç kaynağı olan kulüp ekonomisini, son dönemde iyi kullanamadığı için kısa sürede bir kez daha hüsran yaşadı. Şimşekleri, yeni dönemde daha büyük zorluklar bekliyor.

Haberin Devamı

Gençlerbirliği, 2020-2021 sezonunu 38 puanla 20. sırada tamamlayıp, 4 yılda ikinci kez küme düşerken, camia büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Zorlu başlayan, sıkıntılı süren ve hüsran ile noktalanan sezondaki başarısızlıkta dış faktörlerin büyük etkisi vardı ancak içerde yapılan büyük hatalar, hatalardaki ısrarlar, kaçınılmaz sonu hazırladı. İşte; Beştepe yıldızını yeniden söndüren nedenler:

EKONOMİK YAPI ÇOK ZORLADI

Beştepe cephesi sezon başında, Berat’ın transferi ve Sio’un gönderilmesiyle bir kaynak oluşturma düşüncesindeydi. Naklen yayından gelecek ayak bastı parası ve kazanılacak maçlarda elde edilecek gelir, diğer girdi kalemleriydi. Biri dışında diğerleri gerçekleşmedi. Artan borçlarla birlikte, harcama limitinin çok düşük olması da yönetimin elini kolunu bağladı.

MERT NOBRE TERCİHİ TARTIŞILDI

Teknik Direktör Hamza Hamzaoğlu ile yollar ekonomik nedenlerle ayrılırken, maliyeti düşük olduğundan ilk teknik direktörlük deneyimi için Mert Nobre’ye şans verilmesi, tartışmaya yol açtı. Nobre’nin tecrübesizliğinin yanı sıra diplomasının bulunmayışı da yolun başında sorun oldu.

KULÜPTE 2 BAŞLILIK YÜRÜMEDİ

Kulüpte hem genel menajerlik hem de sportif direktörlük görevlerinin olması, işlerin sağlıklı yürümesini zorlaştırdı. Genel Menajer Emrah Atasoy ile Sportif Direktör Mustafa Kaplan arasında geçmişten gelen sürtüşme, bu dönemde de devam etti.

KATKI VERMEYEN TRANSFERLER

Sezon başı transferlerin katkısı sınırlıydı. Önceki sezon küme düşen (Salgın nedeni ile düşme kaldırılsa da) Malatyaspor’dan Murat (33), Kayserispor’dan Diego (34) alındı. Antalyaspor’da önceki sezon sadece 5 maçta yaklaşık 60 dakika forma giyen Salih Dursun ile futbol kariyerini alt liglerde geçiren Mustafa Çeçenoğlu, umut olarak Beştepe’ye getirildi. Salih, sezon başında sakatlandı ve devre arasında sözleşmesi sonlandırıldı. Mustafa ise devrede TFF 1. Lig ekibi Boluspor’a kiralandı. Motta ve Johansson, ekstra işler yapmasalar da belli bir ortalamayı tutturdu. Furman ise tam bir hayal kırıklığı yaşattı.

HACETTEPE’NİN DE KİMYASI BOZULDU

Kadro planlaması o kadar kötü yapıldı ki pilot takım Hacettepe’nin de temeli çökertildi. Hem sezon başında hem de maçlar devam ederken, satıldı satılıyor pazarlıkları yapılan Hacettepe’den, iki transfer döneminde çok sayıda oyuncu Gençlerbirliği’ne kaydırıldı. 2. Ligde oynarken, TFF 1.Lig tecrübesi bile yaşamayan genç oyuncular bir anda kendini Süper Lig kulvarında buldu. Ömürcan, İlker, Metehan az sayıda maçta forma giyerken, diğer isimler yedek kulübesinden çıkamadı. Bu oyuncular, Gençlerbirliği’ne katkı veremedikleri gibi, yeniden Hacettepe’ye gönderilmedikleri için mor-beyazlı ekibe de destek olamadı. Sonuçta hem Gençlerbirliği hem de Hacettepe küme düştü.

KORONA SALGININDAN ÇOK ETKİLENDİ

Ligin en dar rotasyonuna ve oyuncu kalitesi en düşük kadrosuna sahip takımlarından biri olan Gençlerbirliği, sakatlıklar, cezalar ve covid-19 vakalarından çok etkilendi. Kırmızı-siyahlılar, birçok kritik maçta, önemli oyuncularından faydalanamadı. Sio’nun isteksizliğine, rahatsızlığı eklenirken, Stancu’nun 100 bin Euro’luk bonusunu istemesi ile başlayan çatlak, sakatlığının da eklenmesi ile büyüdü. Sezon başı transferin son günlerinde kaleci Ertaç eski takımı Malatya’ya dönerken, Beştepe cephesi harcama limitinde eline geçen fırsatı, teknik ekibin ısrarla istediği forvet transferine, yeterli zaman kalmadı gerekçesi ile onay vermezken, sonraki süreçte hücum hattındaki kriz büyüdü. Sio, yüksek maliyetinden dolayı, sezon başında olduğu gibi devre arasında da gözden çıkarıldı. Menajerlere yetki verildi ancak sonuç alınamadı. Aynı durum Ayite için de söz konusuydu ama olumlu bir gelişe olmadı.

TÜM DENGELER ALT ÜST OLDU

Gençlerbirliği’ne transferde gelir getiren oyuncular; alt yapısından yetişen isimler olurken (Son dönemde; İrfan, Mert, Ahmet Çalık, Berat), Beştepe’ye yüksek maliyetlerle gelen ve bir şey veremeden giden yabancı oyuncular ile onları getiren menajerlere kapıların sonuna kadar açılması, her zaman onların sözünün dinlenmesi kulübün ekonomik dengelerini alt üst etti. Aynı isimlerle çalışılması ve başarısız transferlere rağmen ısrar edilmesi, kulübü maddi ve manevi anlamda çok yıprattı.

YABANCI ANTRENÖRLER GÜNDEME GELDİ

Sezon başında görüşme yapılan Hollandalı Teknik Direktör Alfred Schreuder ile uzlaşı aşamasına gelindi. Ancak, çok düşük bir miktar yüzünden anlaşma sağlanamadı. Daha önce takımı çalıştıran Alman Teknik Direktör Thomas Doll’un adı ortaya atıldığında, eski yöneticilerden Arda Çakmak, çalışma sistemini çok beğendiği ve takımın başında görmek için peşinatını ödemeyi kabul ettiği teknik adamın, Beştepe’ye getirilmesi konusunda başkan ve yönetimi ikna edemedi.

KAPLAN’I BAŞKAN MI İKNA ETTİ ?

Mert Nobre ile yolların ayrılmasının ardından, teknik direktörün kim olacağı tartışıldı. Sportif Direktör Mustafa Kaplan’ın kendisine teknik direktörlük görevi verilmesi fikrine karşı çıktığı, mevcut görevinde kalmayı sürdürüp, takımın başına tecrübeli bir ismin getirilmesi önerisinde bulunduğu öğrenildi. Ancak, ekonomik koşulları göz önünde tutan ve yönetici arkadaşlarının da görüşlerini alan başkan Murat Cavcav’ın buna karşı çıktığı ve Kaplan’ı takımın başına geçmeye ikna ettiği ileri sürüldü.

DEVRE ARASINDA PARALAR BOŞA GİTTİ

Berat’ın transferi kulübe ekonomik anlamda nefes aldırdı belki ama takımın omurgası bir anda çöktü. Orta saha kurgusu dağıldı. Yerine oyuncu alınmadığı için sakat ve cezaların da etkisi ile sonraki haftalarda bu alanda büyük boşluk oluştu. Lig takvimleri Türkiye ile uyuşmayan iki ülkeden (Brezilya ve Çin) iki oyuncu ara dönemde kurtarıcı olarak transfer edildi. Brezilyalı forvet Lima sadece 2 gol atarken, Arjantinli Mugni, hiçbir varlık gösteremedi. Geçmişte Sırbistan Ligi’nden gelen ya da kendisi Sırp olan oyuncuların transferinde büyük sorunlar yaşayan kırmızı-siyahlılar, devre arasında yine Sırbistan’dan Spridonovic’i Başkente getirdi. Sadece 1-2 maçta sonradan oyuna giren ve ne yaptığı anlaşılamayan futbolcu, sezonun tamamlanmasına 3 maç kala, valizini toplayıp evinin yolunu tuttu. Devre arasında takıma elleri değsin diye alınan isimler hiçbir şey veremezken, 400 bin Euro’ya yaklaşan bir fatura çıkardı. 8 aydır formadan uzak kalan ve maliyeti düşük olduğundan savunmaya alternatif olsun diye alınan Mustafa Akbaş da çoğu zaman sakatlıkla boğuştu.

ANTALYA MAÇI ÖNCESİ KRİTİK GÖRÜŞME

Sezonun 2. yarısının ilk maçı öncesinde Beştepe’de hareketli saatlerin yaşandığı iddia edildi. Mustafa Kaplan’ın, Antalyaspor maçında sonuç ne olursa olsun istifaya hazırlandığı ve bunu çevresi ile paylaştığı, müsabakadan önce ise kulüp adına temasları yürüten menajerin teknik direktör Mehmet Altıparmak ile buluştuğu öğrenildi. Kritik maç öncesinde bazı yabancı oyuncularla özel görüşme yapıldığı iddiası da çok tartışıldı.

CANDEİAS SON ANDA TAKIMDA KALDI

Genlerbirliği tarihinde hiç olmadığı kadar büyük bir ekonomik sorun yaşarken, oyuncu alacakları ile ilgili kritik dönemler atlattı. Bazı oyuncular, ödemeleri yapılmadığı için sözleşmelerinin feshi için federasyona başvurdu. İlk yarıdaki Göztepe maçı öncesinde Candeias, kulüpten ayrılma aşamasına geldi. 100 bin Euro civarında bir para son anda yatırıldı ve oyuncunun serbest kalmasının önüne geçildi. Aynı maçta oyundan alınınca teknik ekibe büyük tepki gösteren Diego’nun süresiz kadro dışı bırakılma talebi yönetimce kabul görmedi.

İLK DÜĞME YANLIŞ İLİKLENİNCE

Gençlerbirliği başkan ve yönetimi, ilk düğmeyi yanlış ilikleyince doğal olarak sonrası da hep yanlış geldi. Cem Onuk, Mehmet Altıparmak, Özcan Bizati hamleleri beklenen etkiyi yapmadı. Atasoy-Kaplan arasındaki sürtüşmenin, Onuk-Kaplan arasında da yaşanması kaçınılmazdı. Kırmızı-siyahlılar, 4 yılda ikinci kez Süper Lige veda ederken, bu kez ekonomik anlamda çok daha kötü bir tablo ile karşı karşıya kaldı. Herkesin az çok payı vardı ancak en büyük sorumluluk başkana aitti.

Haberin Devamı

LİSTE HAZIRLIĞI SÜRÜYOR

Haberin Devamı

Gençlerbirliği yönetimi, olağanüstü genel kurul tarihini 23-30 Mayıs 2021 olarak belirlerken, başkan adaylarının liste hazırlığı sürüyor. Mevcut başkan Murat Cavcav, devam etmeyeceğini belirtirken, başkan vekilliği görevinden yönetim kurulu kararı ile alınan ancak yönetim kurulundaki görevini sürdürün Arif Ölmez’in çalışmalara hız verdiği öğrenildi. Ölmez’in listesinde, mevcut yönetiminden; Şahin Kartal, Talip Çankırı, Bülent Üstündağ, İlke İğrek, Kerem Doğan, Canpolat Aras ve Kadir Kudret Hatipoğlu gibi isimleri alacağı konuşuluyor. Yeni genelgede, kongrelerin 1 Haziran’dan önce toplanmasına izin verilmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!