Beşikçioğlu’ndan ‘sistem eleştirisi’

Güncelleme Tarihi:

Beşikçioğlu’ndan ‘sistem eleştirisi’
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2017 01:00

Erdal Beşikçioğlu’nun genel sanat yönetmenliğini yaptığı Tatbikat Sahnesi’nin yeni oyunu Gidion’un Düğümü, bu akşamki prömiyerle tiyatroseverlerin karşısına çıkıyor. Erdal Beşikçioğlu’nun yönettiği, eşi Elvin Beşikçioğlu ile Selin Tekman’ın sahneye koyduğu oyunda, eğitim sistemi eleştirisi yapılıyor.

Haberin Devamı

Amerikalı yazar Johnna Adams’ın yazdığı ve Buğra Kocatepe’nin çevirdiği ‘Gidion’un Düğümü’, bu akşam prömiyer yapıyor. Oyunu Erdal Beşikçioğlu yönetiyor. Oyuncu kadrosu ise Elvin Beşikçioğlu ile Selin Tekman’dan oluşuyor. Öğrenci velisini oynayan Elvin Beşikçioğlu, oyunda eğitim sistemi eleştirisi yapıldığını belirtti. Beşikçioğlu, “Oyunda Amerikan eğitim sistemi eleştirisi yapılıyor ancak Türkiye’de de aynı sıkıntılar yaşanıyor. Ezberci, görsel ve düşsel hafızaya dayanmayan, 4+4+4 sistemiyle daha da ülke gündemine oturan eğitimin sorunlarını oyunda, bir öğretmen ve bir öğrenci velisinin karşılıklı tartışmasıyla izleyicilere anlatılıyor. Kızım ezberliyor, babam ezberliyor. Ben de ezberliyordum. Sadece kitaplar üzerinden gidiliyor. Hangi çocuğun sosyal zekası, hangisinin görsel zekası keskin, bilmeden, tek bir çocuk üzerine giden bir eğitim sistemi var. Branşlaşma olmadığı için bir yığın işsiz ve mutsuz insan var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Beşikçioğlu’ndan ‘sistem eleştirisi’

 

ÖĞRETMEN SİSTEMİ SAVUNUYOR

“Öğretmen” rolüyle izleyicilerin karşısına çıkan Selin Tekman da, bugünkü gibi öğretmen ve öğrenci arasındaki ‘kurallar dizgesinin’ sorgulandığına dikkat çekti. Tekman, “Öğretmen sistemi savunuyor, çünkü inisiyatif kullanmadan, okulun ona koyduğu kurallar doğrultusunda çocuğu yönlendiriyor, bilgi veriyor ve çekiliyor. Çocuğun bilgiyle ne yapacağına dair hiçbir yönlendirmede bulunmuyor” dedi.

BAKMADAN GEÇME!