Bel boyun ağrısına akıllı sandalye

Güncelleme Tarihi:

Bel boyun ağrısına akıllı sandalye
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2010 00:00

Özellikle uzun süre masa başında görev yapan ofis çalışanlarında sık görülen bel ve boyun ağrılarının giderilmesi için ‘’akıllı sandalye’’ geliştirildi.

Sandalyenin üç yöne farklı hareket özelliği ve çeşitli sensörleri bulunuyor. Kişi uzun süre oturuyorsa veya uzun süre yanlış oturuyorsa sandalye sensörleri bu hatayı algılayıp harekete geçiyor. Bu durumda ya kişi kalkıp çalışmaya ara veriyor, ya da kalkmak istemezse sandalye omurgayı hareket ettiriyor.
Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkan Yardımcısı Murat Dalkılınç, uzun süre masa başında hareketsiz çalışılmasının vücudun özellikle bel ve boyun kısımlarında ağrıya yol açabileceğini söyledi.

İş yerinde, evde ve okulda gün boyu bilgisayar kullanmak zorunda kalan milyonlarca kişinin ağrı, gerginlik ve uyuşma gibi şikayetlere neden olan ciddi sağlık problemleri yaşadığını belirten Dalkılınç, ağrıların bir süre kronikleşebildiğini ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebildiğini ifade etti.
Dalkılınç, çalışma koşullarının değişmediği takdirde şikayetlerin yinelendiğini ve tedavinin uzun sürebildiğini dile getirerek, sürecin ekonomik anlamda da hem devlet, hem kişinin bütçesine maddi yük bindirdiğini bildirdi.

Modern çağın olmazsa olmaz gereksinimlerinde birinin bilgisayar kullanımı olduğunu vurgulayan Dalkılınç, ‘’Bilgisayar kullanımı, sağlık problemlerine neden olabilecek ergonomik riskler içermektedir. Çünkü, bilgisayar kullanımı oturur pozisyonda uzun süre hareketsiz kalmayı gerektirir’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!