Bayram sabahını kervansarayda karşılayın

Güncelleme Tarihi:

Bayram sabahını kervansarayda karşılayın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2008 00:00

Türkiye’nin dört biryanında otel olarak hizmet veren vakıf eserleri, bayramda nostaljik geziler yapmak isteyen ziyaretçileri bekliyor.

RESTORE edilerek, turizme kazandırılan kervansaraylar, vatandaşlara alternatif tatil imkanı sunuyor. Edirne’den Diyarbakır’a Kastamonu’dan Kuşadası’na kadar pek çok yerde otel olarak hizmet veren kervansaraylar, tarihe yolculuk kapısını aralıyor.

Fatih Sultan Mehmet’in doğum yeri, Türkiye’nin Avrupa’ya açıldığı kapı olan Edirne’de Mimar Sinan tarafından 1561 yılında inşa edilen "Rüstem Paşa Kervansarayı" kentin merkezinde yer alıyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı Sadrazam Rüstem Paşa tarafından yaptırılan kervansaray, restorasyonu ile "Ağa Han Mimarlık Ödülü"nün de sahibi oldu. Mimar Sinan’ın dünyaca ünlü şaheseri Selimiye Camisi ile Bedesten Çarşısı ve Eski Cami, Ali Paşa Çarşısı ve Üç Şerefeli Cami’ye yürüme mesafesinde olan kervansaray, bir asra yakın Osmanlı başkentliği yapan Edirne’yi keşfetmek isteyen misafirleri ağırlıyor. Dikdörtgen avlunun çevresinde iki kat halinde inşa edilen kervansarayda, 75 oda, 6 suit bulunuyor.

400 yıllık kervansaray

Kuşadası’nın tarihi kimliğine katkı sağlayan "Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı", korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmiş anıtsal bir yapılar arasında yer alıyor. Denizden bakıldığında çok net bir şekilde algılanabilen
/images/100/0x0/55ea0c9bf018fbb8f86740f8
kervansaray, 1618’de Batı Anadolu’da ticaretin gelişmesi amacıyla Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırıldı. İki katlı, avlulu bir yapı olan kervansarayın dış duvarlarında bulunan top delikleri bir liman şehri olan Kuşadası’nın hemen ağzındaki kervansarayın, korsan hücumlarına karşı nasıl korunduğunu gösteriyor. Restorasyon çalışmaları 1964’te başlayan 1978’de tamamlanan kervansaray, yaklaşık 400 yıllık bir yapıda konaklamak isteyen ziyaretçilerine hizmet veriyor. Kervansarayda 26 oda, 1 suit bulunuyor.

Deliller hanı

Diyarbakır’da, Osmanlı Valisi Hüsrev Paşa tarafından 1527 yılında yaptırılan "Deliller Hanı" Mardin Kapı yakınlarda bulunuyor. Kentin tarihi referans noktasında ve kentsel sit alanı Sur İçi aksında yer alan han, şadırvanlı bir orta avluya açılan odalardan oluşuyor. "Hüsrev Paşa Hanı" veya "Kervansaray" olarak da bilinen han, hacı adaylarını Hicaz’a götüren rehberlerin (delil) bu handa kalmaları nedeniyle "Deliller Hanı" olarak adlandırılıyor. Hanın karşısındaki geniş alana da "Hacılar Harabesi" ismi veriliyor. Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen ve 103 yataklı otele dönüştürülen han, mistik bir atmosfer solumak isteyenleri bekliyor.

Cinci Han

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Cinci Han, Sultan 1. İbrahim zamanında sarayda üfürükçülük yapan Safranbolulu Molla Hüseyin Efendi (Cinci Hoca) tarafından 1645 yılında yaptırıldı. Hıdırlık Tepesi, Yemeniciler Arastası, Demirciler Çarşısı, İncekaya Su Kemeri, Saat Kulesi, Güneş Saati, Değirmenbaşı Su Değirmeni, Kültür Bakanlığınca müze köy olarak koruma altına alınan Yörük Köyü ile tarihi camilere yürüme mesafesinde olan han, 24 standart, bir suit odasıyla bayram tatilini Safranbolu’da geçirmek isteyenleri ağırlayacak.

Ataların mirası vakıf müzelerinde

VAKIF müzeleri de bayram tatilinde şehir dışına çıkamayanlar için farklı bir alternatif oluşturuyor. Ata yadigarı eserleri sergileyen vakıf müzeleri, yüzyıllar öncesinden kalan eserleri görmek, geçmişin kokusunu duymak isteyenleri bekliyor. Vakıf müzeleri, bayramın ilk iki günü hariç diğer günler ziyarete açık olacak. Bayram tatilini başkentte geçirenler için mimar Kemalettin’in tarafından Ulus’ta inşa edilen ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore ettirilen "Hukuk Mektebi" binasındaki Ankara Vakıf Eserleri Müzesi gezilebilecek mekanlar arasında yer alıyor. En eski eseri, 16. yüzyıla ait ejder desenli Kafkas halısı olan müzede, Ladik ve Kula seccadesinden, yıldızlı ve madalyonlu Uşak halılarına, Doğu Anadolu Yörük halılarından, çeşitli boy ve oymaklar tarafından dokunan geleneksel kilimlere kadar çeşitli yaygılar sergileniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!