Başkent trafiğine Kelebek Etkisi

Güncelleme Tarihi:

Başkent trafiğine Kelebek Etkisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2011 00:00

Başkent’te kayıtlı 7 bin 700 taksiden sadece üç tanesinde direksiyon sallayan “kadın taksiciler” meslekte yaşadıkları sıkıntıları Ankara Hürriyet muhabirine anlattı. Kadın taksiciler, sayılarının artmasıyla kent trafiğinin rahatlayacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

BAŞKENT’in sarı kelebekleri, kent trafiğinde sergiledikleri örnek tutumları ve göstermiş oldukları cesaretlerinden ötürü önceki gün Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkanı Mehmet Yiğiner tarafından ödüllendirilmek üzere bir araya geldi. Kadın takcicileri çicek ve altın ile ödüllendiren Mehmet Yiğiner, Ankara’da kayıtlı olan 7 bin 700 taksiden yalnızca üçünde kadın taksicinin çalışmasını bir eksiklik olarak nitelendirerek, “Kadınların elinin değidiği her yer güzelleşiyor bu nedenle Başkent’te artık taksiye kadın eli değmeli. Böylelikle kent trafiği ve toplum daha iyi yerlere gelecektir” dedi.
Hedef 300-500’ler
Başkent’te çalışan kadın taksici sayısını arttırmak arzusu içinde olduklarını belirten Yiğiner, “Bu sayıyı 300 ile 500’lere çıkarsak iyi olacak. Taksicilik yapmak isteyen bayanlarımıza elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Kendilerine biz araç buluruz, hiçbir şey yapamasak kendi araçlarımızda çalıştırırız. Öncelikle iyi iş yapan nezih duraklara bayan taksicileri yerleştirerek bu işe ilk adımı atabilirz. Çünkü bir bayanın çalıştığı durağın hal ve hareket yapısının da olumlu yönde değişeceğine inanıyoruz” diye konuştu.
Taksici Hacer öğretmen
Başkent’in üç kadın taksicisi, ödüllerini almalarının ardından meslekte yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Ankara’nın ilk kadın taksicisi 22 yıllık şoför Hacer Çakır, zorunlu sebeplerden ötürü 6 yıl aradan sonra bıraktığı öğretmenlik mesleğinin ardından taksiciliğe soyunduğunu söyledi. İki kız çocuğu ve torunları olan Çakır, Çankaya’da kurucusu olduğu bir taksi durağında mesleğini icraa ediyor. İlk başlarda hobi olarak başladığı mesleğini daha sonra severek yaptığını dile getiren Çakır, Başkent cadde ve sokaklarında kadın taksici olmakla ilgili şöyle konuştu:
Çocuklar ona emanet
Tercih edilmesi açısından kadınların daha düzgün, saygılı ve arabalarının temiz olduğunu söyleyebilirim. İlk başta meslektaşlarımdan ve vatandaşlardan ‘Taksi kullanana kadar evinde yemeğini yap’ diyen oldu. Kızım ilk başlarda istemiyordu ama sonra arkadaşları ‘Annen taksici mi, ne güzel’ deyince o da rahatladı. Şimdi gurur duyuyor benimle.
“Karımla barıştır” ricası
Bir kere müşterilere kadın olarak daha farklı yaklaşıyorum. Mesela arabama binen müşteriye hangi yolu tercih ettiğini mutlaka sorarım. Kadın olduğumdan bana daha rahat açılıyorlar. Hatta kendisini karısıyla barıştırmamı isteyen müşteriler bile oldu. Ekonomik açıdan ise eskiden bayramlarda ‘çift burma bilezik’ alabilecek para kazanırdık. Şimdi ise bir ayda zor alıyoruz. Bu işi yapmak isteyip cesaret edemeyen tüm kadınlara yardım etmeye hazırım.

Haberin Devamı

Kadın taksici dişli olmalı

Haberin Devamı

BAŞKENT’in bir başka sarı kelebeği 4 yıllık taksici Melahat Bademci, arabalarına binen yolcuların kendilerini daha güvende hissettiğini ve erkeklere göre en büyük artılarının bu olduğunu ifade etti. Kadın taksici sayısının artmasıyla trafiğe düzen geleceğini savunan Bademci, “Kadınlar işlerine daha çok sahip çıkıyor ve özenle yapıyor. Kadın taksici sayısının artması insanların mesleğe olan güvenini daha üst seviyelere çıkaracaktır” dedi. İki çocuk annesi 4 yıllık bir başka kadın taksi sürücüsü Neşe Kartal ise, “Bu mesleği yapan kadın biraz dişli olmak zorunda. Sayınız az olduğu için mücadele vermek durumunda kalıyorsunuz. Önümüzdeki bir taksiye binip daha sonra beni görererek taksi değiştiren vatandaşların da kadın taksi sürücülerin artmasından yana tavırlarının olduğunu düşünüyorum. Meslek odalarımızın bu konuya hassasiyet vermelerini bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!