Başkent’te yeşilin politikası yanlış

Güncelleme Tarihi:

Başkent’te yeşilin politikası yanlış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2007 00:00

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Ertuğrul Yazgan, Başkent’in bitki ve ağaçlandırma politikalarının yanlış olduğunu öne sürdü.

Yanlışların ilk önce seçilen cins türünde, daha sonra da mevcut olanların bakımında yapıldığını kaydeden Yazgan, "Değil kent yapısına, bu coğrafyanın iklimine bile uygun olmayan ağaçlar ve bitkilerle kent bitkilendirilmeye çalışılıyor. Onarıyoruz deyip ağaçları bilgisizce katlediyoruz" dedi. Ankara iklimine ve coğrafyasına uygun olmayan bitkilerin de sürekli ithal edilmesine anlam veremediğini belirten Yazgan, kendi öz kaynaklarımızın fazlasıyla yeterli olduğunu ve bunların kullanılmasının daha faydalı olacağını belirrti.

HANGİ BİTKİ NEREYE BİLMİYORLAR

Ankara içinde yapılan ağaçlandırma ve bitkilendirme çalışmalarının da plansız olduğunu savunan Yazgan şunları söyledi:

"Çimin güzelliği inkar edilemez. Fakat otoban kenarlarındaki alanlara da özellikle de Ankara gibi bir yerde çim ekilmesi doğru olmaz. Çim bol su isteyen yapıdadır. Buralara yer örtücü nitelikte yarı odunsu, egzosa dayanıklı bitkiler dikilmesi gerekirken, kentte susuzluk problemi de olmasına rağmen çim ekildi."

İSTANBUL YOLU’NDA KATLİAM VAR

Yazgan, İstanbul Yolu’nun Atatürk Kültür Merkezi Metro İstasyonu’ndan Demetevler’e kadar olan yol kenarı kısmında ’çınar katliamı’ yapıldığını iddia etti. Burada yapılan yanlışın geri dönülemez bir hata olduğunu belirten Yazgan, "Bu kesimdeki yüzlerce çınar ağacını yanlış budamışlar. Daha doğrusu ’odun etmişler’. Çınar ağacı bu şekilde üstten budanmaz. Çınarın soyulmayacağını ve tepeden budanmayacağını bilmeleri gerekirdi. Normalde onlarca yıl hayatta kalabilecek bu ağaçlar bilgisizlik yüzünden üç yıl içinde ölecek" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!