Başkent’in gazına yerli yabancı 21 şirket talip

Güncelleme Tarihi:

Başkent’in gazına yerli yabancı 21 şirket talip
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2008 00:00

Büyükşehir Belediyesi’nin satacağı EGO’nin doğalgaz bölümü için şu ana kadar toplam 21 şirketin şartname aldığı öğrenildi. Rusya, Almanya, İspanya, Fransa, ABD, İngiltere, Dubai ve Türkiye’den olan bu şirketlerin yanısıra yatırımcılar bilgi odası sürecinde de şartname alabileceği için katılımcı sayısının artabileceği belirtiliyor.

ENERJİ sektörünün ilk önemli özelleştirmelerinden EGO için Rusya, Almanya, İspanya, Fransa, ABD, İngiltere, Dubai ve Türkiye’den 21 şirket şartname aldı. Şirketler arasında Gaz de France, Alman RWE, Rus Gazprom, İspanyol Gas Natural’ın yanı sıra Hollanda, Dubai ve Katar’ın önemli gaz şirketleri ile ABD ve İngiltere’den yatırımcıların da yer aldığı belirtiliyor. Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. için çıkılan ihale ilanı sonrasında ilk etapta 21 şirket şartname aldı. Yatırımcıların bilgi odası sürecinde de şartname alabileceği ve bu nedenle talip sayısının artabileceği belirtildi. 6 Ocak’ta başlayan ve 22 Şubat’a kadar devam edecek olan bilgi odasına girmek için son başvuru tarihi ise 19 Şubat olarak belirlendi. 26 Şubat’ta yapılacak ihale için bugüne kadar şartname alanlar arasında, RWE, Gas Natural Bosphorus, Zorlu, Energaz, Türkerler, OYAK, Fortisbank, Ref ref Gas, Eksen Holding, Çalık Enerji, Ongaz, Suez-Tractebel, Nurol, Limak, Koç Statoil, Güriş, Merrill Lynch, Akfen, Promet, Gaz de France, Palgaz, Elektromet şirketleri bulunuyor.

YÜZDE 10 BELEDİYEYE İADE: Doğalgaz Piyasası Yasası’na göre şehiriçi doğalgaz dağıtım şirketlerine belediyenin yüzde 10 bedelsiz ve isterse yüzde 10 da bedelli katılım hakkı bulunuyor. 2007 yılının mayıs ayında yasaya eklenen bir madde ile Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ’nin yüzde 80’lik hissesinin özelleştirilmesi öngörülse de belediye yüzde 100’lük hissesi için ihale ilanına çıktı. Yani şirketler ihalede şirketin tüm hisseleri üzerinden bir fiyat teklifte bulunacak. Ancak ihaleyi kazanan şirket dağıtım lisansını almak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na (EPDK) gittiğinde, yüzde 10’luk hisseyi bedelsiz olarak belediyeye geri verecek. Böylece yüzde 100’lük hisse için ihaleye girerek fiyat ödeyecek şirketin payı yüzde 90’a düşecek ve yüzde 10’luk fazladan da ödeme yapmış olacak. Belediye mevzuattaki hakkını kullanıp da bir yüzde 10’luk hisse daha talep ederse yani toplam hissesini yüzde 20’ye çıkarmak isterse bu ikinci dilim artırımın ise bedelini ödemek zorunda kalacak. İhaleye katılacak bazı sektör temsilcileri, teklif vermeden önce bu durumun göz önünde tutulacağını ve yatırım kalemi gibi ele alınabileceğini kaydediyor.

ANKARALI PAHALI KULLANACAK

EPDK’nın ihalesini yaptığı illerde doğalgaz kullanım fiyatları oldukça düşükken, özelleştirme sonrası Ankaralıların ödeyecekleri bedeller ise yüksek olacak. Bazı şehirlerde doğalgaz dağıtım faaliyeti yürüten özel sektör şirketleri birim hizmet ve amortisman bedellerini "sıfır" olarak teklif edip karlarından vazgeçerken, Ankara’da 5.5 Cent’lik bir birim hizmet ve amortisman bedeli ödenecek. Bu bedel daha önceden belediye şirketiyken özelleştirilen Esgaz ve Bursagaz’da ise 2.5 Cent olarak uygulanıyor. Ankara’da şu anda doğalgaz kullanan abone sayısı toplam 1 milyon 26 bin düzeyinde bulunuyor. Bunların 900 bini elektronik sayaç kullanırken 134 bini ise mekanik sayaç kullanıyor. Sektör temsilcileri Ankara’da 2 milyon abone sayısına ulaşılabileceğini belirtiyorlar.

Bilgi odasına girmenin maliyeti 10 bin dolar

Æİhale ilanına göre kayıtlı sermayesi 700 milyon YTL olan Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ’nin ihalesine katılacaklardan 90 milyon ABD Doları tutarında geçici teminat bedeli alınacak.

Æİhale, 26 Şubat 2008 tarihinde saat 14.00’te kapalı zarf içerisinde teklif alarak ve görüşmelerle, pazarlık usulü ile yapılacak.

ÆKomisyon tarafından gerekli görüldüğü takdirde ihale, pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile açık artırma suretiyle sonuçlandırılabilecek.

Æİhaleye katılabilmek için firmalara gizlilik sözleşmesi imzalanması ve şirket hakkında hazırlanan tanıtım dokümanı ile ihale şartnamesinin alınması şartı getirildi.

ÆBilgi odasına girmek isteyen teklif sahibi 10 bin dolar ödeyecek. Özelleşmesinden elde edilen gelirin önemli bölümü, EGO’nun BOTAŞ ve Hazine’ye olan borç ödemesinde kullanılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!