Başkent engele takıldı

Güncelleme Tarihi:

Başkent engele takıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2012 18:41

özürlülerin yaşamlarının kolaylaştırılması amacına yönelik olarak alınan tedbirlerde sınıfta kaldı. Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, bu toplantıyla büyük bir özeleştiri yaptıklarını söyledi.

Haberin Devamı

ANKARA Valisi Alaaddin Yüksel, özürlülerin yaşamlarının kolaylaştırılması amacına yönelik olarak alınan tedbirler, sürdürülen çalışmalar ve yapılan denetimlerin sonuçlarını paylaştı. Engellilerin Yaşamlarını Kolaylaştırıcı İşleri İzleme ve İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan raporda Başkent belediyeleri sınıfta kaldı. Vali Yüksel, bu çalışmayla özeleştiri yaptıklarını ve engellilerle ilgili çalışmaları aylık olarak takip edeceğini belirterek, “Gerekirse kanuni imkanlarımı zorlayacağım” dedi. Ulus 100. Yıl Çarşısı İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen Başkent Ankara’da Engelsiz Yaşam isimli toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kamil Kılıç, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ile kurum temsilcileri ve engelli vatandaşlar katıldı.

Haberin Devamı

Özeleştiri yaptık

Komisyonun yaptığı çalışmaları ve hazırlanan raporun sonuçlarını değerlendiren Vali Yüksel, “Bu kente hemşerilik hukukuyla en bağlı insanlarımız engellilerimizdir. Engelli vatandaşlarımızın şehirle uyumunu sağlamalıyız. Ankara’ya yakışan budur. Engelli yurttaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırıcı özeleştiri konusunda biz ilk adımı attık. Kimse maske takarak bu çalışmalarda yer alamaz. Samimiyetle çalışacağız, adam gibi çalışacağız, bu konuları konuşacağız” dedi.

Kafamızı kuma sokmayalım

Toplantıya katılan kurum yetkililerine seslenen Yüksel, “Darılmak alınmak yok, kafamızı kuma sokmanın bir alemi yok. Bunlar bir gerçek. Biz yıllarca engellilerimizi dere kenarına götürdük, piknik yaptırdık, otobüslere bindirdik gezdirdik, akşam da evlerine götürdük bıraktık. Böyle olmamalı, gerçekten çalışmalar yapmalıyız. Bütün yöneticilerin engelli meselelerine maskesiz bakması gerekiyor. Engelli vatandaşımız vergi dairesine gidemiyor bankadan parasını çekemiyor, okula gidemiyor, üniversite sınavına giremiyor, seçimde sandığa ulaşamıyor çünkü buraların fiziki şartları engellilere uygun yapılmamış” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gerekli hassasiyet gösterilmedi

Toplantıda Vali Yardımcısı ve Engellilerin Yaşamlarını Kolaylaştırıcı İşleri İzleme ve İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Seyman yaptıkları incelemelerin sonuçlarını açıkladı. Engellilere yönelik tedbirleri takip ve denetleme formları hazırladıklarını belirterek, “Bu formları üniversite, kamu kuruluşları ve belediyelere gönderdik.
Genel olarak tüm kamu kurum ve kuruluşlar ve belediyelerin 7 Temmuz 2012’ye kadar tedbirleri almak zorunda olduklarının farkındalar. Bazıları imkan ve ödenek mazeretlerini öne sürüyor. Ayrıca soruları yönelttiğimiz bazı görevlilerin formları dikkatli değerlendirmediği ve önemsemediği için şaşırtıcı sonuçlar da ortaya çıktı” dedi.

Haberin Devamı

Engel mekandadır

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, “Özür bedendedir ama engel mekanda” diye başladığı konuşmasında Başkentteki özürlülerin halinin içler acısı olduğunu kaydederek, “Başkentte biz engelliler bu kadar problem yaşıyorsak, diğer kentlerimizdeki durumu söylemek bile istemiyorum” dedi. Engelli annelerinin Allah’a yalvardığını aktaran Çelebi, “Engelli anneleri ‘Allahım benimle birlikte evladımı da götür’ diyor. Çünkü kendisi öldükten sonra o evlada bakacak kimse yok. Bizler ‘Bakım Yasası’ istiyoruz” dedi. Toplantıda ayrıca Türkiye Engelliler Derneği adına Garip İnal ve Türkiye Körler Federasyonu Başkan Yardımcısı Eyüp Doğan da yaşadıkları sıkıntıları birebir anlatarak bu sorunların çözülmesini istedi.

Haberin Devamı

Yüzde 93’ü uyumsuz

Engellilerin Yaşamlarını Kolaylaştırıcı İşleri İzleme ve İnceleme Komisyonu’nun kamu kurum kuruluşları ve belediyelere gönderdiği formda ise acı tablo ortaya çıktı. Ankette, tekerlekli sandalye kullanıcıları için yol ve kaldırım arasındaki seviye farkının yüzde yedi giderildiği fakat yüzde 93’ünün uyumsuz olduğu belirlendi. Dar kapı ve açıklıkları ile yüksek eşiklerden geçiş tedbirleri yüzde 57 alınırken, yüzde 53 alınmadığı, tuvaletlerde hareket olanağı arttıracak tutamaklar, banyo duş oturağı tedbirlerinin yüzde 28 alındığı, tuvaletlerde acil çağrı durum aparatlarının oranının sadece yüzde altı olduğu ortaya çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!