Başkan Yıldırım: Balâ'dan Türkiye'nin en büyük alçı taşı rezervini  taşıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Başkan Yıldırım: Balâdan Türkiyenin en büyük alçı taşı rezervini  taşıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2017 10:54

Başkan Yıldırım: Balâ'dan Türkiye'nin en büyük alçı taşı rezervini  taşıyoruz

Haberin Devamı

Birol KARAKILIÇ/BALA(Ankara), (DHA)- S.S. Balâ Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Turgut Yıldırım, dünyanın en kaliteli ve en verimli saf alçı taşı ocaklarının Ankara'nın Bala ilçesinde bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin en büyük rezervini taşıdıklarını söyledi. Yıldırım, "Yapılan sondaj çalışmaları doğrultusunda jeoloji mühendislerinin verdiği bilgiler, Türkiye'nin en zengin ve en verimli alçı taşı maden rezervine sahip olması sebebiyle bu yer altı zenginliği çok büyük bir sektörün doğmasına sebep olmuştur. Bu sektörle birlikte binlerce insana aş ve iş kapısı açılmıştır" dedi.
Balâ'da bulunan alçı taşı rezervinin, Türkiye'nin en büyük yer altı zenginliğini ortaya çıkardığını belirten Turgut Yıldırım, "İlçede Türkiye'nin en verimli ve en zengin alçı taşı maden ocaklarını olması, ülkemizin en büyük TIR filosunun doğmasına neden olmuştur. Bu  sayede ortaya yer altı zenginliği, Türkiye'nin her yerine taşınmaktadır" dedi. Ülkemizde son yıllarda alçı imalat sektörünün hızlı bir gelişme gösterdiğini, bunun da beraberinde ürün yelpazesinin genişlemesine neden olduğunu kaydeden Yıldırım, 2000 yılında kurulan kooperatifin 128 üyesi bulunduğunu, her üyenin birden fazla ve 10'a kadar aracı olduğunu ve toplam 1000 adet TIR filosunun bulunduğunu, üyelerin araçlarının yetersiz kaldığında dışarıdan TIR istemek zorunda kaldıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Buna paralel olarak da üretim maliyeti düşük 'Dihidrat' oranı yüzde 95'in üzerinde olması nedeniyle çimento üretimi olmak üzere cam sanayii, kalıpçılık, sondajcılık, hayvan yemi ve böcek ilacı üretimi, boya, tutkal, plastik üretimi, gıda ve ecza sanayinde kullanıldığını bildiğimiz bu maden, ürün yelpazesi ile birlikte taşıma alanlarımızda genişlemektedir. Taş ocağı firmalarına gelen talepler, Türkiye'nin her yerinden olduğu için, biz de taşıyıcılar kooperatifi olarak işletmelere taşıma işini Türkiye'nin her yerine yapmaktayız."
İlçede, kendilerinden bağımsız ocak sahiplerinin de kendi araçları ile birlikte ortalama 600-650 kamyon (TIR) alçı taşı sevkiyatı yapıldığını kaydeden kooperatif başkanı Turgut Yıldırım, "Her araç, karayollarının yasal müsaade tonajı olan 28 bin kg. yük taşıma kapasitesi ile hareket etmektedir. Uzun mesafeli taşımanın yanı sıra ilçemiz sınırları içerisinde Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun en büyük alçı fabrikalarına ve Ankara il sınırlarımız içerisinde bulunan yine alçı fabrikaları ve çimento fabrikalarına kısa mesafeli taşıma işi olarak günlük ortalama 600 kamyonun (TIR) altına düşmemektedir" dedi.
10 BİN KİŞİYE EKMEK KAPISI
Bala ilçesinde faal olan 40 alçı taşı ocağının üretim yaptığını belirten Turgut Yıldırım, "Buna yönelik fabrikalarla nakliye işinde çalışanların aileleri ile birlikte yaklaşık 10 bin kişi bu sektörden ekmek yemektedir. İlçemiz öyle bir alçı taşı madeni rezervine sahip ki; iyüzeysel olarak açıldığı takdirde ortalama rezerv zenginliği 150 ila 200 yıl arasında bulunmaktadır. Derinlemesine inildiği takdirde, 60 metre derinliği bulan yerler olduğu ifade ediliyor. Bu kaynakların en az 5-6 asır yetecek verimliliğe sahip olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır" dedi.
FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!