Az konuşulan ama çok korkulan hastalıklar

Güncelleme Tarihi:

Az konuşulan ama çok korkulan hastalıklar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2008 00:00

Türkiye’de cinselliği konuşmak hala bir tabu. Sadece sosyal çevrede değil, zaman zaman bu "tabu" yüzünden hastanede uzman doktorlarla bile, cinsellik ve beraberinde yaşananlar üzerine açık açık konuşulamıyor. Oysa cinsel yolla bulaşan hastalıklar çağımızın en tehlikeli hastalıklarından. Her yıl 330 milyon insanın bu hastalıklara yakalandığı düşünüldüğünde, cinsel yaşam en fazla kontrol gerektiren konulardan biri.

"Bazı soruları sormak zordur" sloganından hareket eden Medart Tıp Merkezi, bünyesinde açılan yeni bir ünite ile tüm bu tabuları yıkmaya, hastalar açısından sorulması zor olan soruları "kolay sorulur" sorulara dönüştürmeyi hedefliyor. Merkezin bu ünite ile amacı, az konuşulan ama çok korkulan hastalıklar hakkında halkı bilinçlendirmek. Jinekoloji, üroloji, dermatoloji, mikrobiyoloji ve dahiliye uzmanı hekimlerden oluşan "Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Ünitesi" tanı ve tedaviye ek olarak, hastalara danışmanlık hizmeti de veriyor.

Erken tanı hayat kurtarır

Diğer pek çok hastalıkta olduğu gibi, cinsel yolla bulaşan hastalıklarda da erken tanı ve tedavi çok önemli. Aksi takdirde bu hastalıklar kısırlığa varan sorunlardan, servikal kanserlere ve doğum sırasında bebeğe geçerek, yeni doğanda önemli patolojilere neden olabiliyor. Bu nedenle merkezde koruyucu hekiml ik bünyesinde özel bir check -up programı uygulanıyor. "Cinsel yolla bulaşan hastalıklar Check- Up" programı sayesinde, henüz bir şikayete neden olmamış olası bir hastalığın erken tanı sı yapılabiliyor. Böylece tedavinin başarısı artıyor ve kişinin farkına varmadan hastalığı bulaştırma ihtimali de engellenmiş oluyor.

3 soru 3 cevap

n Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?

En sık görülenler gonore (bel soğukluğu), sifiliz (frengi), genital herpes (cinsel organda uçuk), genital siğil, trikomonas vajiniti, kandida vajiniti, bakteriyel vajinozis, klamidya enfeksiyonu, şankroid, molloskum kontagiozum, lenfogranüloma venorum, granüloma inguinale, pediculosis pubis (kasık biti) hepatit B (B tipi sarılık), hepatit C ve AIDS (edinsel b ağışıklık yetmezliği sendromu)

n Hangi durumlarda cinsel yolla bulaşan hastalıklardan şüphelenmek gerekir?

Peniste, vajinada, makatta veya ağızda yaralar, siğiller ve sulantılı, uçuğa benzer lezyonlar varsa, penis ya da vajinadan normalin dışında akıntı geliyorsa, sık idrara çıkma y a da idrar yaparken yanma varsa cinsel yolla bulaşan hastalıklardan şüphelenmek gerekir.

n Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan nasıl korunur?

Birden fazla cinsel eşi olanlar önemli bir risk grubu oluştururlar. Tek eşlilik ve kondom kullanımı bu hastalıklardan korunmak için önemli bir yöntemdir. Her cinsel ilişkide mutlaka yeni bir prezervatif kullanılmalıdır. Gerek kuaför ve berber salonlarındaki araç gerecin, gerekse eczane ve sağlık kuruluşlarındaki malzemelerin steril, enjektörlerin tek kullanımlık olduğundan emin olmak gerekir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler, HIV taşıdıklarından kuşku duyuyorlarsa, gebelik gerçekleşmeden önce mutlaka bir hekime başvurmalıdırlar. Bu, anne adayı için olduğu kadar baba adayı için de geçerlidir. Hepatit B’den ise aşı yoluyla korunmak mümkündür.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!