Ayaşlı kadınlar toprağı canlandıracak

Güncelleme Tarihi:

Ayaşlı kadınlar toprağı canlandıracak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2021 23:24

Ankara Kadın Sanatçılar Platformu(AKS), Ayaş’ta yakın zamana kadar yapılan ancak son ustaların vefat etmesiyle üretimi duran çömlekçilik ve testicilik geleneğini yeniden canlandırmak için harekete geçti.

Haberin Devamı

Ayaş ve Ankara ekonomisi ile turizme de katkı sağlamak istediklerini belirten AKS Başkanı Ülken Bursa, “Ayaş, Kral Yolu üzerinde olduğu için tarih boyunca, çömlekçiliği ile ticarete önemli ölçüde katkı sağlandı. Biz de çömlekçilik geleneğini canlandırırken, kadın çömlekçiler yetiştirmek, kadınların üretime katılmasını sağlamak istiyoruz” dedi. Bursa, özetle şu bilgileri paylaştı:

Ayaşlı kadınlar toprağı canlandıracak


‘AYAŞLI KADINLAR ÜRETSİN’ İSTİYORUZ

“Bir Ayaşlı ve seramikçi olduğum için Ayaş’taki çömlekçiliğin devam etmesi gerektiğini düşündüm. Ayaş’ta eskiden bulunan çömlek atölyesinin son ustası Musa Çetiner 1976’da vefat etti. Diğer bir testici Mehmet usta, bu işi birkaç yıl daha devam ettirmiş ancak erken vefatı sonucu Ayaş’ta çömlekçilik sona ermiş. Çırak yetiştirilmediği için de atölye kapanmış. Ayaş’ta tekrar bir atölye kurarak hem Ayaş hem de Ankara turizmini canlandırmak amacıyla projeyi hazırladık. Amacımız Ayaş kadınlarını eğitip, üretim yapmak. Ayaşlı kadınların, üretime katkı sağlamasını, meslek sahibi olmalarını istiyorum. Projeyi hazırladık, desteğe ihtiyacımız var. Bir Ankaralı bir Beypazarılı olarak Mansur Başkan’dan (ABB Başkanı Mansur Yavaş) yardım almak istiyoruz.”

Ayaşlı kadınlar toprağı canlandıracak

1928’de doğan çömlek ustası Musa Çetiner, Ayaş Alay mevkiinde testicilik yapan bir sanatkârdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!