Avusturya ile dostluk antlaşmasının 85. yılı

Güncelleme Tarihi:

Avusturya ile dostluk antlaşmasının 85. yılı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2010 00:00

Büyükelçi Heidemaria Gürer, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 455. yılı, Türkiye ve Avusturya arasında imzalanan dostluk antlaşmasının 85. yılı ve Ankara’daki Avusturya büyükelçiliğinin hizmete girişinin 75. yılı nedeniyle bir resepsiyon düzenledi.

RESEPSİYONDA Türkçe konuşma yapan Büyükelçi Heidemaria Gürer, diplomatik ilişkilerin başlangıç tarihi olarak Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk Avusturya büyükelçisinin göreve başlama tarihini esas aldıklarını söyledi. Gürer, ilk Avusturya Büyükelçisi Ogier Ghislain de Busbecq’in çok iyi bir müzakereci olduğunu ve Amasya’daki ilk görüşmesinde iki imparatorluk arasında altı aylık bir ateşkes sağlanmasını başardığını ifade etti.

Çok sayıda katılım oldu

Büyükelçi, her iki imparatorluğun aynı dönemde birer cumhuriyete dönüştüğünü ve Avusturya’nın 1924 yılında Türkiye ile dostluk anlaşması imzalayan ilk ülkelerden biri olduğunu dile getirdi. Büyükelçi Gürer, ünlü Avusturyalı mimar Holzmeister tarafından inşa edilen Avusturya büyükelçilik binasının Ankara’nın en güzel binaları arasında olduğunu belirtirken, Holzmeister’in Türkiye’de yaşadığı 17 yıl boyunca meclis binası ve Pembe Köşk’ün de aralarında bulunduğu 15 bina inşa ettiğini anlattı. Resepsiyonda ayrıca iki ülke diplomatik ilişkilerinin başladığı 1554 yılından itibaren Ankara’da görev yapan Avusturya büyükelçilerinin isimlerinin yazılı olduğu cam levhaların da açılışı yapıldı.

Viyana aşkı 500 yıllık

RESEPSİYONA katılanlar arasında Avusturya parlamentosundaki ilk Türk kökenli milletvekili Alev Korun da bulunuyordu. Korun, Ankara’da doğduğunu, ancak hayatının yarısından fazla döneminde Avusturya’da yaşadığını söyleyerek, kendi biyografisinin iki ülke arasındaki ilişkilerin somut bir örneği olduğunu anlattı. Korun, Türk ve Avusturya halkının, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesini dilediğini vurguladı. Resepsiyonda konuşma yapan bir diğer isim Türkiye-Avusturya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkan Vekili Şükrü Ayala da iki ülke arasındaki ilişkilerin çok eskiye dayandığını belirterek, “Diplomatik ilişkiler 450 yıl önce başladı ama bizim Viyana aşkımız 500 yıl öncesine gidiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!