Avukatlar sandık başına gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Avukatlar sandık başına gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2013 00:00

Metin Feyzioğlu’nun Türkiye Barolar Birliği (TBB) başkanlığına seçilmesinin ardından Ankara Barosu yeni başkanını seçmek üzere olağanüstü kongreye gidiyor. Sekiz aday Ankara Barosu’nun yeni başkanı olmak için yarışacak.

Haberin Devamı

Ankara Barosu’nda bugün ve yarın seçim heyecanı yaşanacak. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Çoğrafya Fakültesi Farabi Salonu’nda toplanacak olan 2. Olağanüstü Kongre, bugün başlayacak ve adaylar kendini tanıtacak. Kongrenin yarın toplanacak ikinci gününde ise seçim yapılacak. Ankara Barosu, 11 bin 267 üye avukat ile İstanbul Barosu’nun ardından en büyük ikinci baro ünvanına sahip. Genel Kurul’un açılabilmesi için bin 200 üyenin hazır bulunması gerekecek. Yeni başkan, daha önceki genel kurulda seçilerek göreve gelen yönetim kurulu üyeleriyle çalışacak. Şuana kadar adaylığını açıklayan isimleri is şöyle:

SEKİZ ADAY YARIŞACAK

Milliyetçi Avukatlar Grubu adayı Alpaslan Sucu, Devrimci Demokrat Avukatlar Grubu adayı Esmani Kırmızı, Demokratik Sol Avukatlar
Grubu adayı Sema Aksoy, Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Selçuk
Kozağaçlı, Baroda Birlik Grubu adayı Eyüphan Korkmaz ile bağımsız adaylar Zennure Tokgöz, Bülent Turhan Gündüz ve Ahmet Erdem Akyüz. Çağdaş Avukatlar Grubu adayı olan Selçuk Kozağaçlı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nin yürüttüğü bir terör örgütü üyeliği soruşturması kapsamında halen tutuklu bulunuyor. Baroya kayıtlı avukatların genel kurulda oy kullanma zorunluluğu bulunuyor. Buna uymayan avukatlara, İlçe Seçim Kurulunca 120 lira ceza kesilecek.

Haberin Devamı

TOPLUMSAL SORUMLULUK

Feyzioğlu’nun TBB Başkanı olmasının ardından Ankara Barosu Başkanlığı’na vekalet eden avukat Sema Aksoy, seçime Demokratik Sol Avukatlar Grubu’ndan aday. Mesleki sorunların yanı sıra toplumsal sorunların çözümü için de çalışacaklarını belirten Aksoy, şunları söyledi: “Lider baro olma özelliği taşıyan Ankara Barosu’nda katılımcı demokrasinin kurumsallaşmasını sağlamaya kararlıyız. Baro olarak, hak, hukuk ve adalet denildiğinde gereken her yerde, hazır bulunduk. Yargının asli kurucu unsuru olarak her türlü haksızlığa, hukuksuzluğa geçit vermemek amacıyla sarsılmaz bir irade ve kararlılık sergiledik. Bu saygıdeğer tutumumuzla da son dönemde uygulamada birçok zorlukla karşılaşan, adeta yok farz edilmek istenen avukatlık mesleğine yeniden ve çok önemli olduğunu değerlendirdiğimiz ölçüde saygınlık kazandırma gayreti içinde olduk. Bu gurur, şeref hepimizin.”

Haberin Devamı

ÖZGÜRLÜĞÜ TAŞIYALIM

Yayınladığı seçim bildirisinde meslektaşlarına seslenen bağımsız adaylardan Bülent Turhan Gündüz, “Kendi kararlarımı vermeye başladığım günden beri etik olmaya, adil davranmaya çabaladım. Çağrım, iyiliği içselleştirme çabası içinde dış dünyanın çıkarcı, acımasız yapılanmasının iç dünyanı etkilemeye çalışan olumsuz yanlarına direnen meslektaşlarıma.
Tek yalan söylemeden kazanmayı, özgürlüğü ve haksızlıklara direnme gücünü Ankara Barosu’na taşımayı deneyelim. Kazanamazsak en güzel şekilde yenilelim” ifadelerini kullandı.

BELLEK SİLİNDİ

Avukatlığın ve hukukun sorunlarına değinen bağımsız aday Ahmet Erdem Akyüz de, şunları söyledi: “Son senelerde birçok temel kanunumuz tamamen değiştirildi. İnsanların hayatında 60–70 sene önemli olabilir fakat bir ülke ve ulusun yaşamında bu yıllar daha başlangıç demektir. Kabul edilen temel yasalar, bu süre içinde binlerce kitap, makale ile zenginleşmişti, on binlerce mahkeme kararı ile uygulama alanı belirlenmiş ve benimsenmişti. Tümden değiştirilen kanunlarla bunların hepsi kaybedildi, hukukun belleği silindi. Bizler, bağımsız yargının önde gelen savunucuları olarak ülkemizi ve mesleğimizi korumaya kararlıyız.”

Haberin Devamı

BAĞIMSIZ VE DEMOKRATİK

Milliyetçi Avukatlar Grubu adayı avukat Alpaslan Sucu da, yayınladığı bildiride şu ifadeleri kullandı: “Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaaya ant içmiş, milli ve manevi değerleri bayraklaştıran, her zaman adaleti, demokratik hukuk devleti ilkesini, yargı bağımsızlığını savunan, menfaat yerine ilke ve değer odaklı, muallak değil net, adaylarını değil grubu öne çıkaran, gerçekçi, tutarlı ve seviyeli hareket etmeye özen gösteren Milliyetçi Avukatlar Grubu’nun adayı olarak, bağımsız ve demokratik baro için meslektaşlarımın desteğini bekliyorum.”

ORTAK PAYDA

“Yıllardır sol bir gelenek ve anlayışla meslektaşlara yaklaşım tarzının, gerek mesleğe gerekse avukatlara çok büyük zarar verdiği kanısındayız” diyen Baroda Birlik Grubu adayı avukat Eyüphan Korkmaz, “Meslek kuruluşu olan barolar, çatışmaların, ayrışmaların adresi değil, mesleğin her geçen gün yığınla artan sorunlarına, ortak akıl ile çözümün, ortak payda ekseninde buluşabilmenin adresi olmalı. Ekonomik sıkıntılardan ötürü intihar eden, bürosunu kapatan binlerce meslektaşın sıkıntılarını görmeyen bir anlayış, değişmeye ya da düzelmeye muhtaçtır. Amacımız, mesleğin onurlu bir şekilde saygınlığını korumak ve meslektaşların ekonomik bağımsızlıklarını sağlamak” dedi.

Haberin Devamı

EZİLENİN YANINDAYIZ

Devrimci Demokrat Avukatlar Grubu adayı Esmani Kırmızı da, aday olma gerekçelerini şu sözlerle anlattı: “Grubumuz, meslek sorunlarının çözümü yanında, ezilen ulusun, ulusal azınlıkların, emekçilerin, ötekileştirilen ve eşitsizliğe sürüklenmiş inançlara mensup aidiyetlerin, kadının bütün hak ve özgürlüklerinin sağlanmasından, doğanın, çevrenin, tarihi SİT alanlarının korunmasından yanadır. Kısacası ezilen her kategoriden yanayız, ezilen her kategorinin hakları için mücadele etmeyi ilke edinerek, özgürlüklerinin hukuki düzenlemeye kavuşmasını da esas almaktayız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!