ATO: Her yerde erkek egemen yönetim var

Güncelleme Tarihi:

ATO: Her yerde erkek egemen yönetim var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2010 00:00

Ankara Ticaret Odası’nın yaptığı bir araştırma, bürokrasi ve iş dünyasında ‘erkek egemen’ yönetimin hakim olduğunu ortaya çıkartı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE nüfusunun yüzde 49.7’sini oluşturan kadınlar, yönetim kademelerinde ve karar verme mekanizmalarında yer alamıyor. Yönetimde bıyıklıların hakimiyetinin hissedildiği Türkiye’de, bürokraside üst düzey yöneticilerin yüzde 93’ü erkek, yüzde 7’si kadın. 87 yaşındaki cumhuriyet, kadın cumhurbaşkanı, kadın meclis başkanı, kadın general, kadın yargıtay başkanı, kadın büyükşehir belediye başkanı ve kadın emniyet genel müdürü ile hiç tanışmadı. 2 bin 549 valinin görev yaptığı Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca valilik koltuğuna oturabilen ilk ve son kadın vali Lale Aytaman oldu. Bugün 81 vali arasında tek bir kadın vali bile yok.
Ankara Ticaret Odası’nın (ATO), Devlet Personel Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Yüksek Seçim Kurulu, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve TÜİK verilerinden yararlanarak hazırladığı “Erkek Egemen Türkiye” araştırmasına göre, 20 müsteşar içerisinde tek kadın Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı. 42 bağlı kurum genel müdürünün 5’i, bakanlıkların bünyesindeki 96 genel müdürün yine 5’i, 959 daire başkanının ise 139’u kadın.
İş dünyası da erkek egemen
İş dünyası da erkeklerin hakimiyeti altında. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanı ve meclis başkanı sayısı 730. Bunlardan sadece dördü kadın. Kuruluşundan bu yana Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 22 başkan tarafından yönetildi. Ancak aralarında hiç kadın bulunmuyor. Kurulduğu tarihten bu yana 17 başkan tarafından yönetilen Ankara Ticaret Odası’nda da başkanlık koltuğuna hiç kadın oturmadı. ATO Meclisi’nde de sadece iki kadın üye bulunuyor.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) gelmiş geçmiş 14 başkanından ise sadece ikisi kadın. Bu tablo uluslararası göstergelere de olumsuz yansıyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın 2010 Yılı Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’nde Türkiye 138 ülke arasında 77.sırada, Ermenistan ve Gürcistan gibi ülkelerin altında yer alıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2010 Raporu’na göre de Türkiye 134 ülke arasında 126.sırada bulunuyor.

Haberin Devamı

Bıyıklılar hakim

Haberin Devamı

ARAŞTIRMAYA ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye’nin yönetim kademelerinde erkeklerin hakim olmasının demokrasi ve kadın-erkek eşitliği açısından kötü bir tablo oluşturduğunu belirterek, “Türkiye’nin yönetimine bıyıklılar hakim. Egemenlik kayıtsız şartsız erkeklerin elinde. Yönetim kademelerinde kadınlar parmakla sayılıyor” dedi. Kadınların görev aldıkları alanlarda çok başarılı olduklarına dikkati çeken Aygün, şunları söyledi:
“Bugün iş dünyasında, kamu yönetiminde, eğitim alanında, sağlık alanında erkeklerden daha başarılı kadın yöneticiler görüyoruz. Türkiye’nin daha kaliteli bir yönetime sahip olması için her alana kadın elinin değmesi lazım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!