‘Atatürk’ün eczanesi’ Ulus'a veda etti

Güncelleme Tarihi:

‘Atatürk’ün eczanesi’ Ulusa veda etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2018 17:02

Ankara’da 1919 yılında Refik Saydam’ın talimatıyla Hüseyin Hüsnü Sarı tarafından kurulan ve 'Atatürk'ün eczanesi' olarak bilinen 99 yıllık İstanbul Eczanesi, 55 yıldır kiracısı olduğu Ulus Çarşısı'ndaki sıkıntılar nedeniyle 31 Aralık 2017'de kapandı.

Haberin Devamı

1979 yılında kendisine devredilen eczaneyi 31 Aralık’a kadar işleten eczacı Ömer Faruk Erdem, kapatma kararıyla ilgili “Motivasyonum bozuldu” dedi. Erdem şöyle konuştu:

100 YILI TAMAMLAYAMADI

“Ekonomik nedenlerle kapatmak zorunda kaldım. Zaten Ulus İş Hanı'ndaki iş yerlerinde son 10 yıldır bir tedirginlik var. Sözleşmesi biten iş yerlerine Büyükşehir Belediyesi tarafından boşaltmaları için tebligat gönderiliyor. Bizim sözleşmemiz de Haziran 2018'de bitiyor. Aynı tebligat bize de geldi. Buradaki esnaf bu nedenle cesaretle ticaretini yapamadı. 1 yıl 14 gün daha beklemiş olsam 100 yılı tamamlayıp Türkiye Cumhuriyeti'ne 100 yıllık bir müessese armağan edecektim. Ama olmadı, üzgünüm.”

‘Atatürk’ün eczanesi’ Ulusa veda etti

Haberin Devamı

VERESİYE DEFTERİNİN 45 SAYFASI ATATÜRK'E AİT

Atatürk'ün yanı sıra Kazım Orbay ve Kazım Karabekir gibi isimlerin eczaneden ilaç aldığını belirten Ömer Faruk Erdem, "Atatürk ve diğer meclis üyeleri alışverişlerini pek çok zaman veresiye olarak yapıyorlar. Mevcut bir veresiye defterimiz vardı. Bunun 45 sayfası Atatürk'e aitti. Tabi diğerlerinin de vardı. Her ayın sonunda onların faturaları kesilerek Meclis'e gönderilir, kendileri de maaşlarını aldıktan sonra öderlermiş. En son Atatürk'e 20 Ekim 1938 tarihinde ilaç yapılıp gönderilmiş. O zaman Atatürk Dolmabahçe Sarayı'nda hasta yatağında yatıyor. Gönderilen o ilaçları, Dolmabahçe Sarayı'nı gezdiğim bir sırada revirde gördüm. Şimdi o defter Türkiye Eczacılar Birliği'nin müzesinde muhafaza edilmekte” dedi.

BAKMADAN GEÇME!